en bok alle må lese i sommer

Jeg begynte på denne boka i eksamensperioden, men la den fra meg og glemte helt av å fortsette. Fant den i skapet rett før jeg dro til Hellas, og da måtte jeg selvfølgelig fortsette å lese. Vel, DENNE folkens, denne gi en sjanse! Perfekt lesestoff på late dager på stranda, eller bare hjemme i senga på en regnværsdag.

Salvadorena handler om Ana, som vokste opp i El Salvador. Historien starter med henne som liten pike, og følger henne helt til hun blir voksen. På grunn av borgerkrigen, hvor nesten alle beboerne i El Salvador dør, må Ana flykte. Både moren, tanten og søskenbarnet hennes dør i den grusomme massakren, og Ana er helt alene. Heldigvis blir hun reddet av en nonne, og hun finner etterhvert trøst i et kloster i USA – hvor hun er overbevist om at hun hører hjemme. Etterhvert foreslår priorinnen i klosteret at Ana må leve utenfor klosteret en stund for å finne ut om hun virkelig vil bli nonne, og selv om dette er noe Ana er knust for, adlyder hun priorinnen og fortsetter reisen. Hun blir dermed ansatt som barnepike hos den rike familien Trellis, hvor det viser seg at hun blir værende i flere tiår.

Hos familien Trellis bor hun sammen med ekteparet Lillian og Adam + barnet deres Teddy, og Ana må stadig håndtere “rikmannsproblemene” til disse. Veldig uvanlig for en jente som har vokst opp i fattigdom i El Salvador, naturligvis. Selv om de er overfladiske av seg knytter Ana store bånd til disse, og som det står bakpå boken: hun finner kjærligheten der hun minst venter det.

Fy søren, for en bok! Jeg vet ikke hvordan, men Cecilia Samartin greier det alltid. Dette er faktisk noe av det beste jeg noensinne har lest, i likhet med de andre bøkene hennes. Jeg tror det har noe med det store tidsrommet i boken å gjøre, ettersom historien følger Ana helt fra barnelivet til voksenlivet – og det at man setter seg sånn inn i en bok gjør at den blir utrolig gripende. Det tar litt tid før man setter seg inn i den vel og merke, men når du har lest et par kapitler kan jeg love deg at du blir trollbundet. WOW. Lå på stranda når jeg leste den, og når selve høydepunktet i boka kom så ble jeg faktisk så revet med at jeg ikke hørte noe som helst rundt meg.

Noen flere som har lest denne? Tror nesten at jeg liker denne bedre enn Drømmehjerte, jeg. Og DET er godt gjort.

39 kommentarer
  1. Jeg har ikke lest den 🙁 men hvis du vil lese en annen utrolig bra bik bør du lese over de hundre fjell. Denne boka tar oss med til Mexico. Juana Garcia er 11 år i starten av boka og familien er svært fattig. Faren dreg for å finna lukka i USA, men kjem aldri tilbake. Som 14-åring vil difor Juana dra for å finna faren. Boka vekslar mellom å følgja barnet Juana og den noko eldre utgåva.
   Boka er trist, trist og meir trist i starten, men lyspunkt kjem etter kvart, så her gjeld det bare å halda ut. I og for seg har boka ei gripande forteljing om eit aktuelt emne, men ho er enkel både i handling og språk. Dette er boka for deg som tykkjer det er godt å søkka ned i ein stol med ei «ukebladnovelle». Boka er på 234 sider.
   Alle jeg har hørt som har lesten synes den er utrolig bra 🙂 man klarer bare ikke legge den fra seg 🙂 det er den beste boka jeg har lest <3

  2. høres veldig bra ut. Cecilia Samartin har jo skrevet mange gode bøker. Jeg kan anbefale “señor peregrino” og “la peregrina” om du ikke har lest de.

  3. Jaa, elsket den (og alle de andre bøkene hennes som jeg har lest)! Jeg anbefaler blant annet Mofongo om du ikke har lest den 🙂

  4. Elska alle bøkene hinna. Anbefala å lese Doña Maria, selvfølgelig av Cecilia Samartin den og. Las den i syden, og den var lest ut på under 2 daga! Fantastisk bok.

  5. åååå jeg elsker den boka over alt!!! Cecilia samartin er bare den beste forfatteren i verden herregud

  6. hvis du liker denne boken, tror jeg at du kommer til å like barnepiken også! den anbefaler jeg på det sterkeste, jeg har ikke lest denne boken du skriver om her, men barnepiken.. åååh, den er sååå bra!! den handler også om flere svarte kvinner som er barnepiker for hvite amerikanske husfruer. UTROLIG BRA BOK!

  7. Det er bare begynnelsen, jeg har lest “drømmehjertet” av Cecilia Samartin TO ganger! Det må være den fineste, vakreste boken i hele verden, min favoritt! Du burde virkelig lese den:)

  8. Jeg begynte på den boken for 2-3 dager siden, og jeg har ikke helt kommet inn i den ennå. Har også lest “Drømmehjerte“ og det er den beste boken jeg har lest i hele mitt liv. Jeg vurdere faktisk å lese den om igjen en gang.

  9. Wææ, denne MÅ jeg lese! Elsker Cecilia Samartin, beste forfatteren jeg har vært borti.. Både Drømmehjerte, Senór Peregrino og Là Peregrina er helt fantastiske, og jeg klør etter å lese flere av bøkene hennes! Mååå få kjøpt denne snart, nå klarer jeg ikke vente med å lese den 😀 vær så snill å fortsett å anbefal bøker, eelsker det!

  10. den boken er nydelig<3333333 indias datter og på tvers av solen er også utrolig bra, har lest dem nå i ferien og drømte meg heelt bort når jeg lå og leste på stranden!

  11. Det eneste jeg har gjort i sommer er å lese Cecilia Samartin. Leste først ferdig Drømmehjerte, gikk over til La Peregrina, deretter Doña Maria, og nå har jeg nettopp begynt på Salvadoreña. Neste blir vel Señor Peregrino. Fy søren, for en forfatter!

  12. I sommer har jeg begynt å lese mofongo av Cecilia 🙂 har ikke rukket å komme så langt siden venninna mi og jeg er så skravlete på stranda haha, men den virker utrolig fin og den har fått veldig bra omtaler!

  13. Leste den ferdig for to dager siden, i bilen på vei hjem fra ferien! Leste nesten i ett strekk i flere timer… Elsker å lese og har lest mange bøker, men denne her var faktisk den aller beste jeg har lest! Cecilia slutter aldri å imponere. Blir alltid så revet med at jeg plutselig tar meg selv i å sitte å smile eller så klarer jeg ikke holde tårene tilbake. Føler man blir kjent med personene, da er det en bra bok. Har alle bøkene hennes.

  14. Jeg ELSKER alle bøkene til Cecilia Samartin, har lest alle sammen opp til flere ganger. Om du liker hennes bøker vil jeg garantere deg at du kommer til å like Indias datter av Shilpi Somaya Gowda og Øya av Victoria Hislop, fantastiske bøker! Min favoritt av Cecilia må dog være Mofongo, den anbefaler jeg også på det sterkeste 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg