10 tegn på at du er høysensitiv

 1. Du kjeder deg sjelden alene, og har et rikt indre liv.
 2. Du trenger mer søvn enn gjennomsnittet.
 3. Er lyd-, lys- og lukt-ømtlig. Gjerne lav smerteterskel.
 4. God på å lese andre mennesker, og blir lett påvirket av andres humør, kroppsspråk og smerter.
 5. Er ofte samvittighetsfull og flittig i det du gjør. Opptatt av å ikke gjøre feil.
 6. Blir lettere overstimulert (sliten/stressa) fordi du sanser mer enn andre.
 7. Føler deg ofte annerledes enn andre.
 8. Behov for å trekke deg tilbake etter travle dager eller opplevelser. 
 9. Særlig følsom overfor effektene av sukker, alkohol og koffein. Mange sensitive mister fokus og blir irriterte når de blir sultne.
 10. Kunst, musikk, film og andre uttrykksformer kan påvirke deg sterkt på både godt og vondt.

Høysensitiv er ingen sykdom og trenger heller ikke behandling, men visste dere at 15-20 prosent av befolkningen er høysensitive? Det varierer selvfølgelig i hvor stor grad, men det er ganske mange likevel. Er det noen som kjenner seg litt igjen av noen punkter, kanskje? Jeg tror jeg er en av dem som er en smule høysensitiv. Det er absolutt ikke noe problem for meg i hverdagen, men jeg har lenge merket at jeg har lagt merke til småting og reagert mer på ting rundt meg enn hva folk flest gjør, og det var faktisk utrolig deilig å finne ut at høysensitivitet faktisk er en greie, og at det ikke er noe galt med meg. Hah!

Jeg kjenner meg ikke igjen i alle punktene, men noen treffer meg midt i sjela. Jeg ELSKER å være sosial og klarer egentlig ikke å gå en eneste dag uten å ha mennesker rundt meg, men når jeg var vært sosial en stund så setter jeg veldig stor pris på å være for meg selv et par timer. Jeg digger rett og slett å være i mitt eget selskap, så lenge det bare ikke er altfor lenge, da. Når det gjelder lyder så er dette kanskje det punktet som er mest merkbart for min del… Jeg har problem med å takle enkelte matlyder, som for eksempel smatting (dette gjelder spesielt tyggis), sliping av bestikk på tallerkenen og når folk drar skjeen eller gaffelen mellom tennene slik at det gnisser. You know what I mean? Jeg sliter rett og slett med å fokusere i slike situasjoner, og det er i grunn litt plagsomt. Tyggisen er vel kanskje det værste, haha. Jeg har en mamma som virkelig ikke greier å ha en tyggis i munnen uten å slafse, og jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har brølt ut i frustrasjon fordi det går meg sånn på nervene. Sorry mamma. Det er bare det at… hvorfor?! Tyggisen går jo fortere i munnen enn hva den ville gjort i vaskemaskinen vår!!

Å være høysensitiv er faktisk en gave! Selv om nervesystemet til disse menneskene er ekstra ømfintlig og mer mottakelig for sanseinntrykk og stemninger vil du oppleve at du finner få som er så effektive og dyktige. Flertallet av høysensitive er utrolig flinke til å lytte og har også en enorm tilstedeværelse når de er med andre. Det vil si at når jeg er med folk, så er jeg 100% tilstede og fokuserer veldig mye på nettopp den persoen jeg er med. Det er dermed litt vanskelig å multitaske, så det forklarer hvorfor jeg aldri klarer å tekste på mobilen samtidig som jeg prater med noen.

Som sagt er ikke dette noe jeg plages med og jeg tror jeg i grunn bare er sånn 5% høysensitiv eller noe, men jeg synes det er interessant, jeg! Hva med dere? Er dere de resterende 80% som sukker over høysensitive og tenker “Åh, ikke gidd å bry deg da!” eller “Ikke ta det så personlig”?

47 kommentarer
  1. Okey, sånn helt seriøst, dette beksriver meg som peron til punkt å prikke. Som du sier så er ikke dette negativt, men selv så har jeg problemer med at jeg begynner å gråte av hver minste ting. Dersom jeg er stressa, sliten, irritert eller bare ikke klarer å få til noe. Begynte sånn helt plutselig her om dagen i klasserommet å gråte, og da blir det faktisk plagsomt😯 Så er både positive og negative siden ved å være høysensitiv, men for meg så har det egentlig gjort mye enda mer slitsomt.

  2. Jepp, jeg er høysensitiv! Det visste jeg fra før av da. Griner syykt lett haha, bare jeg ser ut av bussvinduet og ser den vakre naturen griner jeg, og jeg grein i går når ei sykt flink jente sang Thinking Out Loud på en scene. Jaja det er egentlig veldig koselig, selv om det går begge veier da. Blir fort påvirket av filmer og deppa om noen er deppa på filmen, men glad når noen er glad på filmen.

  3. Jeg er ekstreeeemt hypersensitiv/høysensitiv. For meg er det mer plagsomt enn en gave, men man lærer seg jo å leve med det óg. Pleier bare å riste på hodet og samle meg selv når noen sier at jeg må “ta meg sammen” eller slutte å ta meg så nær av ting. Uvitne mennesker altså, arrhhgh.

  4. I don’t wanna act like heeey Kristine I am the same as youuu! But i did the test you advised some time ago and it actually said I was highly sensitive and I know how nervous I get when I am in society for a longer period! Even after a sleepover I look forward to being alone without everyone just by myself! I think I am good at being present in the conversations and also remembering things such as languages from hearing is pretty easy for me too

  5. etter at du nevnte det sist tok jeg den testen og jeg tror jeg var litt høysensitiv! Dette forklarer min latterlig dårlige evne til å multitaske og det at jeg gråter av den minste ting. Blir ekstremt påvirket av filmer og noe musikk. Lever meg helt inn og kjenner følelsene skuespillerne skal ha. Likevel synes jeg dette er greit da jeg liker å drømme meg bort til en annen verden for en stund, haha! 🙂

  6. Jeg er høysensitiv i stor grad, og det er da det går over til å være plagsomt i hverdagen.
   Vi hadde mattetentamen her om dagen, og i det jeg begynte å slite med en oppgave, begynte tårene å trille. Dette skjer så å si en gang i uken.
   Jeg kan være i bursdag, ha masse folk jeg elsker å være sammen med rundt meg, men plutselig kjenne en trang til å bare gå inn i et tomt rom og sitte der 15-20 minutter og være alene. Det er jo kjipt, pluss at venninnene mine ikke skjønner hvorfor jeg er på do så ekstremt lenge…
   Jeg er en utadvendt person, men 30% av alle høysensitive er også utadvendte. Dette skaper store problemer sånn som du sier, Kristine, med at man har kjempelyst til å være sosial og snakke og ha det gøy, men ikke “klarer”, fordi man bare må gå ut og ta en pause.
   Har vært sånn siden jeg var liten, foreldrene mine fortalte meg at i mine egne bursdager sa jeg bare “jeg trenger en pause”, gikk på rommet mitt og satt der og leste i bøker i 15 minutter før jeg var good to go igjen!

  7. Vet ikke helt om jeg er høysensitiv, kanskje midt på treet? Elsker å være alene hvor det er stille, og lyder som du beskrev er det verste jeg vet. Ellers har jeg ganske høy smerteterskel, eller er den lav? Spørs litt, tror jeg. Ellers må jeg ha ekstremt mye søvn, og er perfeksjonist til siste sekund, hvis det er mulig. Om å lese andre personer, er jeg mer opptatt av ‘energier’, på en måte. Jeg kjenner på en måte om personen har mange tanker eller lite? Vet ikke selv engang.

  8. tror du och jag är ganska lika! känner igen mig på flera punkter, också de som du känner igen dig på. har aldrig tänkt på att det verkligen finns någon “diagnos”, så detta var något nytt för mig. Lite høysensitive är jag nog!

  9. Det at så og si alle i dette innlegget beskriver seg selv som høysensitive betyr kanskje at det er et uttrykk man slenger rundt seg litt mye? Det blir på en måte det samme som angst og depresjon. Mange som har en dårlig dag sier at de er deprimerte osv. Da blir ikke de som faktisk sliter med dette tatt på alvor. Det at man trives i sitt eget selskap, blir irritert over matlyder eller sover lenge i helgene betyr ikke at man er høysensitiv, dette er helt normale ting. Ingen mange høysensitive ville klart å være like sosial og aktiv som du er, eller å dra ut å feste og drikke alkohol hver helg. Ikke bruk det du finner på internettet til å gi deg en diagnose.

  10. Er garantert høysensitiv, haha. Visste det fra før og, men kjenner meg igjen på alt. Mesteparten er jeg bare glad for, er absolutt ikke fælt å være det 🙂

  11. Yup, jeg er også høysensitiv! Jeg reagerer VELDIG på lyder, og ofte må jeg gå ut av rommet fordi jeg ikke takler disse lydene… Den verste er egentlig “matlyder”, smatting, slurping men også lyden av å tygge noe… Det går jo heller ikke ann å fjerne for man lager en lyd når man tygger noe. Folk rundt meg skjønner ikke hva jeg mener, men tror ikke de hører lydene engang.. Også lyden av å klø seg i hodet/håret taaakkller jeg ikke….. Sinnsykt irriterrendes men bra jeg ikke er den eneste!!😅😆

  12. Enig med Thea over her – ikke bare sleng rundt omkring uttrykket høysensitiv! Det er normalt å trives i eget selskap, man er jo tross alt bare med en person absolutt hele livet – seg selv! Det er normalt å bli sliten av å være med folk over lenger tid, man trenger hvile også, og det er veldig normalt å bli irritert over smålyder.

  13. Jeg er høysensetiv
   kjenner meg igjen på alle punktene
   Jeg trives godt i eget selskap, er litt sjenert rundt andre, men har også mange gode venner som jeg liker å vere sammen med. Jeg kan bli veldig sliten når jeg er mye sammen med andre og trenger avogtil litt tid for meg selv. Det er sånn jeg alltid har vært og jeg kan ikkje gjøre noe med det. Av og til skulle jeg bare ønske at jeg kunne vere litt mer frempå, og vere mere sosial uten å vere så sjenert hele tiden. Skulle ønske at jeg ikke var høysensetiv, er veldig slitsomt og du tenker hele tiden på hva andre synest om deg og du har en veldig stor omsorg for andre. jeg er en person som leser andre og kan trøste og gi dem omsorg dersom de trenger det. Jeg blir veldig fort påvirket av andres humør og kroppsspråk. Dette er noe jeg ser på som positivt å ha omsorg for andre og det der, men jeg syntest det kan vere slitsomt til tider også. Skulle av og til ønske at jeg ikke var høysensetiv og kunne bare vere normal. Det er dette som gjør meg frustrert. Jeg ønsker å vere som andre ikke tenke bare gjøre det, men jeg er den litt mer stille sjenerte typen som jeg ikke vil vere.
   Men uansett jeg elsker bloggen din, du er et stort forbilde som får meg til å føle meg mye bedre, tusen takk<3

  14. Enig med Thea. Jeg har en nivø som har den personlighetstypen, og vet hva jeg snakker om. Ikke tro at man er høysensitiv bare fordi man kjenner seg igjen i noen av punktne. Det er helt “normalt” å trives i egen selvskap og irritere seg over smattelyder, så det betyr ikke at man er høysensitive av den grunn.

  15. Anbefaler å søke opp en test. Fant en ganske omfattende test for en liten stund siden, og fant ut at jeg var ekstreemt høysensetiv. Ta den dere også! 🙂

  16. Som både Thea og Malene skriver over her er jeg enig i. Det er ikke bare å kaste ut et uttryk som høysensetiv, og spesilet ikke til din målgruppe, som jeg vil tro er i ungodmsalderen og puberteten, da man vil kunne kjenne seg igjen i visse punkter, men faktisk ikke være høysensetiv. I forhold til hvordan du beskriver deg selv, er du nok ikke kvalifisert høysensetiv, bare et “vanlig” menneske.
   Når jeg første leste om høysensetivitet var dette noe som fanget min interesse. Ikke fordi jeg selv er det. Jeg er kanskje til de grader innadvent, men høysensetiv er jeg ikke. Jeg blir også irritert over matlyder, og jeg trives ekstremt godt alene. Det er en del av hjernen som heter Amygdala, den delen som styrer det emonsjonelle, og det som sies om en høysensetiv person, er at denne delen er svært lettstimulert. Så ja, en kjenner på alt. En vil også oppleve at en overtenker eller som du skriver reagerer på vakre omgivlser, musikk, film etc. Også toleransen ovenfor smerte er lavere, i og med at alt du sanser blir mye raskerer oppfattet.
   Det er fint at du skriver om dette, men husk at det er ikke bare å ty til internett og ulike tester du finner. Det kan feiltolkes, og bli misbrukt.

  17. De som kommenterer at de kjenner seg igjen, vil jeg tro kjenner seg igjen. Det er nok de som føler seg truffet av punktene som gjerne vil formidle det videre så Kristine og andre får høre det. Det er alltid gøyere å snakke/skrive om noe en er engasjert i, og når en kan kjenne seg igjen får en gjerne en “trang” til å si det videre, ved kommentarer feks.
   Selvfølgelig er det ikke unirmalt å ikke like smattelyder ol. men det er noen som reagerer veldig på bl.a. det, meg selv inkludert. Og la nå de som sier seg enig i Kristine få lov, det fleste sier det ikke for å skryte akkurat, men fordi de gjerne er interessert i å la andre få lese deres meninger om det

  18. Det er de høysensitive som sitter på psykologværelsene rundt omkring i landet. Det bunner egentlig i dårlig selvfølelese og lett for å føle angst og utilstrekkelighet i sosiale sammenhenger. Jeg vet hva jeg snakker om siden jeg er veldig høysensitiv selv. At høysensitivitet skal være så veldig positivt er vel mer det at psykologene har funnet på for å berolige oss som er slik. Liksom for at vi skal føle oss spesielle. Visste du at flertallet av de som dropper ut av skolen er høysensitive?

  19. Kjenner meg så igjen i nesten alle punktene. Negler mot postkasser og mennesker som smatter tror jeg må være noen av de værste tingene jeg vet! Får grøsninger bare av å tenke på det! Hahahah, godt det ikke bare er meg 🙂

  20. Kenner meg igjen i alle punktene, og det er virkelig en frustrasjon og irritasjon i hverdagen etter så mye plager meg! Godt å vite at jeg er normal da iallefall!

  21. Kjenner meg igjen i alle punktene, og det er virkelig en frustrasjon og irritasjon i hverdagen etter så mye plager meg! Godt å vite at jeg er normal da iallefall!

  22. Kjenner meg igjen i så og sk alt! Det var faktisk som du sier sykt digg å se at det faktisk var en greie, dette skal jeg vise til mamma, så kanskje de kan få litt større forståelse for at jeg faktisk ikke kan noe for at jeg klikker over alle de støgge smålydene, haha!

  23. Bare for at dagens ungdom kjenner seg igjen i alle disse “symptomene”, betyr det ikke at man er høysensitiv. Dette er et “normalt” karaktertrekk blandt ungdommene i dag.
   Det å være høysensitiv er medfødt, og foreldrene burde allerede fra tidlig alder av begynne å få mistanke om at barnet kan være høysensitiv. Det er allerede da sterke tegn på at en person er det. At en ungdom er trøtt hele tiden eller liker å være for seg selv til tider eller griner lett, vil ikke det si at en har HSP.
   Det at Kristine har funnet og kopiert artikkelen fra klikk.no så burde de som faktisk mistenker at de er høysensitive sjekke opp litt mer seriøse og virkelige fakta enn en kvinneside. Ut i fra den artikkelen vil nok 99,9% av leserne kjenne seg igjen.

  24. Tror ikke at du er det.. er vanlig å ville være alene, men det er noe annet å faktisk være alene omtrent hele tiden. Tror ikke du er høysensitiv bare fordi du kjenner deg igjen i punktene. De må nok nesten være grunnlegende egenskaper som former livet ditt.

  25. Det kan være du har Misophonia. Det har med lyder man rett og slett ikke tåler som vekker sinne etc. ganske interessant tema egentlig. Jeg er selv høysensetiv og det har ført med seg andre plager som sosial angst og panikkangst. For meg har dette bestandig vært slitsomt, jeg føler veldig på hvordan folk har det rundt meg og har de det ikke bra blir det min oppgave å “fikse det”. Jeg blir fysisk sliten av det. Etter for lang tid med andre slutter jeg rett og slett å fungere og MÅ være for alene for å hente meg inn igjen. Jeg ville gjettet på at du er ekstrovert og ikke introvert siden du trenger folk rundt deg noe som tyder på andre ting enn høysensitivitet. Man kan være et følelsesmeneske og trygg i eget selskap uten at det betyr at man er høysensitiv. Men for alt jeg vet kan det være forskjellige grader av det?

  26. Gurimalla! Nå skjønner jeg! Det er jo ikke noe galt med meg! Jeg kjente meg igjen i de fleste punktene og har følt at jeg stresser mer enn andre, jeg trives i mitt eget selskap og jeg blir fort stressa og vil få ting unnagjort eller bli ferdig med det!
   Høysensitiv = meg!!! 😀

  27. Tror ikke du er høysensitiv. Du er bare en normal “liten pike” i puberteten (for ja, der er du faktisk enda).
   Selv har jeg noe som heter misophonia, som er en tilstand som beskrives som et har for normale lyder. Man kan bli rasende av helt vanlige lyder, som smattelydder, tyggislyder, spiselyder, og veldig ofte, at folk puster. Noen blir så rasende at de begynner å slå rundt seg, men ikke alle. Det kommer ann på hvordan man håndterer det..
   Men vær så snill, ikke driv å sleng rundt deg seriøse diagnoser, og diagnoser deg selv. Barnslig.

  28. Det du har tatt dette fra kommer fra Klikk.no. Du må da skjønne at dette er for lettvint. Høysensivitet er en invalidiserende psykisk sykdom hvor de fleste av oss er milevis fra. Du er ikke i nærheten til å oppfylle kriteriene. Det at du trives i eget selskap og være 100 prosent konsentrert i sosiale sammenhenger. Det gjelder da nesten Alle. Tror du at folk som går rundt i sin egen kropp hele livet ikke takler å være i sitt eget selskap. Jeeez

  29. Hmm personlig er jeg en person som elsker å være i mitt eget selskap og har som regel ikke et veldig stort behov for å være med andre. Jeg hater også ubehagelige lyder og SPESIELT når folk svelger drikke også kommer det sånn høy svelgelyd om du skjønner, og det samme når folk biter i skje/gafler når de spiser mat. Er så jævlig irriterende. Det samme når folk puster litt tungt eller spiser knekkebrød og potetgull. Jeg takler det rett og slett ikke og må bare gå.. haha føler meg kjempe slem for de spiser jo bare helt normalt, men jeg legger så godt merke til det og da klarer jeg ikke være i samme rom som de før de er ferdig med den lyden.. hahah… i tillegg sover jeg utrolig mye og blir veldig fort sliten,sover heller istede for å være med venner liksom… men trur det bare er helt normalt og ingen diagnose jeg vil sette på meg selv uansett.. haha

  30. før du diagnotisera deg med å vere høgsensitiv bør du kanskje studere punkta litt nøyare. om du er dårlig å multitaske og blir sliten av å vere sosial 24/7 betyr det IKKJE at du er høgsensitiv. Alle blir slitne, alle syns det er travelt å gjere fleire ting om gangen. Du blir utmatta fordi du mottar inntrykk overalt og på en annen måte, du ser din verden og alle andre sin på samme tid. Du er en god lyttar fordi du er god til å sette deg inn i andre sin situasjon, du er en god lyttar fordi du bryyr deg og fordi du er en rolig, avbalansert og open person – ikkje fordi du ikkje klara å snappe og høyre på fyllehistoriene fra vennane dine på samme tid.
   For all del, kjenn deg igjen i punkt og merk deg at du ikkje er perfekt, men om du søker litt rundt på nettet vil du finne personer som har desse punkta som ein sår og vanskelig del av livet sitt, som dagleg slit med detta. Om du går tom for ting å skrive om bør du holde deg til kle og sminke som du så gjerne gjer til vanlig. Psykologiens verden er utrulig mangfoldig, du kan nok diagnotisere deg til utruleg mange sjukdommar og psykiske lidingar om du berre leitar, det betyr ikkje at du skal bruke desse “morsomme” og gjenkjennelege tilstandane for å trekke lesarar og lure friske ungdommar til å
   tru at dei er “sjuke”. Du vil nok riste på skuldrane og seie “haters gonma hate”, men tenk deg om, ver så snill!

  31. I’m also very sensitive. Especially when it comes to concentration, i can’t concentrate at all when someone’s talking like at school or something. When it comes to noises i’m the worst at repeating sounds, like tapping on an object. Haha! Actually all the facts match me tho i’m not overly sensitive to sugar or alcohol.
   I love youu!

  32. Å, herregud, dette var skremmende; jeg følte meg ekstremt truffet på alle punktene, jeg!! ble helt satt ut da jeg begynte å lese, for jeg leste punktene før overskriften og noe annet :’D Såe..da er jeg vel høysensitiv, da :’D

  33. Hei! Det med tyggisen og mamma var akkuratt som om jeg kunne skrevet det selv! Utrolig kjipt fordi moren min ikke vil gi seg og jeg må sitte ved siden av den slafsingen, det er nesten ikke til å holde ut! Hun blir bare irritert om jeg sier ifra om det… what to do? Haha reagerer også på konstant snufsing hos forkjølte personer, smatting og irriterende kroppslyder… Jeg merker det med en gang og nærmest venter på neste gang lyden bryter ut. Jeg er gal haha

  34. Moren min kom over en artikkel i avisen for rundt et år siden, og stort sett alle av punktene som tyder på høysensitivitet passet meg veldig godt! Så jeg er absolutt høysensitiv! På en måte var det fint å høre det, fordi jeg følte at det på en måte var noe galt med meg som det ikke fantes noe fasit på, men jeg har en tendens til å ikke være så flink til å fokusere på det positive… Så jeg har tenkt ganske negativt rundt det at jeg er høysensitiv, men som du sier i inlegget så er det jo samtidig en gave i det også!
   Fint å høre at jeg absolutt ikke er alene 🙂 <3

  35. Åå, Kristine! Så herlig å lese! Og ja som du skrev i ett av innleggene over er det ett karaktertrekk, ikke en diagnose. Det forstår ikke alle… Når jeg leste disse punktene for noen måneder siden traff det meg virkelig. Følte meg liksom normal, og at ting falt på plass. Var skikkelig herlig..! Men som sagt er ikke alle som forstår hvordan vi hlysensitive har d… og da kan man føle seg enda dummer

  36. Hello girl,i am hsp person too i see very strange and influental dreams if someone have bad mood i can feel it in my bones..i cant stand noisy places .i cry with commedies..for god’s sake..i can sleep 9 hours a day and feel tired..if i drink coffee or alcohol i have stomach problems and makes me nervous..and ifi am hungry i could cry..but! I love music thats why im a dj..i love animals and i want to help them everytime i can..i want to help people for any prob..i feel everything like love and sadness so intence and i work everyday with my self to love me..and l do..i dont want to change anything from this special feeling.. you are very special girl and you are only seventeen..use this feelings for good..everything you feel is normal and dont forget that the mind is everything..what you thing you become Maria Greece

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg