kroppsideal

Her har dere  litt av (har valgt ut det viktigste) norsktentamenen min fra i høst. Fikk 6’er og er relativt fornøyd med den, men når jeg ser tilbake på den nå så var den kanskje litt dårlig formulert her og der, hehe. Temaet er “Kroppsideal”, og grunnen til at jeg poster det er fordi det er et utrolig viktig tema.

“Hva er kroppsideal? Hvordan oppstår de, hvordan blir de formidlet og hva gjør de med oss? Hvorfor er det ideal å være tynn og slank i den vestlige delen av verden, når idealet i Afrika er stikk motsatt, nemmelig å være kraftig? Hvordan former idealene samfunnet, og hvordan former samfunnet idealene? Hva er konsekvensene?

Et kroppsideal er, for å si det kort og enkelt, drømmekroppen. Kroppsideal er hvordan kroppen “skal” se ut, og hvordan alle vil at den skal være. Vi har alle forskjellige meninger om hvordan kroppen skal se ut, men her i den vestlige delen av verden er ønsket stortsett å være tynn. Hvorfor? Jo, fordi her, imotsetning til i Afrika og andre fattige land, har vi masse penger. Vi har kjempebra økonomi, og det fører jo selvfølgelig til at vi har, og kjøper masse mat.  Derfor blir det å være tynn sett på som en ting ikke alle har, altså en unik og bra ting. Man må streve for å bli det, og når man endelig har blitt det så er man “vellykket”. I Afrika derimot, er det masse fattigdom og de aller fleste har så vidt råd til mat, derfor blir det sett på som rikdom å ha former/være kraftig. Så idealene har veldig mye å si på hvilket samfunn vi lever i.

Vi blir daglig bombardert av bilder og videoer som viser oss hvordan vi “skal” se ut. Tv, blad, internett, film, plakater, utstillingsvinduer, overalt! Du kan ikke se på tv en gang uten at det kommer drøssevis med reklamer om syltynne modeller, slankepiller og slankekurer. Jeg tror dette er en av de viktigste grunnene til at vi har de idealene vi har i dag. Vi lever i en digitalisert verden, og det er så lett å nå frem, både via media og ellers. Hvor mange er det vel ikke som ser på tv og data hver dag? Uansett hvor du er, så blir du eksponert for det.

Før var det frodige hofter, bred rumpe og kvinnelige former generelt som var in. Nå er det smale hofter og midjer, liten og fast rumpe, store bryster og tynn kroppsform som er in. En sånn kroppsproporsjon er jo ganske sjelden i tillegg til at det er ganske unaturlig, så derfor tyr flere og flere folk til kirurgi. De fyller inn der det er for lite, og suger bort der det er for mye. Kroppsfiksering, kaller vi det. Er man misfornøyd med noe, så betaler man bare en viss sum og vips, så er man fornøyd. Men blir man egentlig fornøyd? Og kan et fint utseende gjøre en person lykkelig? Forskerer sier at det å fikse på et kompleks med kroppen sin kan gjøre personen fornøyd med akkurat den delen, men at selvbildet fortsatt vil være feil når man setter det i perspektiv. Man vil bare finne flere og flere feil med seg selv.En stor konsekvens for kroppsideal er spiseforstyrrelse. Flere og flere blir rammet av denne psykiske lidelsen, og i dag har mellom 100 000 til 120 000 i Norge spiseforstyrrelse. Problemet ligger stort sett hos jentene, for hele 90% av dem er jenter/kvinner. Det vil altså si at 10% av dem er gutter. Debutalderen ligger på 15 år, og de fleste som har det er mellom 14 til 21 år. Anoreksi (et annet ord for spiseforstyrrelse) kommer fra det greske ordet “uten appetitt”. Men dette begrepet er egentlig veldig misvisende, fordi for det første så er anoreksi en psykisk lidelse og ikke en fysisk (eller, den blir jo fysisk etterhvert), og for det andre så er sannheten at de fleste anorektikere faktisk har ganske stor matlyst. Definisjonen på spiseforstyrrelse er stort vekttap, forvrengt kroppsbilde og angst for å legge på seg. Dette er en alvorlig medisinsk tilstand og ikke noe forbigående. Den er faktisk så alvorlig at det er 5 til 10% sjanse for å dø, så derfor trenger sykdommen behandling så tidlig som mulig. Det er 60% sjanse for å bli frisk igjen av spiseforstyrrelse.
I tillegg har vi bulimi. Bulimi er på en måte det samme, for de som har bulimi har også forvrengt kroppsbilde, men strategien deres er annerledes. Definisjonen på bulimi er overspising, etterfulgt av kompenserende oppførsel. Kompenserende oppførsel vil si overdreven trening, at de kaster opp maten eller (mis)bruk av avføringspiller/middel. Både anoreksi og bulimi er vanskelig å skjule, ettersom de største konsekvensene, altså avmagring og vekttap, er fysiske. Tegn på en av disse sykdommene er endringer i forhold til mat og humør, vedkommende vil spise alene og sjeldnere, er irritabel, rastløs, urolig og trist. […..]

Slik har samfunnet vårt utviklet seg til den dag i dag. Utseendet betyr alt, og hvis du ikke er tynn og pen, da er du tydeligvis ikke bra nok. Hvorfor det er blitt slik og hvordan vi kan endre det, det vet jeg ikke. Men èn ting vet jeg, og det er at idealene er komt til et ytterpunkt hvorvi aldri vil kunne kvitte oss med de, de vil kun forandre seg. Så spørsmålet er, hvor tar de veien videre?”

Jeg håper dere ble et par kunnskaper klokere etter å ha lest dette, for det er så UTROLIG viktig å ikke henge seg for mye opp i mat, vekt og kropp folkens. Å være tynn gjør deg ikke lykkelig, det kan faktisk føre til det motsatte – nemmelig at du blir ulykkelig. Spiseforstyrrelser er en grusom sykdom, og det ØDELEGGER deg. Spis det du vil, gjør det du vil og vær fornøyd med deg selv, for du er unik akkurat slik du er ♥ Trening og et bra kosthold er veien til en sunn og slank kropp, ikke spiseforstyrrelser.

  1. Wow dette var utrolig bra skrevet! Du hadde meg interesert ved første setning! Veldig bra inlegg! Og et veldig viktig tema flere burde skrive om! Imponert!! 🙂

  2. Kjempe bra skrevet! Skjønner at du fikk karakteren 6! Kunne du virkelig alle de faktaene når du skrev det, eller fikk dere lov til å bruke Internett eller faktabøker?
   Du er ihvertfall tynn, høy, vakker, kunnskapsrik, fornuftig og har kjempefint hår, så du har ingen ting å skjemmes over! Haha, men det er sant! Eller, du har jo som alle andre ting som du ikke er like fornøyd med, når det gjelder både personlighet og utseende. Jeg har ikke møtt deg, men utifra hvordan du skriver på bloggen virker du veldig snill! Og utseende ditt er fantastisk, det kan INGEN si imot! 😀

  3. Så bra skrevet, og jeg syns det var veldig bra formulert! Det du skriver får meg virkelig til å tenke. Håper andre og begynner å tenke på at utseende ikke er alt. For det i dag har en veldig stor betydning, noe som det ikke burde vert! Den 6’eren var virkelig fortjent, veldig bra innlegg Kristine! 🙂

  4. Veldig bra skrevet! Jeg ser at det er flere som har spurt, men jeg gjør det også. Kunne du all fakta fra før? Uansett, så var det en god tekst og det er ikke rart du fikk sekser 🙂

  5. vi fikk vite temaene dagen før, så jeg skrev notater som jeg hadde med meg på tentamen 🙂 fikk ikke lov å skrive fulle setninger da, kun små stikkord. ellers så kunne jeg jo en del fra før av og ettersom jeg syns det er et veldig interessant tema så husket jeg det meste i hodet!

  6. Jeg leste hele teksten og ble veldig imponert over deg, det var en veldig flott tekst! 🙂 Du fortjente virkelig en 6´er på denne altså. Tror dette ble en vekker for mange som leste denne! Superflott, Kristine.

  7. jobben du gjorde var verdt en 6’er! Gratulerer med den!
   kjempebra skrevet, og jeg er enig, man må ikke tenke for mye på sånne ting! Og slutte med å sammenligne seg med andre! 🙂 Elsker bloggen, og synes du gjør en kjempebra jobb!

  8. Oi, har faktisk ikke tenkt over det med Afrika og se krafige ut.. : /
   Veldig bra skrevet! Ikke bare innholdet, men selve teksen var utrolig bra skrevet! Du bør være solt over 6-eren din!
   Hehe.. er selv veldig tynn, selv om jeg ikke bryr meg om å være det. Spiser utroligt sakte, og da får jeg spist mindre enn andre på samme tid… Liker å ri og danse, noe som er bra trening for meg 😉 Er ikke så glad i “spessiel” mat, men spiser det meste jeg får til mat like vel 😉

  9. Det der var veldig bra skrevet, Kristine! Du har så rett i alt det du sier, og jeg kjenner meg alt for godt igjen i mye av det.. Jeg sliter selv med spiseproblemer og har mange ganger vært på god vei til å utvikle en spiseforstyrrelse. Skulle ønske det ikke hadde vært sånt press om å være tynn! Da hadde jeg kanskje vært litt mere fornøyd med meg selv..

  10. utrolig bra skrevet! Ble imponert når jeg leste det! Har aldri tenkt så my på dette temaet før, men det er egentlig veldig inntresant. Du er en utrolig pen jente, og har en veldig fin og slank kropp 🙂 har aldri heller vært borti noe som helst spiseforstyrrelser, og trener opp til seks dager i uken. Men dette gjør meg ikke “tynn” eller tynnere enn dem i klassen som kunn trener to ganger i uken. Men går heller opp i vekt, og føler jeg blir feitere inlårene. Dette ble ett problem for meg, og jeg gikk til helsesøster for å spørre hva og hvorfor det skjedde. Hun fortalte meg at dette kunn var muskler, og hun sa også at muskler veier mer enn fett. Dette ga meg bedre tillitt til meg selv, og etter den praten med helse søsteren på skolen fikk jeg rett og slett bedre selvtillit. Aner ikke hvorfor jeg skrev dette, men det beste er å få alt ut!

  11. litt feil av deg å skrive at det ikke er naturlig med smale hofter og midjer, liten og fast rumpe, store bryster og tynn kroppsform som er in. En sånn kroppsproporsjon er jo ganske sjelden i tillegg til at det er ganske unaturlig. Når akkurat du har sånn kroppsform. du er jo tynn som en strek selv så ser ikke at du har grunn til å skrive eller være opphengt i noe sånn !!:p

  12. Bra skrevet!!
   Jeg har bodd ett år i USA nå og kom til en veldig høy økonmisk by. På skolen min var det ungdommer som hadde styrt rike foreldere. Alle på skolen var tynne eller syl tynne. I Norge får jeg ofte kommentarer om at jeg er veldig tynn, veier bare 46 kg og er 168 cm. Men der jeg bodde var alle som meg eller mye tynnere, noen av jentene i klassen var 40 kg.. Er ganske sykt og fikk kommentarer om at jeg var “normal” i størrelsen.. Så var kultursjokk!

  13. Er du sikker på at det var du som skrev dette? Skrivestilen i stilen og kommentarene er veldig stor. I stilen ordlegger “du” deg på en helt annen måte, og staver ikke feil i det hele tatt. I kommentaren på slutten har du både en feilstaving og flere andre grammatiske feil. Hvis det virkelig ER deg som har skrevet dette beklager jeg virkelig, men i tilfelle det ikke er det ville jeg bare si at det er ekstremt cheeky gjort å ta æren for en annens arbeid.

  14. kan du hjelpe oss med å lage den perfekte pp til dette på et skolearbeid?- Rikke kampenes 8B varteig skole… :))

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg