positive og negative sider ved å flytte hjemmfra

En del av dere som leser dette går siste året på videregående nå, og en del av dere går noen trinn under der igjen – og enkelte lurer kanskje på hvordan det er å flytte ut. Jeg husker jeg følt meg helt rådvill på dette tidspunktet i fjor.. HVOR rart var det ikke at jeg etter 19 år i Førde under samme tak som mamma og pappa, skulle flytte til en annen by og bo for meg selv. Det er en ganske stor omveltning i livet, og jeg hadde mange tanker, bekymringer og spørsmål i hodet mitt husker jeg. Naturligvis! Likevel er det noe med det å føle at tiden er inne for å forlate redet. Så nå tenkte jeg å dele et par tommel opp og tommel ned med det å flytte for seg selv. Jeg skulle GJERNE likt å lest et slikt innlegg da det stod for min tur i fjor – så jeg håper dette kommer til nytte for noen av dere 🙂

Jeg leste nettopp et innlegg på Sophie Elise sin blogg og ble umiddelbart inspirert til å lage et liste-innlegg ved å ta i bruk tommel opp- og tommel ned-symboler i stedet for kulepunkter. Selv elsker jeg å lese liste-innlegg på andre blogger! Så credit til henne 🙂

meg og oslo i bakgrunnen <3

👍 Du slipper å si hva og hvor du skal til enhver tid. “Hvor skal du?”, “Hvem skal du være med?”, “Hva heter foreldrene hans?”, “Hvor mange skal dere være der?”, “Hvilket klokkeslett kommer du hjem?”. Haha, det er TYPISK foreldre, og jeg vet det kun er fordi de er glad i oss, men når man er 19 år føler man seg litt ferdig med det der. Bor du for seg selv gjør du AKKURAT hva du vil. Du kan dra på besøk til hvem du vil, du kan ha besøk av gutter uten at du må forklare deg for hele familien, du kan komme hjem 04:00 på svarteste på natta uten at du får en eneste pekefinger på deg. Friheten der er seriøst fantastisk.

👍 Du legger deg når du selv føler for. Enough said. Er du trøtt klokka 21 så legger du deg 21, men ønsker du å sitte oppe hele natten og høre på musikk mens du spiser nattmat og Skyper med vennene dine er det ingen som stopper deg.

👍 Du bestemmer middagen selv HVER dag. Det er luksus, det. Jeg har alltid spist middagen jeg har fått servert hjemme, mamma har helt siden jeg var liten vært superflink med sunne, gode og spennende middager, MEN… etter en lang, seig, kjip, regnfull mandag med 8 timer skole (hvorav 2 av dem var gym, jeg HATET gym det siste året) ville jeg bare gråte og legge meg paddeflat på asfalten da jeg passerte kjøkkenvinduet på vei inn døra og spottet kjøttkaker med poteter. Har jeg en kjip dag nå så inviterer jeg bare en venninne over og så lager vi en smelldigg pizza mens vi bonskier Pepsi Max og prater om mennesker vi ikke liker.

👍 Du kan komme full hjem etter en kveld på byen uten at foreldrene dine kjefter deg huden full. IKKE at det er ideelt å komme full hjem, men de få gangene det skulle skje er det fantastisk deilig å ikke trenge å bekymre seg for sinte foreldre som så klart skal ta alvorspraten med deg.

👍 Du kan være så mye med gutter du bare vil, uten at du trenger å forklare deg for noen. One night stand, en date, en kjæreste or what so ever – du kan holde det helt skjult uten at noen trenger å få vite det. Jeg har hatt med gutter hjem til mamma og pappa før, men det var noe jeg helst ville unngå ass..

👍 Du slipper å krangle om TV’en.

👍 Du kan ha fest NÅR du vil!!! Uten å spørre om tillatelse! (Utenom de man eventuelt bor med da)

👎 Du må kjøpe inn all maten selv. Det er noe man kanskje tar litt for mye for gitt når man bor hjemme, men med en gang man flytter ut merker man at det å handle inn mat selv krever både planlegging og et hode som kan tenke økonomisk.

👎 Det er vanskelig å lage middag for 1. Faktisk vanskeligere enn jeg hadde sett for meg!

👎 Tekniske problemer må du fikse sjæl. DET suger. Om vaskemaskinen våres streiket hjemme brydde jeg meg ikke, for jeg visste at min kjære elektriker-paps ville ha fikset det på sekundet. Oppvaskemaskinen i leiligheten vår streiket i forrige uke og verken jeg eller hun jeg bor med hadde peiling hvordan vi skulle fikse det, så da måtte vi bestille tekniker og hele pakka selv.

👎 Om du er lei deg og trenger mamma eller pappa sin skulder å gråte på suger det litt om de bor 7 timer i bil unna. Selv om man bare er en telefonsamtale unna er det liksom ikke alltid det samme.

👎 Det er dyrt å dra hjem. Jeg har vært hjemme én gang siden jeg flyttet august 2016, men er det så rart da, når minsteprisen for EN vei med fly er 750 kr?! Det skal skje noe spesielt hjemme i Førde om jeg gidder å cashe ut nærmere 1800 kr for å komme meg hjem og tilbake igjen til Oslo. (Flybillett, flybuss og flytog tatt med i betraktning) 

26 kommentarer
  1. Fint å se negative og positive sider. Nå er Førde heller ikke den letteste byen å komme seg til og fra, har vært der mange ganger, og det var lange kjipe turer.
   Hva bruker du liksom på strøm, vann osv om måneden?

  2. Kanskje ta de positive punktene til slutt neste gang? Liker når innlegg ender i en positiv note, så jeg leste nå de negative nå og så de positive 😀

  3. Må bare tipse deg om “UNDER26” koden til Norwegian. Da får du billett fra Oslo-Harstad ned til 399 kroner!! Bare et lite tips. Oppdaget koden forgje uke og ser at jeg kunne spart såå mye på hjemreisene mine ved å vite om den koden tidligere hehe

  4. Reiser du i fra Oslo til Bergen med Norwegian betaler du bare 399 kr for flybilletten din, om du skriver inn “UNDER26” i rabattkode feltet.
   SAS har også ungdomsbillett til 499 kr. Du sparer masse på dette!!

  5. Oppvaskmaskin, kjøleskap ol. som streiker? Få utleier til å fikse det! (selvfølgelig ikke på ting/maskiner dere eier selv)

  6. Kjenner meg igjen i mange av poengene dine. Selv flyttet jeg hjemmenfra når jeg var 16 år og tok hele veien til Sverige alene. Kan med hånden på hjertet si at det var en tøff beslutning men i ettertid er jeg veldig glad for at jeg gjorde det 🙂

  7. Hei Kristine. Jeg skriver egentlig aldri en kommentar på bloggen din, men i dag hadde jeg lyst til å spørre deg om noe. Jeg har lest bloggen din en god stund, og jeg husker det innlegget du skrev om skole. Jeg går siste året på videregående nå, men det er så vanskelig. Jeg har så lyst til å gråte og skrike ut hver gang jeg må dra på skolen. Det er så mye skolearbeid og stress. Og når skole motivasjonen er på null så hjelper ikke det så mye heller. Så jeg lurer på om du kunne skrive et innlegg om hvordan komme seg gjennom skolen med null motivasjon? Uansett så elsker jeg bloggen din og har lest den nesten helt fra starten. Ha en fin dag videre skjønne du!

  8. Seriøst, du klager over at 750kr er dyrt for å komme seg hjem?? Haha dør, jeg bruker minst 5000kr hver gang jeg skal hjem (t/r) så du har ikke noe å klage over lol
   Ellers savner jeg at foreldre lagde middag hver dag jeg — fordi de lagde verdens beste mat everrr
   (Ellers synes jeg forresten at du kunne droppet de alkohol-punktene, for selvom du ikke direkte oppfordrer til uforsvarlig konsumasjon synes jeg ikke sånne punkter hører hjemme på en blogg hvor du har så mange yngre lesere + du nevner alkohol i veldig mange innlegg ellers. Les vær varsom-plakaten!)

  9. Angående det innlegget der du spurte etter sånne nettingstrømpebukser, så tenkte jeg bare å tipse om at de selger de i alle mulige farger på superkul.no. Sykt harry side, haha. Men jeg kjøpte i hvert fall mine der 🙂

  10. eelsker at du har et så “sunt” forhold til penger! <3 tenkte på det i forrige innlegg da du snakket om tunge ting å bære, du kunne jo bare ha tatt taxi, veeldig mange andre bloggere tar jo taxi overalt hvor de skal. Og at du synes 1800 kr er dyrt blir jeg også såå glad for å høre haha! for ja det er jo dyrt, er bare så sjelden man finner en blogger som ikke har blitt heelt pengeblind

  11. Syns du burde droppet alle punktene med gutter, alkohol og festing. Følte det dominerte hele innlegget veldig.
   Rart når du selv vet du har mange unge lesere. Likte ikke dette innlegget her altså

  12. Ro ned med alle punktene ang. alkohol, gutter og festing. Håper du også tenker på naboene dine og gir nabovarsel når du har fest??
   Ellers så er jeg veldig enig med det å flytte ut! Flyttet ut da jeg var 16, og har ikke savnet å bo hjemme de siste årene heller. Forholdet med det hjemme ble også mye tettere og koseligere når man kunne savne hverandre litt 🙂
   Og til de av dere som foreslår Norwegian til både Harstad og Bergen – I SAY “LOL”!!!! Førde og andre små flyplasser i kortbanenettet til Widerøe er dyrt! Basta bom. Man må prioritere.

  13. Tror faktisk det er billigere for deg å fly til Bergen for 299, og så ta bussen herfra til Førde :* (UNDER26-koden for Norwegian gir pris på 299 ikke 399 som flere har skrevet.)

  14. Dropp å nevne alkohol i innlegget og ellers i de andre innleggene. Husk at du har stor påvirkningskraft for unge!

  15. Synes de ca 1500-2000 kr det koster meg å komme hjem til mamma og pappa er SÅ verdt det. Dessuten vil de jo ha meg hjem også, så de har alltid hjulpet meg økonomisk med det og betalt hele eller deler av utgiften. Jeg drar alltid hjem i vinterferien, påska, høstferie osv. De best brukte pengene i livet, er de man bruker på å få være med de som betyr mest.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg