gjesteinnlegg fra broren min: sommerkroppen 2013?

Kjenner blodet koke i årene kvar gong eg les ei sak om kropp og kroppshysteri. Heile våren, eigentleg sidan januar syns eg at eg har blitt teppebomba med artiklar om korleis få denne så alt for mykje omtalte «sommarkroppen2013». Joda, dei første vekene var det litt greitt å lese korleis eg skulle kvitte meg med dei 5 heile kilo som la seg pent og pynteleg på min kropp i jula, og skulle vek att. Kiloane forsvann før februar var omme, men det gjorde ikkje artiklane. «Få flat mage på 4 uker», «Dette er supermaten for deg på slanker?n», «Dette er fy-fymaten», «Slik får du bikinikroppen» osv, gjerne akkompagnert av en rekke bilete av modelltynne kvinner (og menn). For det er dette som er greia: ingen vil eller skal sjå gjennomsnittleg ut. Du skal vere penast, tynnast, mest muskuløs. «Slik bygger du muskler i en fei», «Slik får du six-pack».

Men det stoppar ikkje her. Vi nordmenn har ein pervers trong til å hate på alt populært (feks Gangnamstyle). Flott syns eg, då denne kroppshysteritrenden var både usunn og tok heilt av. Innlegg på innlegg vart skrive om folk som tok eit «oppgjør» med kroppshysteriet. Flott, tid for handling tenkte eg. No var det slutt på alle artiklane, blogginnlegga og alt gnålet om større musklar. Men, det som skjedde var at folk berre fortsatte å skrive om korleis få sommarkroppen OG klage på dei som gjer dette. Og sjokkerande nok oppdaga eg at det ofte var same folka som gjorde dette. Det vert som å bite seg i eigen hale, for å så klage på at det gjer vondt. Men i staden vart det endå meir fokus på det, og det tok verkeleg heilt av. 


Sjølvsagt må eg sei noko om Kristine og. For ein skal ikkje kaste stein når ein sjølv sit i glashus. Men eg vil tørre å påsta at ho ikkje bidrar til meir kroppspress enn høgst nødvendig. Ho må få leve og vere seg sjølv. Ho må få gå i shorts på varme sommardagar, eller når ho har fått sponsa eit plagg (dette er ho faktisk pålagt!). Hadde ho derimot skrive eit innlegg om «kroppspresset» og alt mulig piss som ho følte siste vekene, hadde eg satt foten ned. For jaggu legger ho ut nok bildete av seg sjølv i magetoppar og korte shortsar. Men ho klagar ikkje på det, for ho veit at ved å eksponere seg som ho gjer på bloggen er ho ikkje uskuldig. Og skal ho klandrast for det, får ikkje nokon gå på stranda i år, eller bruke shorts, for då bidreg jo dei til «kroppspress». 


Eg føler sjeldan meir på kroppspress enn når eg les om det i nettopp meida eller på nett. Det er først når eg leser om folk som klager på det enorme presset i år, at eg faktisk FØLER det på meg. Så slutt å mas om det, så minsker det kanskje litt?! 
Og samme faen kva du gjer, så ser du ut som du ser ut, så enten du liker det eller ei, kan du berre venne deg til det. Eg var ganske overvektig før, og har litt strekkmerker på magen etter det. Lar eg det hindre meg i å reise til syden? Lar eg det hindre meg i å bade? NEI. Tviler på at nokon kjem bort og ber meg kle på meg for eg har strekkmerker på magen, eller fordi eg er for feit, eller fordi eg ikkje kan gå i singlet eller kva enn det mått vere. Kanskje nokon glor litt, men det driter eg i. For det betyr nok at dei er meir usikker på seg sjølv enn det eg er, og er sjalu på at eg «tør» å vise meg fram trass i at eg ikkje er perfekt. For det er det ingen som er.

Føler heile sommarkoppen har blitt som ein hønseflokk i panikk. Hadde bare alle tatt eit steg bak og roa ned, hadde vi kanskje innsett at dette er eit sjølvskapt problem. “Sommarkroppen” ligger i hovudet ditt. Det er ein abstrakt ting du ikkje trenger å oppnå, men det kan vere ein fin motivasjon for å kome i betre form fram til sommaren.

57 kommentarer
  1. Åh så flink du var å skrive! Er helt enig, og kjenner meg igjen i og enig i mye av det du skriver 🙂

  2. Jeg skjønner at dette med kroppsprwss er teit, men det som er er at folk går faktisk på sånne ting fordi de ikke har den kroppen de Vil ha..Også det er så dumt å klikke på folk som vil endre på den for å selv få det bedre med seg selv.. Men da syns jeg ikke det skal bli så store hysteriet som det har blitt. og egentlig burde folkforstå at de er bra nok som de er, men det er rett og slett ikke enkelt når du har problemer med å finne klær som er fine til seg, og det tenker man ikke på. At de ikke lager klær som passer de med litt mer former og litt mer på kroppen enn de tynne folkene. Alle er bra nok som de er, og ikke klikk på folk for at de vil trene for å så føle seg bedre.. Og disse artiklene er jo reklame, og reklamebransjen har funnet ut at dette er metoden å få folk til å bli intressert og så selge produktene som skal til.. Det er synd at det er sånn verden er i dag, men sånn er det dessverre.. Og som jeg har lest andre steder er at selv om du har litt ekstra på kroppen og du viser deg i bikini så er det ingen som ser på deg på den måten. Og samme med de som er for tynne , det er ikke flaut at du viser deg frem og drit i de folkene som kommenterer det, de gjør det bare for å få bedre selvtillit og da hjelper det tydeligvis å rakke ned på andre…

  3. utrolig bra! helt enig, kristine gjør ingenting av kroppspresset verre, hun er den hun er og kan få gå i shorts om hun vil det ingen andre kan få si at hun ikke kan det!

  4. Det jeg syns er veldig trist med alt dette er at folk ikke klarer å føle seg vell i sin egen kropp. Det er ikke lenge siden det var Girlpower over hele verden og vi hadde tidenes beste forbilder som ikke var redd for å vise en utrent mage. Jeg syns starten på dette århudrede er blitt alvorlig patetisk. Om du er for tynn blir du bedt om å legge på deg, er du for tykk blir du bedt om å slanke deg, og er du average vet du ikke hvor du skal gjøre av deg for du får høre begge deler. Nei.. Noen ganger skulle ejg ønske at vi kunne gå tilbake til 90-tallet.
   Det å trene for å bli tynnest mulig, er egentlig veldig uintelligent. Du skal trene for å forebygge skader med alderdommen, gi kroppen et overskudd så du skal orke mer i hverdagen og ikke minst.. trening skal være GØY!
   Syns dette var veldig bra skrevet av broren din. Og så klart skal man få gå i de klærna man ønsker! 🙂

  5. Utrolig enig med broren din! Det er faktisk utrolig synd å se at folk ikke klarer å akseptere seg selv slik som de er, og at de skal være et press på se perfekt ut. Elsker forresten at han skriver på nynorsk, sliter ganske mye med å skrive nynorsk selv, så det er gøy å lese av en som virkelig kan skrive det 🙂

  6. wow, fantastisk bra skrevet, Håkon! Føler meg fullstendig enig i det du skriver. Også må jeg si at det virker som du har en dritbra personlighet 🙂 Kunne ønske jeg kjente en som deg.

  7. Utrolig bra skrevet, og at det var på nynorsk var greit, syntes det er fint med en forandring! Gleder meg til at su svarer på spørsmålene om kristine (del2) for du skriver utrolig godt 🙂

  8. Veldig bra!!! Er helt enig! Og hater de som klager på at folk er tynne! Det er like ille som å klage på at folk er tykke! La folk være som de er 🙂

  9. Veldig enig med det du skriver i dette innlegget, bra skrevet!
   Men når du skriver at Kristine må få gå i shorts på varme sommerdager, eller når hun har fått sponset noe og må skrive innlegg om det, selvfølgelig må hun få gjøre det, men….. hun går alltid i shorts, om det er vinter, sommer, høst eller vår, alltid, og det er noe som irriterer meg og flere. Selvfølgelig må hun få gjøre som hun vil, det er jo hennes blogg, men jeg syns det er en billig måte å selge seg til flere lesere på. Hadde hun ikke vist frem så mye kropp, så ville ikke leserantallet vært så høyt som det er. Det ville heller ikke kommet opp så mye “suggestions” på google om anoreksi, vekt, mage, bein etc om hun hadde kledd seg litt bedre. Bla bla bla.

  10. Although the google translate version isn’t perfect, I think I get the point of your story. People should really stop hating each other for their bodies and feeling uncomfortable with their own. Hope this post will be an eyeopener! (:

  11. du er ei utrulig søt jente og du fortener ikkje dei kommentarane om at du lage kroppspress,alle ser ulike ut noen er naturlige tynne og andre må jobbe litt hardere for det! Om du trener trenger ikkje det nudvedigvis å vere for at du vill bli tynnere men at du likar det eller vill bli sterkare! Folk som skriver at du har spiseforstyrrelser og lager kroppspress er bare misunneli på deg! og ikkje la det gå inn på deg du er ei fantastisk søt jenta og fortener bare godt♥

  12. Skjønner ikke hva du vil frem til, eller hvorfor folk sier dette er så bra skrevet…
   Alle vet hva “sommerkroppen” innebærer, og mange ønsker å oppnå den. Hvorfor er det da feil at det står artikler på nett som påstår å ha formelen til å kunne hjelpe folk å oppnå det de ønsker? Du har selv, som du sier, vært overvektig. Du har tydeligvis ønsket å gjøre noe med det. Kanskje for at du ville føle deg litt mer komfortabel? Hva vet jeg? Hvordan er dette annerledes enn å slanke vekk hele 5 kilo som legger seg pent og pyntelig på kroppen, før sommeren?
   Det nye “kroppshysteriet” nå, er de moralske “vokterne” som skal forsvare de “svake” som, av ukjente årsaker, ikke har “godt av sommerkropp-artikler”. Moralske “forkjempere” som sitter på sin høye hest og ikke ser skogen for bare trær, er verre en ekstremsosialister på db.no…
   Vi bor i et fritt land der man kan lese de artikler/blogger man ønsker. Om noen ikke har godt å lese noe, finnes det overhodet ingen grunn til at absolutt ingen skal få lese det.
   Over til en helt, fullstendig useriøs kommentar: Nynorsk burde være forbudt…

  13. Dette var et av de beste innleggene jeg har lest om dette temaet! Helt fantastisk!
   Dette med at du, Kristine, øker kroppspress er en ting jeg har blanede meninger om. Jeg mener at du påvirker folk ved å legge ut så lettkledde bilder av deg selv, men det betyr ikke derimot at du øker kroppspresset. Det er helt sikkert noen som blir fryktelig påvirket av dette og kan få problemer, men det syns ikke jeg er noe du skal bry deg om. Du må kle deg sånn du vil, trene sånn du vil, spise sånn du vil og vise så mye hud du vil. Hvis det er noen som blir så påvirket av deg at de får feks spiseforstyrrelser, da kan de jo ikke gå på stranda en gang! Alle er forskjellige, og du er jo naturlig tynn og høy! Det er ingen som går bort til en tjukk peron og sier “herregud så feit du er, du burde ikke få lov til å vise deg fram i shorts sånn som du ser ut”, så hvorfor skal man da si det til en tynn person? Verden ass, verden

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg