hits

Kontakt

kristine.ullebo@hotmail.com

Kristine Ullebø

Kristine Ullebø

Kristine
Ullebø

har jeg glutenintoleranse?

Etter nesten et halvt år med mageproblem (magesmerter, oppblåsthet og forstoppelse i perioder) hvor jeg så og si hadde prøvd ALT bestemte jeg meg for å prøve å spise glutenfritt fra og med august av. Jeg har jo pratet en del om dette på bloggen, rett og slett fordi disse problemene påvirket hverdagen min i så stor grad. Jeg prøvde å kutte ut alkohol, drikke mer vann, trene mer, spise saktere, avføringstabletter (anbefales IKKE, jeg skal aldri røre de tablettene igjen), tabletter mot oppblåsthet, spiste svisker, ja.. jeg prøvde alt, og ingenting funket. Helt til jeg en dag bestemte meg for å kutte ut ALT av gluten i en uke for å se hva som skjedde. Magen og fordøyelsen ble normal igjen, men jeg forstod likevel raskt at det er helt tåpelig å leve glutenfritt resten av livet uten å faktisk vite om man har intoleranse mot det, så jeg bestemte meg for å ta en utvidet matvare-prøve i høst:Det kostet meg 3000 kr, men det var verdt det - absolutt! Her viste det seg at jeg ikke har glutenintoleranse, noe jeg egentlig er veldig glad for (glutenfritt er dritdyrt), men det viser seg likevel at jeg reagerer på hvete, spelt og rug i klasse 1 og klasse 2. (Klasse 4 er verst, da er du veldig allergisk) Jeg tror kanskje det er fordi jeg har spist SÅ mye brødmat de siste årene (jeg elsker brødmat mer enn alt og kunne spise det til alle måltider i løpet av en dag), at jeg har begynt å reagere litt på det.

Så til dere som spør, så spiser jeg "normal kost" igjen, men jeg begynner forsiktig for å vende kroppen til det. Etter å ha levd 100% glutenfritt i 4 måneder merker jeg virkelig at kroppen jobber når jeg tar meg to brødskiver til frokost... Og det er kun min egen skyld.

Vi teste meg for 44 ulike matvarer, og det var faktisk litt interessant å se. Tydeligvis er jeg skikkelig intolerant mot sellerirot og pepperrot?! Haha. Kunne vært verre!

Om jeg har noen lesere som har peiling på slike prøvesvar, gjerne mail meg, for jeg føler meg litt rådvill. Jeg kan så klart bestille veiledningstime hos klinikken for å få hjelp til å vite hvordan jeg skal forholde meg til de svarene jeg har fått, vurderer å gjøre det i grunn... Ah, egentlig vil jeg bare kunne tåle alt og spise helt normalt igjen jeg, haha. Men at balanse er viktig er søren meg ikke noe tull. I russetiden levde jeg på rundstykker og pizza, og da sa kroppen ifra. Det ble rett og slett for mye gluten for denne lille kroppen, tror jeg!

Så mitt tips til dere; spis variert, og for all del, aldri kutt ut gluten (eller laktose for den del) før du har gått til legen og fått testet deg for en eventuell intoleranse. Da slipper du den lange omveien som jeg tok.

36 kommentarer

Anonym

08.02.2017 KL. 18:22

Vil bare opplyse deg og til de som eventuelt leser denne bloggposten at du kan fint testes for glutenintoleranse hos fastlegen - konsultasjon og blodprøver vil koste deg i underkant av 250 kr!

Du er også feilinformert når du tror at testen i det hele tatt er valid for å teste glutenintoleranse når du har stått på glutenfri kost i 4 måneder. Da kan testen være falsk negativ dvs si at du den viser at du ikke har intoleranse når du faktisk har det. Får å teste glutenintoleranse ordentlig og kunne stole på testen, må du faktisk spise glutenkost en stund. Anbefaler at du tar deg en tur til fastlegen - spis glutenkost i en måneds tid i hvertfall, og repeter testen.

Skulle ønske dere bloggere tenkte dere litt om før dere postet slike innlegg. Feilinformasjon vedrørende helse og prøvetakning er ikke greit mtp lesere dere har. Vær smart og oppfordre folk heller til å ta en tur til fastlegen som kan teste alle disse tingene, mye billigere, samt veilede videre!

Hilsen lege

Lovise

08.02.2017 KL. 18:34

Les denne: http://www.vg.no/forbruker/matintoleranse-og-allergier/synd-at-en-saa-ung-jente-som-deg-kan-vaere-saa-syk/a/23456914/

Og gå til fastlegen!

Anonym

08.02.2017 KL. 18:36

rødkål og vannmelon som du er så glad i og??

08.02.2017 KL. 18:39

Det var SÅ mange som sa til deg på forhånd at de ikke va vitsi å spise glutenfritt før du hadde testet deg - nettopp fordi som anonym over her skrive - da blir ikke svarene riktig.. Man SKAL spise vanlig fram til eventuelle prøvesvar, for uten gluten i kroppen gir ikke prøvesvare det riktige svaret.. Inkludert meg selv, som har hatt Cøliaki i mange år informerte deg om dette. Er også lei sv bloggere(og selvsagt andre kjente) som feilinformerer og som ikke for en gangs skyld kan lytte til leserene sine...

Uansett, lykke til på ny kost! Det kommer til å gå veldig fint når du kommer litt inn i det! Kostholdsveiledning er forresten supert!:)

Maja Aleksandra

08.02.2017 KL. 18:41

Hei Kristine:) Håper at du finner ut av det asap, jeg har hatt det helt likens i mange år og vet at det er helt jævlig å gå å være usikker på hva som feiler deg. Jeg er selv allergisk mot alt som inneholder melkeprotein, og kan da ikke bruke laktosefrie produkter heller. Jeg bruker veldig mye havre/mandel/kokkos melk. Og forresten så har jeg blitt helt hekta på mandelmelk med oboy, oh my lord<3<3. Har også gjennom årene funnet utrolig mange kjempe gode alternativer og savner egentlig ikke meieriprodukter i det hele tatt. Så om du ønsker noen tips er det bare å kontakte meg på insta:majaaleksandra eller på mail:majarist@icloud.com

<3

Emilie

08.02.2017 KL. 18:46

Hei Kristine!

Jeg tåler ikke gluten og er diagnosert med det som heter Cøliaki. For å få påvist Cøliaki må man gjennom gastroskopi for å ta en tarmbiopsi. Hvis man har Cøliaki og har spist gluten vil melet gjøre sånn at tarmtottene blir ødelagte. Dette vises under en slik undersøkelse. Hvis man sjekker seg uten å få noen spesielle svar, men fortsetter å reagere på gluten så er man det som heter glutenintolerant. Da jeg ble diagnosert med Cøliaki var det veldig få som hadde sykdommen og det var ekstremt lite glutenfritt å få i matbutikken, men etterhvert er det flere og flere som har reagert på gluten og fått glutenintoleranse. Det dumme er at mange blander de to. Hvis man har Cøliaki får man pengestøtte fra staten, men med glutenintoleranse kan man ikke få noe støtte fordi det er ingenting som viser på tester om du er syk eller ikke. Håper det hjalp deg litt mer :)

Emilie

08.02.2017 KL. 18:50

Glutenintroleranse er altså kun om du reagerer på gluten UTEN at det kommer frem på tester

Maria

08.02.2017 KL. 18:52

Har du prøvd noe som heter lavFODMAP? Jeg har også slitt med mageproblemer, men etter at jeg testet det har jeg aldri hatt det bedre. Det kan virkelig anbefales å testes ut!

Hege Kristin

08.02.2017 KL. 18:52

jeg også er plaget med oppblåst mage, men har ikke glutenintoleranse eller noen ting..

Christina Larsen

08.02.2017 KL. 18:52

Allergier er ikke bare, bare. Man kan gå til fastlegen også =) Ha en fin kveld

08.02.2017 KL. 19:15

Cøliaki, glutenintoleranse og glutenallergi er også forskjellige ting. Husk det. Så de er ikke en allergi om du er glutenintolerant. Da er du intolerant.

08.02.2017 KL. 20:13

Hei,

Jeg har ikke problemer med magen, men magen sliter med fordøyelsen i den form av at den lager unormale lyder underveis i fordøyelsen av ulike typer mat. Dette tror jeg mest sannsynlig kommer av antibiotikakuren jeg gikk på for å få mindre kvisere hud. Jeg tenkte kanskje at isotesirin (?) kunne være grunnen til at du har fått fordøyeøsesproblemer? Bare noe å tenke over. Jeg spiser forøvrig mye yoghurt ettersom det balanserer bakterienivået i tarmene, antibiotikaen drepte mange av de gode bakteriene i systemet sammen med de dårlige.

Anonym

08.02.2017 KL. 20:15

Hei! :-) Jeg sliter og med magen, og har gjort det i ca 8 mnd nå. Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver, og trodde jeg hadde glutenallergi. Men det viste seg at jeg var sensitiv, akkurat som deg, og jeg ser det er flere frukt/grønnsaker du også er sensitiv/intolerant mot. Det kan være et tegn på "irritabel tarm". Jeg begynte plutselig å reagere på "alt" og følte at uansett hva jeg spiste fikk jeg syke magekramper, og mye luftplager. Gikk til legen som sa at jeg hadde irritabel tarm.

Er dette noe du har hørt om før? Vil anbefale deg lavFoodmap, og teste ut dette for å finne ut hva du faktisk reagerer på. Det er veldig individuelt fra person til person, så selvom du har irritabel tarm kan du reagere på andre ting enn en annen person med irritabel tarm reagerer på.

Vet ikke om dette er til hjelp eller interessant for deg, men om du googler det og kjenner deg igjen kan du jo prøve foodmap, og se om det fungerer for deg!

Masse lykke til, vet hvor stor plage det er med mageproblemer!! :-)

S

08.02.2017 KL. 20:19

Man kan også bli allergisk mot hvete om man kutter det helt ut for glutenfritt, så fint å vite det på forhånd så man ikke utvikler allergi.

På BAKER HANSEN har de ferske glutenfrie brød, knekkebrød (sykt gode) kaker og boller hver dag! De har også glutenfrie OG laktosefrie kaker.

Vida E Larsson

08.02.2017 KL. 20:47

Siden dette er et innlegg rettet mot fordøyelse og plager, vil jeg gi alle med sensitiv/irritabel tarm et superråd som forandret mitt liv.

Grunnen til tilstanden kan rett og slett komme av at bakteriekulturen i vedkommenes tarm er mangelfull, svak eller ensformig. Og svaret på dette er kosttilskuddet UDOs Choise Melkesyrebakterier!! Altså et tilskudd med de gode bakteriene vi mangler. Ikke noe verre. Kjøpes på Helsekost/Life.

Forandret mitt liiiiv.

V_Larsson@outlook.com

Corina

08.02.2017 KL. 21:04

your header is really nice

08.02.2017 KL. 21:14

De aller fleste leger mener at slike intileransetester er tull, da de ikke gir et pålitelig svar. Min lege anbefalte meg å prøve å spise glutenfritt da jeg var så dårlog, til tross for at han ikke kunne påvise cøliaki. Fordøyelsen min har aldri vært bedre, og han sa jeg bare skulle fortsette. :-)

A

08.02.2017 KL. 21:33

Jeg vil anbefale deg å lese deg opp om IBS, eller irritabel tarm. Sjekk om du kjenner igjen noen av stmptomene, og eventuelt ta en prat med fastlegen. Store deler av befolkningen er intolerant mot matvarer de ikke ante de ikke tålte. Symptomene mine slapp da jeg fant roten til problemet, og jeg er på ingen måte allergisk mot laktose eller gluten, men magen min er ekstra følsom mot enkelte ingredienser.

Sandra

08.02.2017 KL. 22:09

Kan eg bare sei en ting? sånn.. spur of the moment. Eg pleide å syns at du var sånn.. overfladisk, litt sjølvgod og.. tja.. fjortis. Og eg likte ikkje bloggen din. Haha, vent vent eg kjem til poenget. Eg pleide å syns det. Men no merke eg forandringa på bloggen din, og eg nyter å lese den. Det er mangen ting eg kjenne meg igjen i og mangen ting du skriver som er veldig interessant. Spesielt likte eg den uredigerte videobloggen din! Uansett, det eg merka var at dei tinga eg tenkte om deg, er sånn som omtrent alle tenåringa/ ungdomma er i en periode, altså ikkje voksne. Forskjellen var at du hadde en blogg og eksponerte alle dei sidene av deg fra du var i tenåra og fram til no. Så beklager for vonde tanker eg har hatt om deg tidligere :) Enda et bevis på at fordomma kjem så altfor lett.. Eg er ikkje person til å kommentere på blogga, og eg lese egt ingen blogga.. bortsett fra din da, så det her blei nok skikkelig rotete og rart! Stao pao!

- Førdianar

Marie

08.02.2017 KL. 23:11

Kjære, kjære deg. Dette er ikke det beste innlegget å kommentere dette på, da det jeg vil fortelle deg kommer til å bli litt kamuflert i det dominerende mangfoldet av faktastoff om glutenintoleranse og allergi. Og selv om du kanskje ikke kommer til å lese dette en gang vil jeg i hvert fall gi deg muligheten til å vite hva jeg synes om nettopp deg, ja du som pleier å sitte i stua eller på Joe and the Juice for å skrive innlegg til oss, til meg. DU er utrolig og jeg ser så ufattelig mye opp til deg. Kristine, du tenker sikkert "Okay" med litt forståelse om hvorfor, men likevel sitter du nok med et spørsmålstegn om nøyaktig hva grunnen er til at jeg tenker så høyt og beundringsverdig om deg. Tingen er, det går ikke an å spesifisere alle dine mange verdier. Du er et for komplisert og innviklet menneske - på en sinnsykt god måte. Bloggen din gir meg så mye. Inspirasjon til å skrive, motivasjon til å strekke meg etter det jeg vil og å være spontan. Helt ærlig med hånden på hjertet; jeg kunne skrevet en side langt word-dokument om noe av det du tilfører tankegangen min. Du er virkelig helt unik. Gi oss et pip om du kommer til å ha et meetup en gang, så stiller jeg opp med p-max og det dokumente jeg nettopp nevnte med mine favoritt poesier limt på baksiden:) Får bare håpe foreldrene mine gidder å kjøre sju timer, fordi det minuttet jeg kunne tilbragt med deg i virkeligheten hadde betydd så mye. Jeg slutter av denne romanen av en kommentar her jeg, og kommer heller muligens med mer kliss i et lite brev i sommer.

Helene

08.02.2017 KL. 23:40

Jeg har tatt samme test og den viste at jeg tålte egg og peanøtter. Men spiser jeg egg så får jeg vondt i magen og spiser jeg peanøtt så hovner jeg opp i ansiktet.. så jeg lytter mer til kroppen min når der gjelder allergi :-)

Marie

09.02.2017 KL. 09:15

Har tatt akkurat samme test selv! Reagerte på hvete, rug, havre og spelt i gruppe 3 og 4. Har en slags glutenintoleranse, noe som ikke gjør utslag på tester som tas hos legen. Det enkleste du kan gjøre for å finne ut hvordan du kan spise er å prøve deg fram. Jeg tåler små mengder av korn/gluten, men merker når det blir for mye.

Lykke til :)

Caritha

09.02.2017 KL. 09:40

Glad jeg har null allergier. Spiser variert og det jeg ønsker :)

Camilla

09.02.2017 KL. 10:17

.....tror kanskje jeg ville kutta ut Pepsi Max en periode?

Anna Julia

09.02.2017 KL. 11:39

Ville dratt ti legen å finne ut av det :) De har ofte mange gode råd. Ha en fin dag! Anna

Pepsi max

09.02.2017 KL. 11:52

Du MÅ vurdere om det ikke er all den pepsi maxen du drikker. Helt vanlig å bli oppblåst og få smerter av det. Og hvis du først har begynt å reagere på det, så trengs det kun noen slurker til for å merke ubehag.

Ida Øverland

09.02.2017 KL. 12:17

åj kjedelig med allergi, men pepperrot og sånn skal du vel klare deg uten haha! lykke tilvidere med glutenting og tang<3

Viktoria

09.02.2017 KL. 12:54

Hei!

Hvor trener du? :-)

Kristine Ullebø

09.02.2017 KL. 13:50

Viktoria: Hey! Fitness Xpress på Bislett :)

Ida

09.02.2017 KL. 13:44

Matintoleranse tester man hos fast-legen med en blodprøve. Da må man ha spist gluten i en periode frem til prøvetakingen. Prøver fra slike private klinikker brnyttes ikke av leger og medisinsk personell fordi disse metodene ikke er bekreftet gjennom forskning. Mange leger fraråder bruk av disse, for det første siden de overprises, og for det andre siden de somregel ikke stemmer.

Her kan du lese mer:

http://www.vg.no/forbruker/matintoleranse-og-allergier/synd-at-en-saa-ung-jente-som-deg-kan-vaere-saa-syk/a/23456914/

http://www.vg.no/nyheter/meninger/matintoleranse-og-allergier/matintoleransebloeffen/a/23481289/

Fint at du vil finne ut om noe feiler deg, men jeg vil sterkt anbefale å teste seg hos fastlegen hvis du mistenker du kan ha en gluten-intileranse, og siden du ble så mye bedre av å spise glutenfritt. Jeg håper andre som leser denne artiklen ikke lar dere lokke til å bruke så mye penger på en test som ikke har bevis i forskning og som leger fraråder. Disse testene kan ikke 100% bekrefte eller avkrefte noe som helst.

Stol på forskningsbasert medisin - dette er ikke en av dem.

Mvh helsefagstudent.

:)

09.02.2017 KL. 13:52

Hei :) ser at mange har nevnt at Pepsi Max kan være den store synderen her, og jeg tror kanskje det selv! Med tanke på at jeg, på lik linje som deg, drikker helt SYKT store mengder med Pepsi / brus hver dag. Har også slitt med magen og luft knuter i brystet. Prøvde å trappe ned (var seriøst tortur den perioden)og det hjalp 👏🏻👏🏻 Men er så Pepsiholick at smerten lever jeg gladelig med haha! Men kan være det som er problemet hos deg og :)

Kaja96

09.02.2017 KL. 14:51

Billigere å dra til legen haha!

Men uanz, nåååå må det ut, jeg er fast leser men det irriterer meg sånn at du ikke farger/maler hele bryna dina? Hva skjer med det :P Er det fordi du ikke kan sminke tuppene pga noe?

09.02.2017 KL. 16:15

Hei :-) Ser du allerede har fått en del svar i denne gata, men her får du et til. Såvidt jeg kjenner til er Lab1 en ganske alternativ greie. De bruker andre og mer usikre tester enn fastlegen. Det er også veldig viktig å skille mellom allergi og intoleranse/overfølsomhet. Dette er to helt forskjellige ting. Jeg vil anbefale deg å oppsøke en klinisk ernæringsfysiolog eller en med minimum en bachelor i ernæring for å få veiledning ift kosthold :-) Gå til fastlegen og be om.en henvisning, eller oppsøk en privat. Bare sjekk at du kommer til en med skikkelig utdanning, og ikke en "ernæringsterapeut" som har tatt et helgekurs i helsekost ;-) FODMAP er allerede nevnt i kommentarfeltet, det er kanske noe du burde sjekke ut. Lykke til! Det er bokstavelig talt dritkjipt å slite sånn med magen :-P Hilsen ernæringsstudent!

Anonym

10.02.2017 KL. 00:05

Jeg må si at dette innlegget skuffet meg. Her har du åpenbart ikke gjort nok research. Dette er et tema det allerede finnes mye feilinformasjon på. Sjekk ut linkene noen har vist til overfor.

Fysioterapeut

10.02.2017 KL. 06:50

Hei!

Ser du har fått mange kommentarer på dette allerede. Ufortjent krasse kommentarer synes jeg! Når det er sagt, så er det mye rett i det de forsøker å si. Og det er så viktig at jeg må si det en gang til!

Når man går å plages med noe kroppslig over tid, spesielt slike litt diffuse, variable plager (slik du har med magen), så blir man etterhvert litt rådvill og til slutt lettere panisk. Da er veien veldig kort til det store Internettet hvor man fort kan bli enda mer forvirret. Så kommer man over noe som ser seriøst ut (hva kan da være galt med et laboratorium hvor det til og med jobber leger??) og for svært mange ender det opp med å kaste bort en god porsjon penger.

En nær sagt samlet norsk ekspertise mener slike tester som du har gjort er helt meningsløse. Se for eksempel VGs undersøkelse for en tid tilbake:

http://www.vg.no/forbruker/matintoleranse-og-allergier/synd-at-en-saa-ung-jente-som-deg-kan-vaere-saa-syk/a/23456914/

Alle som sender inn en slik blodprøve VIL teste positivt for en rekke matvarer. Selv folk som føler seg helt friske. Disse laboratoriene tjener gode penger på testen, så vil de selge deg veiledning og du skal ikke se bort i fra at de ønsker å selge deg ymse produkter også. Det nærmer seg svindel rett og slett, og jeg kan ikke skjønne at autorisert, norsk helsepersonell ønsker å jobbe på en slik plass. Min personlig mening er at de burde miste lisensen sin.

Hvis du ser på dine egne prøvesvar så ser du hvor meningsløst det blir. Skal man tro prøvesvarene, så er vel gluten det minste problemet du har. Faktisk så er testen for gluten innenfor normalverdiene. At du har et utslag på hvete, rug og spelt har altså ikke noe med gluten å gjøre. Hveteallergi og glutenintoleranse er ikke det samme! Det er mange andre proteiner enn gluten som man kan reagere på i hvete, feks. Men det er ingen grunn til å tenke at du har hveteallergi heller, basert på denne testen. Du KAN ha det, men det er mer sannsynlig at du ikke har det.

Og bare for å gjøre det helt klart: Man får ikke plutselig glutenintoleranse fordi man har spist "masse" hvete i russetida eller en hvilken som helst annen tid.

Mesteparten av frukt og grønt ser det imidlertid ut til at du kan bli skikkelig syk av (om man skulle trodd testen - men det gjør vi ikke!). Tomater, gulrot, brokkoli, agurk, sellerirot, paprika, vannmelon, pepperrot ... Lab1 sitter nå bare og venter på at du skal ta kontakt og betale for analysehjelp. Det må du for all del ikke gjøre! Det er akkurat det de spekulerer i. De vet at folk vil teste positivt på en masse matvarer. De vet at dette vil skape bekymring. Og de vet at de da raskt vil punge ut mer for å få vite hva det hele dreier seg om.

Så slapp helt av, og se fullstendig bort fra denne testen. Klarer du ikke å legge det bort, så kontakt fastlegen din og få han/henne til å forklare. Fortsetter du å plages med magen, så er absolutt fastlegen også plassen å starte. IKKE begynn med å fjerne noe som helst fra kosten din for å forsøke å finne ut av det selv. Det er avgjørende med veiledning hvis det blir nødvendig med slik uttesting.

Og du - mange unge folk leser bloggen din og ser opp til deg. Om du tror bare ørlite på det jeg sier her så synes jeg det hadde vært veldig lurt å fraråde folk til å ta slike tester. Fastlegen er eneste rette stedet å begynne! Du er overhodet ikke alene om å gå i baret på en slik test så det er ikke "flaut" i det hele tatt - bruk ditt feiltrinn til å opplyse andre!

Masse lykke til. Ønsker deg riktig god bedring :)

Nilsen

Anonym

11.02.2017 KL. 12:41

Hei Kristine! Cøliaki er en alvorlig kronisk sykdom. Hvis en lurer på om en har det - ikke nøl med å gå til fastlegen for å undersøke. Cøliaki gir (sjeldent tror jeg, eller) ikke alltid utslag på blodprøver, som er testen veldig mange leger tar for å sjekke. Det mange av legene ikke vet enda(!) er at en MÅ gjennom biopsi av tarmen som en kommenterte lengre opp for å påvise cøliaki. Før denne sjekken må en dessverre spise litt gluten hver dag. En bolle er nok, hvis en reagerer med store smerter kan det være nok med bare en munnfull men det er jeg ikke helt sikker på så hør med legen isåfall. Jeg liker å lese bloggen din og håper du lager et nytt innlegg om dette med en god del mer fakta da det er veldig veldig mange som sliter med dette uten å vite det, nettopp fordi så mange leger ikke har forstått at det ikke kan gi utslag på blodprøve. Det er ikke såå rart tho mtp at det er en relativt nyoppdaget sykdom. Hvis du har noen spørsmål så kan du skrive til meg men det er nok av info på nettet:) Ha en fin dag! Xoxo

Skriv en ny kommentar

Navn:
E-post:
URL:
Din kommentar: