er jeg fortsatt vegetarianer?

Hei dere! Tjohei, ENDELIG mandag! I hele går var jeg sånn plis, kan ikke denne dagen bare være over. Så det var en rimelig glad Kristine som våknet opp i dag 🙂 Jeg har nettopp kommet hjem etter er veldig spennende møte med Aller med mine blog partners in crime – Erica og Emilie. Som dere sikkert har fått med dere så er vi et team som kommer til å jobbe mye sammen fremover – sammen med Aller. Supergøy! Blogging er kanskje den mest ensomme jobben du finner, så jeg setter ekstremt stor pris på de gangene jeg får jobbe sammen med andre på ulike prosjekter.

Spesielt dette prosjektet… Æææ!! Stemningen på møterommet var bare så bra, vi er alle kjempegira og motiverte, og jeg gleder meg til å kunne fortelle dere hva vi jobber med. Dette er starten på noe SÅ bra!

Jeg har ikke dusjet på 3 dager. Det er første gang på sikkert 5 år at det skjer!! Jeg har nemlig en mani om at jeg MÅ dusje hver kveld. Men da blir det jo bare fortere fett… Så jeg prøver å trappe litt ned 🙂 Funker faktisk ganske bra!

Etter møtet var det strake veien til butikken for å kjøpe inn mat til min fantastiske lompe-pizza som jeg har laget x-antall ganger siden jeg flyttet ut. Når man ikke får mamma sin hjemmelaget pizza servert lenger, så må man rett og slett ta saken i egne hender! En LITT enklere versjon enn mamma sin kanskje, men dæven så god den er. Som jeg har sagt tidligere, de ulike smakene her bare passer så sykt godt sammen.

Oppskrift finner dere HER. Glutenfri og kjøttfri!

Jeg fikk et spørsmål i dag om jeg fortsatt er vegetarianer, og ja, så og si. Kjøper aldri kjøtt selv, men har spist det ved et par anledninger hvor jeg har fått det servert, sånn som på julebordet for et par uker siden. Jeg var også på Illegal Burger med en venninne for en stund siden, og veggis-burgeren hadde gluten i seg, så da “måtte” jeg velge kjøtt i burgeren om jeg skulle ha noe å spise. Kunne så klart godt et annet sted, men i den situasjonen følte jeg det var OK. Her er en ting jeg har tenkt litt på! Jeg synes det er dumt at fokuset skal være at man har gått så og så mange dager uten kjøtt (selv om det er bra, for all del!), for min del handler det bare om å kutte ned, helst ut, kjøtt. Det går an å spise bacon til frokost en dag og likevel fortsette på vegetar-kostholdet dagen etterpå. Jeg mener at det ikke handler om å kunne gi seg selv tittelen “100% vegetarianer” ved å manisk telle dager man har gått uten kjøtt, det handler heller om å gjøre verden til et bedre sted å leve – og det gjør vi ved å kutte ned/ut kjøttforbruket. Samme hva du kaller deg.

Nettopp derfor tror jeg mange velger å ikke kutte ut kjøtt. Fordi det høres så drastisk ut, og fordi mange ser på det som et svart-hvitt valg. “Du kan ikke kalle deg selv veggis om du spiste skinke på brødskiva di i forrige uke” – den holdningen føler jeg nemlig mange har. STOPP med det. Og stopp å sette så stort fokus på om man skal kalle seg veggis eller ikke. Heller oppfordre folk til å kutte ned kjøttet de spiser, så skal du se at flere hiver seg på bølgen. 

32 kommentarer
  1. Helt enig!!! De gangene jeg har prøvd å være vegetarianer, blir jeg bare sykt stresse etterhvert som dangene går. Man blir så livredd for at det mna spiser innehlder litt kjøtt, for da kan man ikke si at man er vegetarianer lenger. Det absolutt viktigste, som du sa, er at man kutter ned bruker, for å gjøre dyra og miljøet en stor tjeneste <33

  2. Så utrolig bra skrevet! Synes du fikk det så bra frem. Bare det å kutte ned litt hjelper. Hvorfor skulle en “ubetydelig” tittel stoppe en fra og prøve ut noe nytt?!

  3. Hei!
   Jeg er enig i at man ikke bør tenke så mye på tittelen, men det er veldig feil og si man er vegetarianer om man spiser kjøtt, da har man bare kuttet NED på kjøttet, og man er IKKE vegetarianer.
   Det er ikke alt som er svart-hvit, men å “ta på seg” en tittel man ikke “fortjener” synes jeg er en uting.
   Uansett flott at man kutter ned kjøttet, men det ødelegger for vi som faktisk er vegetarianere og veganere når vi får servert noe ikke-vegetarisk eller uvegansk på café fordi liksom-vegetarianere sier det er greit å spise kjøtt i blant.

  4. Jeg er så enig ang kjøttforbruket.
   Hittil har vegetarianer vært en “beskyttet” tittel forbeholdt en gruppe personer med ekstreme fordommer mot de “vanlige”. Ikke alle passer til å være ekstreme, og nå som de “vanlige” har lyst til å kutte ned på kjøttforbruket, er det liksom feil og. Vi er stemplet som de uetiske og trenger ikke å tro at vi gjør noe godt for verden, for det er det allerede vegetarianerne som står for, de skal ha all æren selv. Skal vi bidra må vi gå all in, ta parti med de “rene”. Liksom. Minner meg om sånne sektgreier, og slikt kommer det ikke noe godt ut av. Målet må være å oppfordre alle til å ta litt bedre valg hver dag, ikke presse noen til å “konvertere”.

  5. Mathilde: Du er et godt eksempel på det innlegget handler om.
   Hvordan kan det at andre kutter ned på kjøttet ødelegge for deg? Sjekker du ikke ingrediensene i rettene du bestiller? Dessuten, om du er så redd for å få servert noe ikke-vegansk, er det ingen som tvinger deg til å dra ut å spise.

  6. Hej! Jag duschar kroppen varje dag men håret bara var tredje. Du kan ju duscha kroppen utan att duscha håret haha 🙂 Kram!!

  7. Charlotte: Det er langt ifra “ekstremt” å la være å spise kjøtt, Det er faktisk ekstremt vanlig. Saken er at begrepet “vegeterianer” er for folk som ikke spiser noe kjøtt i det hele tatt. Det er et praktisk begrep for at folk skal forstå hva man står for og hva man spiser. Det er derfor man tar seg nær av folk som “slenger” det rundt.. Man vill ikke miste hva ordet faktisk står for bare begrunn av at det plutselig blir en “trendy” tittel. 🙂

  8. heihei! så fint innlegg. er helt enig med deg. man trenger ikke være 100% veganer for å hjelpe dyrene, verden og seg selv. bare litt hjelper også 🙂
   men når jeg velger vegetarpizzaen på peppes når jeg spiser med folk jeg ikke kjenner så godt, så sier de alltid “ha ha prøver du å være sunn eller?” og så sier jeg, “nei, jeg spiser ikke kjøtt:)” og så sier de “ER DU VEGETARIANER????????” og jeg blir helt oppgitt, hvorfor skal jeg svare på det, min mat, mitt valg.

  9. Kan ikke kalle deg selv vegetarianer hvis du spiser kjøtt da, selv om det er innimellom. Mener ikke det er en dårlig ting, men det bare mister betydningen av selve ordet. Så nei, ikke STOPP med den tanken. Er du vegetarianer, spiser du ikke kjøtt. Å kutte ned kjøtt er bra i seg selv da, så skjønner ikke hvorfor du hang deg opp i det.

  10. Anonym: Det at andre kutter ned på kjøtt ødelegger ikke for oss vegetarianere eller veganere, de fleste synes det er bra at man kutter ned på kjøttforbruket! Men som Mathilde sier er det med på å skape forvirring rundt hva det egentlig er å være vegetarianer og veganer. Selvsagt sjekker de fleste ingrediensene i det de bestiller og kjøper, men det er ofte litt irriterende når man er ute å spiser eller på besøk hos noen og får servert “vegetarmat” som viser seg å ha feks kyllling eller fisk i for de har hørt fra andre “vegetarianere” at dette er ok.

  11. Kjenner jeg blir oppriktig provosert her Kristine. For oss som faktisk har en GOD GRUNN til å være vegetarianer, er IKKE kjøtt et option. Hvis du hadde følt like sterkt for dyreetikken ville du ikke spist levende vesner, uansett anledning. Så STOPPE kan du gjøre selv. Skriv heller et innlegg om hvorfor du er vegetarianer, virker ikke som du har så veldig stor grunn, lol

  12. Kristine det er helt supert at du nesten ikke spiser kjøtt lenger, og at dette er pga miljøet. Men du kan ikke kalle deg vegetarianer om du bevisst spiser kjøtt av og til. Dette er med hensyn til vi som faktisk er vegetarianere og ikke ønsker begrepet skal misforstås.
   Jeg vil kunne stole på at vegetarmaten jeg bestiller på restaurant er vegetar. Jeg skal slippe å måtte forklare på restaurant at nei bacon, kylling og fisk kan jeg ikke spise, fordi dette skal ligge naturlig i begrepet.
   Det er litt det samme som å være muslim som ikke spiser gris, med unntak av bacon på burgeren da 😉
   Det blir blanding av definisjoner. Jeg mener ikke å være frekk her, men ber deg om å tenke på hva begrepet faktisk betyr. Si heller at du har kuttet kraftig ned på kjøtt, noe som er helt fantastisk mtp hvor mange du rekker ut til, men ikke gi alle leserene dine et feil inntrykk av hva en vegetarianer faktisk spiser.

  13. Bra skrevet, jeg er helt enig i det du skriver Kristine! Jeg vet ikke om noen her misforstår eller om det er meg som gjør det – at du mener at man kan kalle seg for vegetarianer selvom man av og til spiser kjøtt? det blir vel litt som å gi seg selv tittelen ‘lege’ når man egentlig bare er sykepleier? Viktig å beholde betydningen av ordet, ellers hadde det vel heller ikke vært noe vits i å ha et spesifikt navn på det 🙂

  14. Jeg lurer på hvordan dere gjør det med innredning, mat osv? Hvem kjøper liksom “pynten” planter og alt det som gjør leiligheten så koslig? Og deler dere maten? Bor selv i kollektiv og det fungerer virkelig ikke. Føler jeg betaler alt..

  15. Det du sier om å være “vegetarianer” er egentlig en litt fin ting å diskutere, og ikke minst kanskje bli litt enige om betegnelsen på? Alt av nedkutting av kjøtt er ett stort steg i riktig retning, men det jeg tror blir problematisk er at det er så mange navn å holde styr på. Vegetarianer. Veganer. Pesceterianer. Samtidig er det litt viktig at man vet å bruke riktig ord. Jeg har flere ganger snakket med folk som har opplevd å for eksempel få fisk servert på julebord, fordi de ba om vegetarmat – og det kunne de selvsagt ikke spise.
   Hovedsakelig er jeg vel ganske enig med deg om at man ikke nødvendigvis må tenke så sort-hvitt på om man spiser kjøtt en dag i året eller ikke, men det er forskjell på å leve etter en vegetarianers verdier – og å ha ett (hovedsakelig) vegetarisk kosthold! Syns uansett det er flott at du er så positiv til vegetarmat, det er bra #inspo det! 😀

  16. Kristine Ullebø: Hva med dyreetikken og dyra da? Lol hahahhah trodde du var litt mer opplyst

  17. jævelig kjipt for meg når jeg skal på middag og får servert fisk eller kylling fordi de tror det er det veggis er. Si heller at du spiser minimalt med kjøtt da? Tenk om noen gjorde det samme med gluten, jeg er gluten allergiker men spiser gluten noen ganger, hadde ikke vært så kult for gluten allergikerene.

  18. Eg syns det er ganske ironisk at du oppfordrar til å kutte ned/ut kjøttforbruket for å gjere verda ein betre plass å leve i, når du sjølv brukar klede som kjem i frå ein minst like “tvilsom” produksjon som kjøttproduksjonen. Kvar trur du skinnet frå skinnjakkene dine kjem frå til dømes?

  19. Heii <3
   Vil først si at budskapet ditt er braa, kristine! Du er utrolig flink til å blogge, og bloggen din er en opptur fra det kjedelige livet på vgs, haha
   nb! vil bare nevne at vegetarianer eller det å være veganer er en livsstil, og ikke det samme som å kutte ned på kjøtt eller andre dyreprodukter. (Det er rett og slett å kutte ned på kjøtt og andre dyreprodukter, det kalles ingenting)
   Det er feil å si du er vegetarianer hvis du spiste en skinke til frokosten med vilje. Vi må ikke missbruke "tittelen" med tanke på de som faktisk har tatt et sånt valg og lever sånn.

  20. Anonym: hahaha. DU vil bavare miljøet. for når har du liksom vært miljøaktivist før? ler. det er bare fordi du skal være sunn og kontrollere matinntaket ditt

  21. Du er ikke vegetarianer om du spiser kjøtt med vilje av og til. Selv om det kanskje bare er en gang i mnd. Du kan være periodevis vegetarianer, at du spiser kjøtt noen mnd og ikke kjøtt noen mnd. Da kan du si at du er vegetarianer de periodene du ikke spiser kjøtt. Du er heller ikke vegetarianer om du spiser for eksempel smågodt som inneholder gelatin, dette kommer fra svin. Du er heller ikke vegetarianer om du spiser norvegia, dette inneholder løype som kommer fra kalvemager. Det er ikke alle “vegetarianere” som tenker på dette. Kall meg gjerne ekstrem, men det er faktisk dette som er å være vegetarianer. Du spiser ikke noe som dyr må slaktes for.
   Det er supert at mange vil kutte ned på kjøtt, men om dere spiser kjøtt i ny og ne, ikke kall dere vegetarianere, vær så snill! Det skaper rett og slett forvirring, jeg har bedt om en egen vegetarrett på restautanter, og fordi noen tidligere gjester hadde sagt at de var vegetarianere, men de kunne spise fisk og skalldyr, fikk jeg en scampiwok. Sikkert god den, men jeg kunne ikke spise det for jeg er vegetarianer. Jeg spiser ikke noe som har vært levende(av dyr selvfølgelig). Som sagt kjempebra at man kutter ned på kjøtt og spiser minimalt med kjøtt, det hjelper både miljøet og dyrene. Kristine, du er smart, tenk deg om. Hvis du skulle spist og hadde spurt om glutenfritt, og flere på det stedet har sagt “jeg spiser egentlig ikke gluten, men jeg kan gjøre det av og til”. Da hadde du faen meg fått gluten i maten din. Lite gøy, ikke sant? Tenk deg om, væær så snill, ikke oppfordre leserne dine til å si at de er vegetarianere om de kun spiser kjøtt ved spesielle anledninger eller hvis det ikke er noen annen mulighet. En vegetarianer ville heller latt være å spise ute enn å spise kjøtt eller fisk om det ikke hadde vært noen annen mulighet.
   Jeg, og mange andre stolte vegetarianere hadde satt stor pris på om du kunne endret eller slettet innlegget. Det er provoserende og ukorrekt. Selvfølgelig skal du få lov til å dele meningene dine, vi bor velferdsstaten Norge, et land der en av de viktigste verdiene vi har er ytringsfriheten. Jeg eller andre kan ikke stoppe ytringsfriheten din, men det hadde vært veldig hyggelig om du ihvertfall kunne sjekket definisjonen på en vegetarianer før du postet innlegget. Men siden du ikke har gjort det, har jeg funnet det for deg: “Vegetarianer, person som helt eller hovedsakelig lever av matvarer fra planteriket, dvs. kornprodukter, grønnsaker, bønner, frukt, bær, poteter, nøtter og frø.” Med hovedsaklig regner jeg med at de mener at man kan spise for eksempel egg og melk. Men som vegetarianer spiser man ikke kjøtt, slik er det bare.
   Kristine, jeg håper virkelig at du har lest dette. Det er ikke meningen å krenke deg på noen som helst måte, jeg vil bare opplyse om konsekvenser på det du skrev i innlegget. Du er ei smart jente Kristine, det mener jeg virkelig. Ser opp til deg, og er enig med mye av det du tidligere har skrevet, men akkurat nå er jeg uenig. Det er slik det er når man har egne meninger, men jeg håper i alle fall at du har en fin kveld! 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg