hits

java kaffe og big bang

Hei og hå! Onsdag! Jeg har det skikkelig fint, jeg tente stearinlys i dag morges bare for å kose meg litt ekstra mens jeg spiste frokost. (Spiser forresten ikke noe tilsatt salt denne uken, jeg skal prøve å se hvordan det er for kroppen å kun få i seg salt naturlig gjennom maten!!) Onsdag ja, jeg kom nettopp inn døren etter et spennende kaffe-møte rett borti gata med et menneske jeg har skikkelig sansen for, Java var stappet fullt klokka 09 og jeg ble så glad inni meg av å se alle menneskene samlet i det lille rommet. Hektisk, men likevel så lunt. Noen med Mac'en oppe, de var sikkert et i jobb-møte, noen med hodet ned i en bok og noen med kjæresten sin. På morgenen nå er det en sånn deilig skumring som jeg nesten skulle ønske varte litt lenger, du vet sånn, rett før det blir lyst, det er enda mørkt. Om dere er på St. Hanshaugen må dere forresten dra på Java, kaffen der er helt spesiell. Elsker å ta med meg takeaway kaffe derfra (de har resirkulerbare topplokk!) og gå meg en tur mens jeg nyter.

Her er boken jeg leser for tiden. Mormons Bok. Jeg har tenkt mye på perspektiver i det siste. Blant annet har jeg tenkt mye på at jeg skulle ønske jeg hadde det perspektivet at jeg vokste opp i en religiøs familie, bare for å forstå alt. Forstår hvorfor noen tror på at Gud finnes, hvorfor Bibelen er sannheten for dem, hvordan alt ser ut fra deres perspektiv. Jeg har jo vokst opp i en familie hvor ingen er troende, og jeg selv anser ikke meg selv som troende i det hele tatt. For meg er vitenskap så utrolig korrekt, jeg elsker at det finnes et fasitsvar, en forskning som bygger opp under hele universet. Big Bang er en tilfredsstillende teori for meg, jeg elsker at vi kan forklare hvordan universet ble til. Jeg tror at jorden ble til for 4,6 milliarder år siden på grunn av gass- og en støvsky, ikke fordi en Gud bestemte seg for det. Jeg sliter så inderlig med å tro på at det var Gud som skapte alt. Likevel vil jeg så gjerne forstå, fordi det er vanvittig interessant at vi tror på ulike grunner for at vi er her vi er. Med all respekt for troende, som dere forstår. Jeg har flere troende venner og vi har helt like verdier i livet, bare med forskjellig tro på eksistensen. Ah, nei, jeg bare finner religion utrolig interessant, og skal jeg kunne diskutere det med folk vil jeg gjerne forstå flest mulig perspektiver, så nå leser jeg, da. På bussen, på en benk i parken mens jeg venter på venninna jeg skal møte, på kjøkkenbenken mens jeg koker havregrøt om morgenen. Noen som vet om en god bok om islam som jeg kan lese, forresten? Jeg har mye å lære.

Nå skal jeg GÅ til jobb. Og så skal jeg på kino i kveld. Yay!

56 kommentarer

Vilde

To Søstre av Åsne Seierstad anbefales virkelig. Ikke direkte en bok om religion men mer en bok som hjelper oss å forstå ekstremisme. Den forteller både en historie fra virkeligheten om familieforhold samtidig som den gir mye fakta om islam, IS og ekstremisme. Boken får deg virkelig til å tenke over både norsk integrering og religion :) Klems

Anonym

Kan du skrive et innlegg om hvordan du kom deg ut av det dårlige forholdet, og hva som fikk deg til å ikke gå tilbake? Og hva du brukte tiden på etter det ble slutt, som kan hjelpe andre..?

Rebecca

Elsker at du søker for å forstå :)

Vil anbefale deg å heller forsøke å lese bibelen som jeg tenker gir et bedre perspektiv på hvorfor noen velger å tro på det. Det finnes dessverre mange retninger innenfor troen på en Gud, og mange av disse kan tilnærme seg «sekter» som feks mormonene. Troen på en Gud var aldri ment å være en religion med masse lover og regler men en relasjon :)

Selv er jeg troende, aktiv i kirken og tenker at det du sier ikke nødvendigvis motsier troen på en Gud :) jeg tror på vitenskap, på bigbang, og ofte føler jeg at disse tingene bare bekrefter at det finnes noe større ☺️❤️

Digger deg og den du er Kristine!

Girl, the earth is 4.6 billion years old not 4.6 million years old. :)

Siri W

Herregud så fin du er 🤩 Så stilige ringer! Og de perfekte fingrene 🤙🏻

Kristine Ullebø

Siri W: Tuuuusen takk, Siri!! <3

K

Vil anbefale deg å lese deg opp på miljøtoksikologi. Man kan få litt noia, men man tenker også litt over alt det som skjer, men som vi ikke vet.

Astrid

Jeg leste Koranen og Hadith da jeg skrev bacheloroppgaven min om fremmedkrigere (da med spesielt vekt på IS for tre år siden), og fikk da en svært god forståelse for islam som religion, men også hvor lett den kan feiltolkes. Likevel synes jeg f.eks. Bibelen er mye mer kontroversiell ifht språkbruk og regler.

I forbindelse med oppgaven var jeg også på foredrag med Profetens ummah for å få en dypere forståelse av hvordan noen kunne velge å reise til Syria for å kjempe for IS.. (kunne snakket inn i evigheten om dette, så stopper her haha)

Du burde lese Tariq Ramadan sin bok, In the Footsteps of the Prophet: Lessons from the Life of Muhammad. Han er professor i islamske studier, og klarer å fortelle om religionen på en faktabasert måte, men også slik at man forstår den følelesmessige tilknytningen muslimer har til Islam.

comment-117927345

Anonym: That's also what she wrote. "Milliarder" in Norwegian is the same as billion, and "millioner" in Norwegian is million. Lol :)

Barbora

I myself am a Christian and most of my friends are non believers so I come across questions about my faith a lot and I like to talk about my faith and what it means for me, you seem like a person I could talk to about anything really♥ HAhah I would really love to have coffee with you someday xx

Omg. Nå har du virkelig lite å gjøre.

Iris

Har ikke noen god anbefaling, men jeg vil gjerne gjøre noe av det samme; lese alle de store religiøse bøkene (eller kanskje noen bra bøker om dem igjen) for å få en bedre forståelse for det. Det var faktisk noe Elvis Presley gjorde! Hadde alle de store bøkene, og leste for å få mer forståelse for sine medmennesker :)

comment-117927682

Anonym: omg sa ho som kommenterte

Linnea

Hei, sykt bra at du setter deg inn i religion, nå som vi har blitt mer globaliserte om man kan i det sånn, så er det viktig å få forståelse <3 jeg går selv religion, etikk og samfunn å det har virkelig gitt meg et nytt og godt inntrykk om feks Islam. Tenker jo at Islam bare er IS og kvinneundertrykkelse, men å forstå Islam som en kultur og religion har virkelig gjort nytte for meg!! Så bra jobba!

Syns du skal lese bibelen heller enn mormon bøkene. Tror du får med forståelse for kristendommen da, jeg eg selv kristen men kan ikkje relatere meg til samme tro som mormonerne feks.

Kult Kristine! Jeg er kristen, og hvis du vil lære mer om kristendom er nok ikke mormons bok veldig representativ for det de fleste kristne tror på... det er mer en liten sekt. Les heller om luthersk tro, som er et verdensvidt trossamfunn. Vil også si at jeg, og svært mange med meg, er både kristne og tror på vitenskap.

Kjenner meg veldig igjen i det du skriver, vil bare nevne en ting verdt å tenke over. Vitenskap er ikke nødvendigvis en sannhet. Sannhet er ikke det som står i lærebøkene eller ting som går for å være sant. En sannhet er kun en sannhet om det stemmer overens med virkeligheten. Samfunnsvitenskap og naturvitenskap er ikke ulikt på noen annen måte enn områdene man forsker på er ulikt. Det som går for å være sannhet med henvisning til vitenskap er ikke nødvendigvis sant, men det kanskje det beste vi har per dags dato.

Maya

Nettsiden finnislam.no er fin kilde å lære mer om islam. Islam enkel forklart. Vet du spurte om en bok, men kanskje verdt en tur innom nettsiden <3

Bbb,comment-117927141

Vilde: IS og Islam hører ikke sammen, så nei Kristine bør virkelig ikke lese noe som handler om dette. Syns ikke du burde anbefale at noen skal lese om «islam» når du ikke er muslim og ikke vet noe om religionen Islam og hvorfor så mange velger å følge den religionen.

Ingvild

Mormons bok gir egentlig ikke særlig innblikk i kristendommen, og mange vil ikke en gang klassifisere mormonere som kristne - så jeg ville definitivt lest i Bibelen dersom målet er å forstå den kristne troen!

AB

Hei Kristine. Jeg er kristen, men har studert fysikk. Det går altså helt fint an å kombinere religion med vitenskap. Vil tro at de aller fleste unge kristne i dag også tenker det samme. Forøvrig er jeg enig med de andre her i kommentarfeltet om st mormonernes bok ikke er representativt for kristendom, de utgjør bare en av mange små sekter innenfor kristendom. Er også enig med at hvis du vil forstå islam, så styr unna bøker som tar opp IS. Og når du leser Bibelen eller koranen, husk at man ikke leser den bokstavlig talt. Mye er tolkning - altså lesing mellom linjene.

Big Bang teorien tror jeg også på, men husk at den også har sine begrensninger. En professor i astrofysikk lærte oss at bigbang teorien faktisk bare forklarer 4% av universets opprinnelse og utvikling. 96% er altså ikke avdekket enda. Grunnen til dette er at 4% av alt materie i universet er atomer (vi består av atomer), og resten er mørk materie og mørk energi. Vi vet enda ganske lite om de to sistnevnte, og BB-teorien sier ingenting om de to materiene. Mørk materie og mørk energi er store forskningsfagfelt, så min store drøm er jo å oppleve at forskere klarer å avdekke mysteriet bak disse to mens jeg enda lever! Dette var forresten på ingen måte en kommentar som prøver å benekte big bang teorien (det lille vi vet er nok sant!), men bare en liten oppklaring angående hvor lite vi faktisk vet - og hvor utrolig spennende, men også frusterende det er. :)

Amflora,comment-117927682

Sa hun som leser en rosa-blogg😂

For de fleste muslimer, er også vitenskap så utrolig korrekt, og det tror

jeg gjelder flere religioner i tillegg Islam. Jeg er ikke særlig praktiserende/troende innenfor Islam, men jeg vokste opp i en ganske praktiserende, religiøs familie som følger Islam. Jeg synes jeg alltid det er fascinerende, men også litt frustrerende, at det virker som om alt er sort og hvitt, delt i 2 av en vegg som ikke kan brytes ned - Gud eller vitenskapen. Koranen for eksempel diskuterer vitenskap, fysikk og astronomi i stor grad, og i følge Koranen og Hadither er muslimer egentlig påbudt å være kritiske til kilder i Islam, ved å blant annet ty til vitenskap. Søk opp begrepet "ijtihad". Hovedformålet mitt med denne kommentaren er å understreke at det skillet mellom religion og vitenskap, ikke alltid egentlig finnes. Religion og vitenskap, kan faktisk være ganske forenlige, og trenger ikke alltid å motsi hverandre. Vitenskap blir noen gang brukt for å "bevise" at noe innenfor Islam er sant, og det er ikke alltid vice versa. :) Ha en fin dag videre!

Julianne,comment-117927303

Rebecca: Meget interessant hva du skriver her. Kan du fortelle meg hvordan du klarer å tro på en Gud, men samtidig tro på vitenskap og the big bang? Går ikke dette i mot det som står om skapelsen i bibelen? Tror du på dinosaurer? Skriver absolutt ikke dette for å kritisere, jeg digger det, og vil bare ha hjelp til å forstå din tankegang :)

comment-117928729

AB: Hvordan har det vært å studere fysikk som kristen? Har du stått ovenfor en del dilemmaer i forhold til din tro eller har fysikken fått deg til å tro mer på at faktisk finnes en Gud? Dette syntes jeg er veldig interessant, og ville likt å høre din siden av dette.

V,comment-117927303#1

Julianne: Bibelen lærer ikke at jorden og universet ble skapt på bokstavelig dager, men over lang tid i samsvar med vitenskapen. Bibelen motsier altså ikke vitenskapen, og benekter ikke at dinosaurs for eksempel har fantes.

Hvis det var et smell som førte til at universet ble laget, så oppstår likevel spørsmålet hvor alle materiene kom fra og hvem som skapte disse? Og hvor kom energien fra som førte til "big bang"?

Huden din har virkelog blitt fin!!! Er det tålmodighet som var veien ut?

Kristine Ullebø

Anonym: Tusen takk for det! Plantebasert kosthold, SPF50 hele sommeren og god pleie <3 Jeg skal lage et innlegg om hudpleie-rutinen min, jeg er PÅ saken! :D

Varm klem <3

AB,comment-117928729#1

Anonym: Det å studere fysikk som kristen har både vært utfordrende og styrkende for troen. Mest styrkende. Det jeg savnet mest var venner/medstudenter som jeg kunne diskutere disse tingene med. Altså hvordan man kan kombinere vitenskap og religion, og hvordan mange berettelser i Bibelen kan forklares utifra fysiske prosesser vi lærte. Med engang man får snakket og diskutert disse tingene, så oppleves det som styrke for troen. Jeg bruker feks å si til min samboer at matematikk er Guds «språk» eller forklaring på hvordan han skapte alt, og hvorfor/hvordan alt fungerer sånn som det gjør. Utfordringen var å finne samtalepartnere som har teologisk bakgrunn/vet mye om Bibelen, og som samtidig har innblikk i fysikk eller andre vitenskapelige fag.

comment-117929304

Kristine Ullebø: Jippi, takk. Håper det kommer om ikke lenge! Trenger virkelig noen triks!

Maria

Kjære Kristine. Tøft og kult gjort at du tar et dykk i religionens verden, det er så spennende! Jeg ble nylig kristen etter å ha være ikke-troende. Jeg fikk en overnaturlig opplevelse som kun kan forklares at Gud eksisterer. Jeg anbefaler deg å lese C.J. Lewis sin bok «se det i øynene», det er han som har skrevet Narnia bøkene, han var jo ateist en god del av livet sitt, men til slutt måtte han krype til korset bokstavelig talt ;-) I den boken svarer han på veldig mange av de spørsmålene vi har, spørsmålene og meninger han selv hadde da han var ateist. Lykke til på trosreisen din!

Sandra

Jeg ville også anbefalt nettsiden FinnIslam.no. Nettsiden har en god oppbygning og er veldig oversiktlig.

Hei Kristine!

Utrolig gøy at du utforsker «religionenes verden». Jeg digge når ikke troende faktisk velger å dykke litt dypere inn i om det bare er en religion eller flere! Dette synest jeg er gull verdt både for å få en bredere forståelse for de troende og også eg større respekt. Jeg er kristen selv, så jeg leser jo i bibelen, men kunne godt tenkt meg å lest i for eks: koranen da! Jeg ser flere andre også har skrevet at religion og vitenskap ikke trenger å gå imot hverandre, noe som er så sant!! Og en påstand som størsteparten av Norges befolkning tror på uten konkrete bevis for det. Jeg liker tanken som noen skrev tidligere at vitenskapen kan være Guds språk til oss. Ingen av de store vitenskapsteoriene går imot Guds eksistens, og jeg selv tror på big bang, men jeg klarer ikke å tro på big bang som noe som bare dukket opp av seg selv ut av ingenting! For min del blir det mye mer logisk at det må ha vært en Gud (kristendommens Gud eller ikke)som er tidløs og allmektig, som har startet det.

I tillegg kan man ikke si at vitenskapen er absolutte sannheter, for vitenskapen utvikler seg (noe som jeg synes er bra) men da finner man også ut at tidligere sannheter ikke stemte alilevel. Derfor vil jeg ikke tenke på alt med vitenskapen som absolutt sann, siden vi vet aldri om det kommer en dag en sånn super smarting som har funnet ut at det vi tror på fra vitenskapen nå, ikke stemmer! Og det skjer nettopp fordi vitenskapsmenn finner ut mer og mer. Spennende dette her, jeg håper du tar deg mer tid til å gå inn på dette temaet og undersøker kritisk til religion, men og vitenskap. Og jeg håper virkelig at du finner noen å spørre og snakke med slikt om!

Alt vell :)

En annen Vilde,comment-117927141#1

Bbb: De muslimske skriftene oppfordrer til drap av vantro, så det at IS slakter folk fra vesten er å følge islam korrekt. Det er dessverre sannheten. Det er mange muslimer som kan mindre om ideologien - kamuflert som religion - som de følger enn ikke-troende som har lest litt i skriftene deres.

Det er en logisk feilslutning å gå ut ifra at IS utfører islam helt feil bare fordi de utfører brutale handlinger.

Jeg sier ikke dette for å være ekkel mot deg, men ønsker å opplyse deg om hva som faktisk står i skriftene.

Vilde,comment-117927303#1

V: Kaster meg litt inn i denne dialogen :)

Det er litt rart, synes jeg, at ikke flere vurderer at universet har vært her i evig tid. For oss mennesker er "start" og "slutt" noe vi nærmest baserer vår eksistens på som individer, og det virker derfor kanskje umulig å akseptere evighet. Ikke evighet i form av at livet er evig eller noe spirituelt, men bare at materie alltid har vært her.

Universets materie (det som er satt i system) går mot mer og mer uorden (dette er etablert) og siden entropien da øker, vil vi til slutt havne i en tilstand der ingen termodynamiske reaksjoner er mulige (såkalt "varmedøden"). Min hypotese er at alt da vil "kollapse" til et lite kompakt "punkt" hvor energien da blir så høy at vi får et "big bang". Universet ekspanderer så igjen frem til en ny varmedød osv osv. At universet sånn sett er pulserende.

Men en gud behøves ikke i noen forklaring. Det kan synes at universets bestanddeler er ganske deterministiske, ut ifra hva vi vet om f.eks partiklers egenskaper. Når det gjelder dannelsen av planeter og stjerner, at liv oppsto osv, så er gud helt irrelevant og unødvendig. Isåfall måtte gud vært gravitasjon og termodynamikk osv, som er "ubevisste" krefter, og ganske meningsløst å tilbe, da bønnen aldri ville blitt hørt fordi det ikke er "noen" der som lytter.

Alt som skjer synes å være tilfeldig, det er bare fordi vi mennesker opplever verden via vår organisme at vi ser romantiserte og magiske "mønstre". Sådan er religion ganske arrogant ved at den tror at våre erfaringer er skilt fra tilfeldighetene som ganske greit kan kalkuleres med matematikk som redskap. Det er bare det at vi ikke har kapasitet til å kalkulere alle tilfeldighetene at vi begynner å utvikle overtro i form av religion og annet svada. Klart det er mye vi enda ikke vet, men de menneskeskapte religionene kan med ganske stor sikkerhet forkastes som sannhet. Det burde være mye mer interessant å grave i det vi ikke enda skjønner i nåtid.

Det er også et annet emosjonelt fenomen som alle religioner benytter, og det er trangen vi som sosiale dyr har til å høre hjemme et sted - med noen. I tillegg har vi en trang om å gi mening til død og fordervelse (bokstavelig talt), som også er tilfeldig i et større perspektiv.

En annen ting er jo opphavet til religion. Opprinnelig var det et tegn på intelligens da vi begynte å stille spørsmålstegn til det rundt oss. Etterhvert som vi har blitt smartere, og funnet mer objektive måter å vurdere verden ut ifra så har gud blitt overflødig. Men det er fortsatt en fortreffelig måte å kontrollere andre på da. Eller gi falske håp, og mening. Det er sikkert for mange trivelig å tro på mens de tror, men straks du avslører religionen for hva den er (menneskeskapt for ulike formål) så er det sjeldent noen vei tilbake. Kan også forstå at det er behagelig å ha en slags "forelder" og det å slippe ansvar for egne holdninger og meninger. Hvis det er gud som har sagt noe, så slipper du å eie meningen selv. Du er da bare "offer" for dette :D

Ganske sprøtt å tenke på at religion fremdeles har så stor makt i verden, selv om det gir mening da hjernen vår ikke har evolvert spesielt mye i takt med vitenskapelige oppdagelser. Vi er derfor mer tilbøyelige til å la oss manipulere. Disse utsagnene kan kanskje fremstå for noen provoserende, men jeg tror bare isåfall det er ubehagelig å skulle erkjenne at en selv eller noen man er glad i og respekterer er så lett manipulert. Det er veldig normalt, og det skjer med alle på ett eller annet plan. I markedsføring f.eks. helt normalt. Alle lar vi oss påvirke og manipulere av det som appellerer til følelsene våres. Det er jo en del av det å være menneske. Men det kan jo være greit å være klar over det så man selv kan velge lettere om man vil la seg manipulere. Det er dog lettere sagt enn gjort. 😄

Vilde,comment-117927493

Astrid: Jeg tror stikkordet het er "feiltolkes". Problemet med religion, som er én av mange grunner til at religion bør forkastes som noe annet enn fantasi, er at tolkning er en stor del av det. Du kan plukke ut det du ønsker og være en like "ekte" religiøs som en annen.

En muslimsk terrorist som slakter ikke-muslimer gjør det som skriftene oppfordrer til. Men det samme gjelder andre bruddstykker som handler om gode ting. Det hele blir en måte å si fra seg ansvaret for sine handlinger og holdninger.

Vilde,comment-117928729#1

AB: Men sitter du ikke igjen med de samme spørsmålene; hvem "skapte" gud? Om guds språk er matematikk, hvorfor "gidder" gud å fortelle deterministiske greier? Matematikk er jo egentlig bare menneskets beskrivelse av det vi observerer, og det vi ut ifra dét kan kalkulere oss frem til. Det er noe som gjør det abstrakte mulig å se på og formidle. Jeg ser ikke noe behov for en gud bak matematikk, om du skjønner. Når jeg sier "behov" så mener jeg selvsagt ikke mitt behov, men et behov for at det skal gi noen mening (som du sikkert allerede skjønte). Det er ikke noen tegn til bevissthet og derfor heller ikke noe å tilbe, iallefall ikke noe som bryr seg/oppfatter det, og derfor heller ikke noe poeng i å være religiøs. Det blir da like meningsløst som om jeg skulle tilbe gravitasjonen. Sikkert trivelig dét, men det ville ikke gitt meg noen svar om virkeligheten eller noen svar generelt :)

Vilde,comment-117929675

Maria: Jeg lurer på hva opplevelsen din var og hva som får deg til å tro at du ikke hallusinerte? Genuint nysgjerrig 😊

Maria,comment-117929675#1

Vilde: Hehe, jeg er nok såpass oppegående at jeg klarer å vite forskjellen. Og i tillegg så er det ikke sånn at hele min tro står og faller på en enkelt opplevelse, det var vell heller noe som gjorde meg nysgjerrig og jeg fant svar. Opplevelsen er litt for komplisert for et kommentarfelt, men du trenger ikke lete lenge for å høre om folk som har overnaturlige opplevelser, du har kanskje hørt om uttrykket «englevakt»? Det kommer ikke av ingenting;)

Vilde,comment-117929675#1

Maria: Greia med å hallusinere eller det å havne i psykose (som kan skje hvem som helst) er at du ikke nødvendigvis greier å spotte at det ikke er ekte. Det har ikke noe med hvor smart man er osv, det kan skje alle. I tillegg har vi mennesker en enorm tendens til å se mønstre (dette har vært en evolusjonær pådriver til at vi har blitt smartere i utgangspunktet), og det gjelder også tilfeldigheter der vi trekker paralleller. Det er mange ting det er veldig liten sannsynlighet for (f.eks være eneste overlevende i et flystyrt med 600 andre osv), men de oppstår fordet med jevne mellomrom. Dette er rent tilfeldig.

Jeg bare lurer på hva som gjør at du ikke heller mot en nevrologisk forklaring, da alle dine opplevelser sanses gjennom hjernen din. Dét eller at du ser på sannsynlighetsberegning, men istedenfor begynner å gå i retning gud. Denne guden virker også veldig selektiv og grusom, som kun fokuserer på et fåtall individer, og gir fullstendig beng i f.eks insekter eller kylling som kvernes levende i eggindustrien, bare for å ta to vilkårlige eksempler. Den guden de menneskeskapte religionene portretterer fremstår som en sjalu, grisk, hevngjerrig psykopat som liker å spille spill med gitte mennesker. Som tilsynelatende favoriserer noen få individer som roper høyt om det. Det gir absolutt ingen mening i et større perspektiv, og i statistikk kan vi se at også de mest utrolige hendelser passer inn i en normalfordeling. Jeg prøver å forstå hvordan noen kan tro på gud med så lite å gå på, og med så mye naturvitenskap og matematikk til grunn som kan forklare det. Ikke at vi enda kan forklare alt, men heller at man velger å gå med den minst sannsynlige forklaringen som også åpner opp for utallige nye spørsmål, og man er like langt. Jeg har enda ikke sett ett eneste tilfelle av overnaturlige evner som har kunne blitt gjenskapt i kliniske forsøk.

Jeg ønsker deg all lykke i livet, så absolutt. Om du trives med din egen forklaring så tror du vel nok på den til å ikke la deg affisere av mine uttalelser, så jeg satser på at du tåler de godt :)

Sahra

Les "The forty rules of love" av Elif Shafak, beskriver Sufisme og Islam på en perfekt måte.

Kristine,comment-117927303

Sier som Rebecca over her sa, prøv heller å lese bibelen. Mormoner, jehovas vitne, smiths venner osv er "grener" av kristendommen, som på mange måter er veldig annerledes en den orginale bibelen. Så hvis du prøver å forstå religion, så kan jeg tenke meg at det kan bli enda mer forvirrende. Jeg er selv kristen, men skjønner ikke hvor mye av tingene de tror på kommer fra, og kommer vel heller aldri til å forstå. Det finnes mange forskjellige bibler, jeg vil anbefale en bibel som heter studentbibelen, den er skrevet på et lett språk, og inneholder mange forklaringen til tekstene, og også historiske forklaringer. Eller den engelske bibelen "The message", som er skrevet på et enda lettere språk. Du kan også laste ned appen bibel, der kan du velge mellom forskjellige bibler du vil lese, markere tekster osv. Der kan man også finne forskjellige leseplaner, og det finnes mange planer for ikke-kristne, som tar for seg ting man lurer på :) Og så tror jeg det er viktig å ha i bakhodet at bibelen er en veldig gammel bok, og den er skrevet av mennesker. Enten man tror på Gud eller ikke, så forandrer samfunnet seg mye på mange tusen år. Selv om jeg selv er kristen, så tror jeg ikke på ALT som står i bibelen, og det er mye av det som passet inn i samfunnet for mange tusen år siden, som ikke nødvendigvis passer inn i dagens samfunn. Synes det er kult at du har et ønske om å lære mer om religion, skriv gjerne et innlegg om hvordan det går. Lykke til! :)

Julianne,comment-117927303#2

Vilde: "Amen" to this. Hvorfor har det seg slik at alle troende blir "født inn i den rette religionen" ? Og alle mener deres religion er den riktige? I Norge er kristendommen dominerende, i India er det buddhismen.. Jeg skjønner ikke hvordan folk kan overse dette..

Julianne,comment-117929675#2

Vilde: Jeg digger deg. Herregud, du er rå!!!!!!!

Kristine,comment-117927303#4

Julianne: Alle troende blir ikke født inn i den "rette" religionen". Mange blir troende i voksen alder, og andre velger og bytte religion, fordi de føler at den de ble født inn i er feil. Det finnes mange religioner, og noen av de har langt mer vitenskapelige beviser en andre. Vi har for eksempel ordentlige bevis på at både Jesus og Buddah har levd, men ikke så mange bevis på at hindu guden Ganesha (som har menneskekropp og elefanthode, og rir på mus) har eksistert. Og i india er forresten store deler av befolkningen hinduister, etter fulgt av islam og kristendommen, så ikke buddhister :)

comment-117927303#5

Kristine:

Her tror jeg du misforstod, eller så forklarte jeg ikke godt nok. De fleste religiøse blir født inn i en viss religion og forblir i den til de dør. Hvorfor har det seg slik? Vi mennesker er så ekstremt formbare og naive. Hvordan ble du religiøs, og hvorfor? Hvorfor er din gud den rette? Du tror på det du blir eksponert for.. Jeg vet at det er noen som "bytter" religion i løpet av livet og blir religiøse når de er voksne, men dette er et stort mindretall. Hvis du tenker over fakta, syntes du ikke at det er litt merkelig? Er jo ikke så veldig vanskelig å tenke seg fram til :)

Kristine,comment-117927303#6

Anonym: Vi er ekstremt formbare ja. Men det gjelder når det kommer til alle ting i livet, ikke bare religion. Sånn vil det være på alle områder, og det er ikke så mye vi kan gjøre med det. Man må rett og slett bare akseptere at noen andre tror på noe annet en deg, selv om man ikke deler samme syn. Og ting som utdannelse tror jeg også spiller en stor rolle. Det er mange millioner mennesker som ikke har mulighet til å gå på skole, og reise og se andre steder i verden. Hadde de hatt mulighet til det, hadde kanskje flere mennesker satt spørsmålstegn ved religionen de var født inn i. Og jeg tror også mange holder seg til religionen sin pga frykt, ikke fordi de nødvendigvis tror. Det er så utrolig mange ting som spiller inn. Men kristendommen er den største religionen i verden, og den religionen som har flest historiske kilder. Så må folk selv velge hvor mye de ønsker og overgi til kun tro, eller om de trenger mer fakta og godkjente historiske kilder for å støtte opp under troen sin.

comment-117927303#7

Kristine: Jeg respekterer at noen tror, og det har alle rett til å gjøre til tross for at jeg ikke er enig med dem. Dette er et tema jeg syntes er interessant og liker å diskutere, og det er godt å se at det er mulig å diskutere med religiøse i og med at dette har vært et stort problem tidligere. Jeg ble selv oppvokst som kristen, i en familie hvor alle familiemedlemmene mine har en kristen tro. Senere i livet har jeg satt spørsmålstegn ved dette, og funnet frem til at det virker helt absurd at det finnes en "Gud", og at denne "Guden" har skapt verden. Tanken på døden er ekstremt skremmende, og det er ikke så fint å tenke på at likene våre kommer til å råtne, bli spist opp av mark, og at alt er over. Dermed forstår jeg hvorfor en tanke om "et evig liv" på et godt sted, med en mektig "Gud", er fristende. Personlig er det vanskelig for meg å basere tanken om et "evig liv" og en "Gud" på synsing og ikke på konkret fakta.

Vilde,comment-117927303#7

Julianne: Enig i alt det du skriver her. Anekdoter om folk som endrer religion eller blir religiøse som voksne kan ikke brukes for å beskrive en tendens :)

Kristine: Det at Jesus fantes betyr ikke at han var gudommelig osv. Han var sikkert en ok fyr med tidvis grandiose tanker om seg selv. Tror han var ganske utspekulert, og også hjernevasket. Det at menneskene omtalt i religiøse skrifter faktisk har levd gjør ikke de gudommelige historiene om dem noe mer sanne. Det som er interessant er jo hvordan vi i nåtid forkaster en bok som er 50 år gammel som ganske ubrukelig i skolen, som fakta, gitt alle oppdagelser som har skjedd de siste 50 årene. Hvordan har det seg da at man forhøyer disse få eldgamle bøkene som sannhet? Jeg synes det er åpenbart at de er utdaterte og er skrevet og tolket på en tid der folk ikke kjente til bakgrunnen for ulike fenomener som sikkert fremsto absurde på den tiden. Hallusinasjoner ble nok også forklart som uforklarlige gudommelige opplevelser. Det er jo ikke slik at folk ikke var psykisk ustabile på den tiden også.

Synes også det er spesielt hvordan vi forhøyer gamle ting, og de tingene som har vært praktisert lenge. Det at noe er praktisert lenge, gjør det ikke nødvendigvis sant eller bra.Ta årelating: det ble utført i laaang tid. Men det er ikke dermed sagt at vi bør fortsette med det.

Enig med Julianne/anonym i det at det er flott å kunne diskutere med religiøse. Prøver å holde en saklig tone, selv om kanskje ting kan virke lite hensynsfulle. Jeg tror det er viktig at man snakker direkte i slike diskusjoner, men holder seg for god for personangrep, banning osv. Det er ikke min greie. Men jeg vil ha en ærlig diskusjon, helst :)

Vilde,comment-117929675#3

Julianne: Takk! :D Du også (kommentarene lenger opp)!

Julianne,comment-117929675#4

Vilde: Jeg har lest kommentarene dine med et stor engasjement. Du begrunner påstandene dine utmerket, og jeg er meget imponert! Keep going :D

Julianne,comment-117927303#9

Vilde: Jeg er helt helt helt enig, og elsker hvordan du uttrykker deg! Jeg syntes det er absurd at slike eldgamle bøker kan få så mye oppmerksomhet, og bli sett på som sanne, eller gode. Bibelen viser til flere absurde historier og budskap som jeg mener absolutt ikke burde fortelles videre fra generasjon til generasjon:

hei

Julianne,comment-117927303#10

Jeg har skrevet en avhandling her, men det går ikke ann å publisere den. Det er sikkert en del ord som Kristine har blokkert på bloggen sin.. Arg, kjipt.

Vilde,comment-117927303#11

Julianne: Skulle gjerne lest avhandlingen din! Du kan jo prøve

å kommer rundt ordene ved å bytte ut noen bokstaver i dem osv :)

Vilde,comment-117929675#5

Julianne: For et fint kompliment! Takk!

Skriv en ny kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *
Navn:
E-post:
URL:
Din kommentar:
bloggdesign_no