hva skjer etter VGS?

Det å flytte ut har vært noe jeg har gledet meg til i et par år nå. Jeg har ikke vært sånn "åååh jeg kan ikke VENTE til å flytte ut, faen heller ass", for jeg trives jo både i byen min og i huset mitt, men jeg har lenge kjent sulten etter noe nytt. Etter 19 år i en småby blir det gjerne slik. Det er ikke unormalt. Greia er, det å flytte ut har virket så fjernt for meg så lenge at jeg bare har rukket å tenke på de positive tingene, som det å få en ny start, bo alene, bli kjent med nye mennesker og ikke minst bli ferdig med skolen. Men ja, nå er jeg jo snart ferdig med skolen. Brått. Om akkurat 4 måneder er jeg på skoleavslutning og får utdelt vitnemålet mitt.

Plutselig må jeg legge planer, på ekte. Hva skal jeg gjøre neste år? Skal jeg søke på studie? Skal jeg ta friår? Hvor skal jeg bo? Ikke bare hvilken by, men hvilket LAND? Hvem skal jeg bo med? Skal jeg leie? Skal jeg kjøpe? Det er SÅ mange spørsmål. Og disse spørsmålene er liksom ikke bare "noe man finner ut av" med en gang. Jeg er jo gjerne typen som tar ting i siste liten, så dette presset om å måtte finne ut ting her og nå passer ikke helt inn i min livsstil. Hehe.

Med mindre noe drastisk skjer, så er planen min er å flytte til Oslo. Friår/jobbår/bloggår, you know the deal. Jeg skal gjøre det jeg har gjort i 7 år nå, bare med full guffe, ikke halv. I stedet for å sjonglere skole og blogg (aka: løpe hjem etter skolen for å rekke dagslyset, drive business via mailen i timene og ha Skype-samtaler i fritimene) skal jeg jobbe med dette på heltid. JA, jeg gruer meg som faen til å ikke ha noe stabilt i livet mitt – som skole, vennene mine og familie rundt meg, men om jeg har godt av det? GJETT OM. Jeg trenger å stå på bar bakke. Jeg trenger å utfordre meg selv. Jeg trenger å føle meg litt, kanskje jævlig lost. Nå har jeg seilt avgårde her i livet i 19 år uten å måtte gjøre stort annet enn å møte opp på skolen mandag til fredag og leve hverdagens gang. Det er på tide å ta noen sjangser, være litt vågal og se hva som skjer.

Så til alle dere der ute som er i samme situasjon som meg: lov meg at det valget dere tar nå til høsten, tar dere for dere selv og ingen andre. Følg magefølelsen!

GJERNE fyr løs i kommentarfeltet. Hva skal dere neste år? Har dere planene i boks, eller er dere også litt usikre? Jeg trenger å høre at det er flere der ute som faktisk gruer seg litt, haha!

  1. 19 år snart 20. Ferdig med utdannelsen min til Sommeren. Fult ferdig som Lærling i August. Og så blir det og flytte med Kjæresten etter sommeren, finne seg en jobb og begynne voksen livet. Må si jeg er jævlig fornøyd med meg selv som er ferdig med utdannelsen min året jeg fyller 20. Deilig tanke!

  2. Jeg er 97 som deg, og har nettopp hatt et friår midt i studespes. Og det var DIGG. Til høsten flytter hele fæmmen til Danmark siden Mamis er dansk og ikke bare jeg, men alle 4 er keen på eventyr. Jeg skal ta en HF, aka en slags vgs studielinje da på 2 år.
   Lykke til da, hadde jeg hatt samme mulighetene som deg ville jeg no shit flyttet til tropeland. Se på alexis ren, hu lever jo drømmeliv. Eller livingdoll, om du har vært om innom hu før. Hun blogget jo om alle disse reisene rundt i verden og fantastiske hoteller. Vet ikke hvordan bloggbisnisen funker, men tviler ikke på at man kan bytte hotellopphold mot blogginnlegg.
   Lykke tilllll 🙂

  3. Jeg er 00 og har nettop søkt på vgs! Jeg har søkt studie fordi jeg vil bli dyrlege, men jeg vet ikke helt selv om jeg er motivert med 7-9 år til på skole, og et skyhøyt krav på karakterer. Jeg har også veldig lyst til å ta media, men har jo ikke mulighet for å ta realfag i media…. Sitter litt lost i tankene ang dette …

  4. Jeg skal gå ut av 10 klasse til våren, men får ikke bestemt meg for hvilke skole jeg skal gå på. Det står enten mellom vanlig studie eller studie + naturbruk (den linja er rettet mot veterinær yrket, som jeg har planer om å bli.) men jeg er redd for at hvis jeg velger den linja og så finner jeg ut at jeg ikke vil bli veterinær lengre, så går jeg på den uten grunn. Den er også et stykke lengre unna der jeg bor enn den andre skolen. Har du noen tips til hva jeg burde velge?? Gikk du vanlig studie?

  5. mine hverdager har vært den samme helt siden jeg begynte på vgs (3 år siden). Jeg har en ødelagt rygg som gjør at jeg må være sengeliggende hele dagen. Null skole, null aktivitet, null venner. Du skal være glad for at du kan velge slik, at du kommer deg videre i livet, at du er frisk.

  6. Jeg aner ikke… Jeg er signert modell, men jeg er livredd for at jeg ikke er god nok, så det blir vel studie på meg…

  7. Jeg skal flytte ut og ta lærlinge tiden min i Oslo, og da får jeg fagbrev innen kontor og administrasjon. Så skal jeg ta påbygg som privatist, også høyskole med noe innenfor økonomi og markedsføring. Men vet ikke om jeg skal ya bachelorgraden i Norge eller USA. Føler litt på det at hvis jeg tar den i USA, er det kanskje lettere å få jobb i ett internasjonalt selskap?
   Jeg syns det er skremmende og bli 19, jeg vet ikke helt hvorfor men tror det er fordi at da er en liksom voksen, ikke bare 18.
   Siste slutt av vgs kommer til å gå så sykt fort, har vinterferie nå, så skal jeg tre uker til Island på utplassering, så er det påske, russetid(!!!) også er det eksamen. SHIT ASS!! Hvor har tiden blitt av?
   Lykke til med valgene dine!

  8. Jeg reiser på utvekslingsår til USA, og er driitnervøs. Jeg har, som du sier, aldri gjort noe anner enn å møte opp til skolen hver dag, så dette er stort for meg. Men noen ganger må man jo bare ta sjansee, ikke sant? Håper du finner ut av det<3

  9. Går andre året på vgs nå og jeg tenker at når jeg er ferdig med vgs skal jeg reise litt rundt, aka friår. Det ideelle hadde vært å jobbe frivillig med dyr i afrikaasia kanskje 3-6 mnd og resten jobb og egen reising rundt om kring i verden. Det eneste som er litt komplisert med frivillig jobbing er at det er nokså dyrt (ironisk nok). Det finnes selvfølgelig flere muligheter, for eksempel å lære bort engelsk i Uland, noe som også er noe jeg kunne tenke meg. Har snakket med flere som har gjort dette tidligere og de sier det har vært et av de beste årene i deres liv.
   Man må jo oppleve verden før det er for sent! Det er så mange som er i mot friår, men når skal man se verden da? Har du planer om å studere etter vgs og er ferdig når du er 24 eller kanskje 26 og så må videre ut i jobb. Etter det skal du skaffe seg familie og kanskje barn. Wops plutselig er du 50. Når skal du leve da?
   Grip sjansen og reis rundt mens man enda er ung, har tiden og energien!

  10. For all del, ikke hast. REIS REIS REIS!!! Opplev verden. Har ei venninne som begynte å studere rett etter vgs, mens resten var ute å reiste. Ja, okei, hun er ferdig utdanna til sommeren. Men hun har gått glipp av så sinnsykt mye!

  11. Isabelle: Så kult! Lykke til de to siste årene, Danmark er jo fantastisk 🙂

   Haha, tropeland! Jeg har seriøst vurdert det. Det er jo NÅ jeg har mulighet til det, så hvorfor ikke?

  12. Planen har alltid vert å ta et friår for å vente til kjæresten var ferdig med lærlingtiden slik at vi sammen kunne flytte og begynne på voksenlivet. Helt til forholdet nå nylig tok slutt… Så her står jeg, med bare 2 mnd igjen til det er frist for å søke på skole, og har ingen ideer for hva jeg skal gjøre med livet. Skal jeg bo hjemme og ta et friår for å tjene penger? Skal jeg flytte helt alene? For første gang i livet har jeg absolutt ingen som forteller meg hva jeg skal gjøre, etter 13 år med obligatorisk skolegang blir det vel gjerne slik også. Det å måtte ta livet i egne hender er noe jeg både har hatt lyst til og fryktet så lenge jeg kan huske…

  13. Same here! If I pass my exam this year I’ll finish high school, but I still don’t know what I want to do after this. I already went to so many schools to see what I like, but I just don’t know. Well, yesterday I went to Rotterdam for a study about (among others) tourism and I really liked that. But I also went in a school for one day for a bussiness & fashion study which was a study I really liked but super expensive. Or I could ‘just work’ for a year or go to another country too. And I also don’t know yet if I will stay with my parents or if I’ll move out (depends on which study I’m gonna do). The fact that I have to make a choice before the first of May kinda stresses me out. But in a few months we will all have to make our own choice and I’m sure we will be okay if we’re going to do something we like! 🙂

  14. Jeg er snart ferdig med første år av universitetet og gleder meg kjempemasse til å starte på andreåret etter sommeren. Valgte å flytte til the UK for å studere og få inn litt nye eventyr samtidig. Når begynner jeg å lure på om ikke jeg kommer til å bli her i mange mange år fremover, så forelsket er jeg i dette landet og den lille byen jeg har funnet meg!

  15. Jeg tok meg et friår etter vgs, men jeg var så utbrent og sliten at jeg orket ikke annet. Det er veldig godt å kunne styre sin egen hverdag uten å tenke skole, så det vil jeg anbefale! I fjor høst var jeg 3 måneder i New York hvor jeg studerte skuespill, og det er den retningen jeg tenker å gå. Helt hvor og hvordan vet jeg enda ikke, haha… Er (snart) 21 og bor enda hjemme hos mams og paps, men det er helt greit. Du trenger ikke føle på noe press på å flytte osv. Det som heller kan være noe, om du ønsker å reise, og ikke har noe imot å reise alene, kan jo være å bare bli boende i Førde, men heller planlegge ulike land og steder du vil til? En uke her, to uker der osv.. Du finner nok ut av det 🙂 Gjør hva du selv ønsker – det er fantastisk å gå litt “mot strømmen” 🙂 God helg!

  16. For å være helt ærlig? Jeg aner ikke. Har aldri vært så lost før. Jeg vil reise, se verden, være litt redd, kjenne at jeg lever. Men du vet det presset venner, familie, samfunnet setter for å ta en utdannelse kjappest mulig, det er så demotiverende. Jeg har startet på en utdanning, og jeg stortrives! Likevel så vil jeg leve et år nå som jeg er ung, så jeg vurderer å søke permisjon, det føles likevel så feil.. Aner ikke. Det er når man er ung man kan ta sånne avgjørelser, ikke som 30 år med 2 barn og mann på slep. Tusen takk Kristine, kanskje det blir friår 🙂

  17. Jeg bodde hjemme i tromsø med foreldrene mine, og hadde aldri satt på en oppvaskemaskin en gang, aldri laget middag eller noe. Plutselig fant jeg spontant ut at jeg skulle flytte til Oslo, i en alder av 18 år. Kjente INGEN der, hadde aldri vært i byen og ante virkelig ingenting om hva som ventet meg. Jeg trengte å utfordre meg selv. En 18 åring som ikke kan koke ris og som aldri rydder opp etter seg, men som har foreldre som gjør alt? Det gikk ikke mer, derfor flyttet jeg. Det er det beste valget jeg noensinne har gjort. Har lært så sinnsykt mye, og vokst så sykt mye som person. Slet med sosial angst også, og det å flytte å føle meg hjelpesløs hjalp meg så sykt!! Så mitt tips er at du burde flytte, du aner ikke hvor mye godt som kommer ut av det! Lykke til <3

  18. Jeg er ferdig med bachelor til sommeren, og jeg føler meg så lost atte hjelp. Jeg vurderer å starte på en ny bachelor, men da må jeg flytte fra alt her i Bergen og til Oslo.. Det er dødsskummelt! Men samtidig må man utfordre seg selv litt, leve litt og tørre litt. Enten går det bra, eller så går det over. At du nå tar deg et friår er veldig forståelig. Jeg tok TO mellom vgs og høyere utdanning, og angrer ikke et sekund! 🙂

  19. Du er ikke den eneste som gru-gleder seg, og ikke har alle planene klare! 😉
   Jeg selv skal flytte hjemmefra, (bare en halvtime unna da), for å bo i sentrum sammen med kjæresten og et vennepar av oss! Rett ved siden av skolen jeg går 3.året på nå – slik at jeg kan ta til et par fag til der til høsten! 🙂 Skal finne meg en jobb ved siden av da, og nyyte et friår/jobb/skoleår 😀
   Du er jo superheldig og priviligert som kan få så mye bra jobb og erfaringer gjennom bloggen din, da! Du får nok et superspennende år, du! 🙂

  20. Ferdig på vgs til våren jeg og, og planen var egt hele tiden å ta friår. Jobbe og reise, reise masse! Hadde reiseplanene klare også, men var på sesjon 2 for ikke så lenge siden. Og kom dessverre inn i sjøforsvaret, så da ser det ut som at fra juli allerede må jeg inn i milla.

  21. Er 97er, og har nettopp søkt meg inn på en arkitektskole i Aarhus, en i København og en i Oslo. Er midt i opptaksprøve-prosessen for tiden. Hvis jeg ikke kommer inn på noen av de er det nesten 100% sikkert at jeg tar et friår hvor jeg jobber første halvåret, og drar til Australia (mest sannsynlig alene) i ca 5 uker for å backpacke østkysten fra nord til sør. Har lest og funnet ut såå mye om det nå, og det virker så utrolig gøy. Men like gøy blir det om jeg skulle komme inn på et av studiene mine, og da drar jeg heller til Australia på utveksling. Det landet SKAL oppleves 🙂
   Jeg er en veldig hjemmekjær person, men jeg trenger å komme meg bort litt for min egen del og få litt nye impulser.

  22. Godt å høre det ikke bare er meg som føler på presset! Får vondt i hodet hele tiden ettersom jeg bare har tenkt på hva faen jeg skal gjøre. Det er et veldig avgjørende valg for framtia! Men skal ikke videreføre presset til deg. Er bare at min situasjon er spesielt vanskelig. Har lyst å ta friår det er ikke tvil, men skal det bli i Stavanger hvor jeg kan bo hjemme hos min far og kjøre til jobb, men flytte fra de gode vennene jeg allerede har her? Eller skal jeg pendle? (mamma bor så klart på ei øy der det ikke er videregående, så jeg har bodd på hybel et annet sted under videregående) Men når man tar friår får man ikke støtte fra lånekassen så da må jeg ta buss en time hver vei hver dag, og viss jeg vil til en venn? Jo da er jeg avhengig av bussruta. Og pendling er ikke no gøy, tro meg. Så hele situasjonen er kjempevanskelig..
   Men du virker som du er ganske sikker da. Det er bra! Tror jeg bare må ta en avgjørelse å bestemme meg.

  23. Jeg var på utveksling i Japan på vgs, så jeg har på en måte hatt mitt friår. Siden jeg reiste midt i Vg2 fikk jeg ikke året godkjent, så går altså i Vg3 nå selv om jeg er 96er. Likevel angrer jeg ikke. Jeg fikk et helt unikt innblikk i en spennende kultur, lærte et språk (ja jeg kan japansk så å si flytende), og fikk se utrolig mye av landet. Det er det beste valget jeg har tatt. Da jeg kom hjem igjen og begynte i ny klasse fikk jeg mange venner og møtte min nåværende kjæreste 🙂 Tenk utradisjonelt, reis og opplev! Jeg skal tilbake til Japan i sommerferien med kjæresten.
   Nå håper jeg på å få begynne på medisin til høsten og flytte sammen med kjæresten min. Etter jeg er ferdig med utdannelsen skal jeg bli frivillig for Leger uten grenser, og igjen få oppleve en helt ny kultur. Lykke til!!

  24. Lykke til!<3 Håper du finner ut av ting etterhvert!<3 Du kommer til å ha det bra til slutt iallfall, det er jeg helt sikker på!:)

  25. Hvis jeg kan få sin meningen min så vil jeg absolutt anbefale alle unge å vente en stund før man begynner med studier (med mindre man er HELT sikker på at man vet hva man vil bli/gjøre). Det er så mye enklere å studere når man er både eldre og har fått greie på hva man virkelig interesserer seg for, da er det lettere å lære og å motivere seg. Så slipper man å potensielt kaste vekk tid og penger på ikke fullførte studier. Man lærer masse viktige ting om seg selv og arbeidslivet ved å jobbe noen år først.

  26. Vurderer å søke skole i Sogndal, men jeg føler det er så lite som finnes der, og er redd for at jeg skal bli lei.. Men jeg har jo egentlig aldri vært der, så jeg bør jo egentlig ikke dømme plassen før jeg har prøvd det!

  27. Jeg skal begynne på vgs til høsten og har søkt studiespess, for å ta realfag pga jeg vil bli lege. Vg2 vil jeg til USA på utveksling for å oppleve noe nytt enn det jeg gjør i den pittelille bygda jeg bor i! Men jeg er fortsatt veldig usikker på om jeg vil reise, fordi jeg ikke vil gå glipp av noe stort her jeg bor(venner,familie), og frykten for å ikke få året godkjent pga realfagene er litt annerledes i USA enn i Norge, og jeg vil ikke gå året opp igjen.. Etter vgs blir jeg nok å ta et friår for å reise i verden 🙂

  28. Blir nok bra uansett hva du velger! Men hadde jeg vært deg hadde jeg så sykt flyttet/reist til utlandet og blogget der, hvis du har mulighet og lyst såklart. Tenk så gøy, og for en opplevelse – og det virker jo som du har mulighet, så hvorfor ikke? Lykke til uansett <3

  29. Er ferdig med VG3 om noen måneder, og skal inn i luftforsvaret i juli. Etter det blir det å ta psykologi i Danmark (5-årig) Gleder meg mye, og har nettopp funnet ut hva jeg vil gjøre i livet! Gleder meg:)

  30. Du som tenker på å søke studier i Sogndal burde absolutt gjøre det. Miljøet på Høgskolen ble nylig rangert som landets beste, man har et veldig nært forhold til foreleserne og administrasjonen, og det er mye som skjer hele tiden. I tillegg er naturen helt nydelig! Ville absolutt anbefalt deg å søke deg hit 🙂

  31. Jeg flyttet til en annen by første året etter vgs. Jeg trives så dårlig at jeg skal avslutte studiene og flytte hjem til sommeren. Pass på at du har muligheten til å gjøre det du vil dersom studiene eller plassen ikke passer deg.

  32. Begynner på 3. året i bacheloren min i japansk til høsten 🙂 Flyttet til Oslo for snart 2 år siden for å begynne på studiet, og gikk før det ett år på folkehøgskole. Det er en helt fantastisk følelse å være selvstendig og bo for seg selv (eller i kollektiv), og så er det utrolig koselig å dra hjem igjen til mamma og pappa i ferier. Hvis du velger å flytte hjemmefra blir det nok sikkert litt rart i starten, men det er jo alltid litt spennende/skummelt med forandringer! Lykke til med valget!

  33. Ble ferdig utdannet drømmeyrket høsten 2015. Jeg å kjæresten (som jeg har vært sammen med siden ungdomsskolen) flytter til Kreta i slutten av april å skal bo der ca 1 år! Gleder oss sååå masse!!

  34. Jeg er 97 som deg, fra trondheim, og har søkt fysikk i bergen/oslo! Må bare bestemme meg for hvor, og det er ikke lett… Men hjelp, jeg er ikke noe flink i fysikk, bare veldig interessert 😅 men det er drømmen, så jeg får prøve og eventuelt bytte hvis det blir for vanskelig! 😂 jeg er uansett sikker på at jeg skal studere rett etter vgs, men jeg har planlagt utveksling både til England og Australia for å spice det opp litt 😄 ønsker deg all lykke til, Kristine! Dette klarer du! (Jeg har bodd på hybel i 2 år nå, seriøst det er det beste ever å bo alene!)

  35. For øyeblikket venter jeg bare med å fullføre VG3, før jeg legger ut på interrail igjennom Europa til sommeren, For å så bevege meg nedover til Bali for PT-studier i September. I Januar 2017 venter førsteganstjenesten på meg, noe jeg er veldig spent på. Dette blir på en måte mitt “friår” før jeg senere søker meg inn på Kiropraktikk 🙂 Så planene er vell i bunn og grunn klare!

  36. Jeg skal i Forsvaret!! Gleder meg sinnsykt mye, og hvis jeg trives har jeg planer om å fortsette der, gå Sjøkrigsskolen og delta i internasjonale oppdrag. Det synes jeg hvertfall virker utrolig kult!
   Hvis jeg ikke trives, begynner jeg på politihøyskolen og tar en master i kriminologi og blir kriminaletterforsker tenker jeg! 🙂
   Heldigvis har jeg et år på å bestemme meg 🙂

  37. Jeg har enda ikke helt klart å bestemme meg. Det blir kanskje motestudie i Oslo til høsten, men kan også hende jeg ender opp i København. Jeg trodde jeg var sikker på hva jeg ville, men merker at det ikke var så lett å bestemme seg. Det finnes jo SÅ mange muligheter der ute, så det å finne én ting å gjøre er ikke så lett. Et friår frister også veldig, men får se hva som skjer! Spennende blir det uansett 🙂

  38. Uansett hva du velger så kommer det til å bli et bra valg. Jeg har ikke hørt om noen som angrer på valgene de tok etter videregående, for du vokser så mye på de årene uansett. Selv begynte jeg rett på studier og vil helt klart anbefale det. Alle som sier at man går glipp av selve livet ved å “forte seg” med studier, jobb, familie osv mener jeg tar feil. Studiene blir noen av de morsomste årene. I tillegg kan man fint ta seg en uke ferie nå og da mist i semesterene. Også er det utveksling. Også kan man reise i årene etter studiene. Da har man jo også tilgang på jobber med bedre lønn, som gir bedre reiser.
   Vil anbefale å sjekke ut https://www.mn.uio.no/ifi/tjenester/publikum/it-camp/

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg