solstråler i ansiktet og nye pianostykker

I går hadde jeg en utrolig koselig kveld for meg selv. Jeg kom hjem etter skitur, laget meg en middag av det jeg fant i kjøleskapet (det går mye i linser for tiden, mm!) og så spilte jeg piano resten av kvelden. Jeg begynner gradvis å forstå hvorfor det å spille instrument er så kjært for mange. Selv har jeg aldri hatt det forholdet til et instrument fordi jeg har vokst opp med å kun lytte til musikken, men jeg ser det nå som musikken kommer fra mine egne fingre. Måten man forsvinner inn i sin egen verden… Det er så befriende og helt umulig å forklare. Jeg prøvde meg på verdens fineste (og vanskeligste) stykke i går, ja, jeg snakker så klart om Comptine d’un Autre Été, åh. Jeg har lært meg introen. Man trenger kun å lære seg halve stykket siden siste halvdel bare er høyere oktav, men pokker (sorry) så vanskelig det er å spille med to hender på denne måten. Og jeg sliter med å nå tangentene, men jeg må vel bare slappe av i fingrene. Noen tips fra erfarne pianospillere? Jeg har jo ganske lange fingre, og når jeg ser barn på 10 år spille denne på YouTube så MÅ jo jeg også klare det. Haha…

Det er påskeaften og gatene er fulle av mennesker igjen. Damn. Jeg tror jeg bare skal ta med meg Mac’en min og sette meg på en kafé, kanskje titte litt i butikker. Har en så sjukt deilig ro i meg nå, så jeg vil bare bevare den, haha. Jeg vil finne noen nye halskjeder! Men aner ikke hvor jeg skal gå? Hmm. Skulle ønske det var mer vintage for tilbehør, kanskje det er det bare at jeg ikke har lett godt nok. Skal oppdatere dere om jeg finner noe. I kveld er jeg invitert i familiemiddag, så jeg har kjøpt inn rødvin. Føltes ut som det nettopp var påska 2017…  Føler ikke dere også? Tiden flyr. X

20 kommentarer
  1. Husker mamma fortalte meg at hun måtte tøye fingrene da hun begynte å spille. Selv har jeg spillt siden jeg var liten, så har aldri hatt det problemet, men ja, som sagt så pleide mamma og tøye fingrene. Så kommer det seg etterhvert. Plutselig en dag så sitter pianostykket som om du har spillt det i evigheter, og det er den beste følelsen 🙂
   God påske <3

  2. Hmm, beste tips er å terpe på begge hender hver for seg før du setter det sammen, i for eksempel to og to takter av gangen. Er jo ganske kinkig rytme hvis du ikke har spilt sånt før vil jeg tro(?) 😉 Lykke til!!

  3. Kooos deg! Bare lurer – er du i Oslo eller Førde nå? Syne jeg leste at du skulle hjem i slutten av påsken? Ha en fin kveld <3

  4. God påske! Det der er også drømmestykket mitt – har en venninne som kan spille det med lukkede øyne! Så nydelig

  5. Jeg vet at robot har en del smykker! Kanskje mer øredobber enn halskjeder, men absolutt verdt å sjekke ut hvis du ikke har vært der enda. En vintagebutikk som ligger i Markveien.

  6. Skjønner ikke hvorfor du ikke reiste hjem til påske? Du har flere ganger nevnt at du må bli flinkere å reise hjem til familien, hvorfor gjør du det aldri? Jeg bare lurer altså, tenker at alle har godt av å komme hjem til familien sin av og til. Vet i alle fall at jeg har veldig godt av en rolig uke på bygda hos mamma og pappa når jeg har hatt det hektisk lenge.

  7. du har ganske lang ansikt så du burde klippe håre kort. du hadde blitt kjempefin med det! du hadde kledd det! sånn serr liksom🤭👍🏼 du kler ikke langt

  8. Jeg har spilt piano siden barneskolen, og har ganske korte fingre. Men man trener musklene i fingrene når man øver, så du må bare øve og øve, og så vil du merke hvor lettere det blir å nå tangentene og spille raskt. Multitaskingen kommer automatisk. Du er heldig som slipper å strekke fingrene så langt når du spiller. 🙂 Hvis du begynner å ta pianotimer, kommer du til å lære mange nyttige triks, forbedre teknikken, og lære noter hvis du vil.
   Lykke til! <3

  9. Anonym: Frekt! Jeg er serr sjalu på håret hennes, og det rammer inn det vakre ansiktet hennes kjempefint. Slutt å kommenter uhøflige ting.

  10. Anonym: jeg er helt uenig. Jeg har også ganske langt ansikt å kan med sikkerhet si at jeg ikke kler kort hår overhode. Så jeg synes det er fint med langt hår til “langt ansikt”..

  11. Dette er ikke noe særlig å spille selv, men om du vil høre et rått pianostykke;søk opp “la campella”. Det er en etyde som skal etterligne lyden av en ringende bjelle.

  12. Hei Kristine 🙂 Så kjekt at du speler piano!! Her er nokre tips og erfaringar som kanskje kan hjelpe opplevinga og øveprosessen 🙂
   Det er fint å sitje ned og berre “klimpre” av og til, utan ein plan og utan å skulle følgje notar. Knyte saman det visuelle pianoet med lydane som kjem fram, utan å måtte forhalde deg til notar. Kjenne på lydforskjellen om du trykker hardt eller forsiktig, om du “slepp” tangenten fort eller lar fingeren kvile på den, prøv med og utan pedal, litt pedal og mykje pedal, så får du kjennskap til mangfaldet av lydar som kan kome alt etter korleis du brukar fingrane og pedal saman på klaveret.
   Eg har spelt sidan eg var liten, og sjølv om eg gjekk i lære i mange år, så lærer eg framleis nye ting heile tida. Pianospeling er ein prosess med platå og overraskingar heile vegen 🙂 Det som hjelpte meg mykje – og som eg framleis gjer når eg skal lære nye stykker – er å dele opp høgre og venstre handa. Eg øver opp éin om gongen, og når eg føler melodien “sit i fingrane” på høgre og venstre handa, så set eg dei saman. Det er sjeldan ein gjer så forskjellig (og detaljert) arbeid med hendene på same tid. Det er som å skrive to ulike setningar samtidig, ein blyant i kvar hand, der både innhaldet og retninga du skriv i er forskjellig: Å få dei setningane til å bli både fine, synkrone og gi meining, er vanskeleg. Det er krevjande for hjernen, fordi den prøver å fokusere i to forskjellige retningar samtidig, samtidig som den prøver å føre dei to ulike tinga saman.
   Når det gjeld “mjukheita” i fingrane, så kjem det med øving, som nokon har kommentert før meg. Eg har aldri tøyd fingrane mine, men eg har ofte tøyd overkroppen før eg speler, fordi eg kjenner at det kan stramme seg i brystmuskulaturen og skuldrane dersom eg sit lenge framoverbøyd og konsentrerer meg. For meg hjalp det også å tenke at eg ikkje må “nå” tangentane statisk. Eg treng ikkje å “henge igjen” på tangentane – det er sjeldan det er nødvendig (spesielt i raske stykker) å halde ein tangent nede. Som regel er det nok med eit anslag og bruk av pedal for å få tonen til å vare. Så kan ein “springe vidare” med fingrane. Tenk på fingrane og hendene som dynamiske; dei kan krympe seg saman for å spele trangt, dei kan strekke seg ut for å legge oktav, og dei kan “sprette” høgt og lågt på klaveret etter behov. I starten kan det følest umuleg, og det kan høyrest rart og stakkato ut, men jo meir du øver, jo betre fingerfølelse får du for tangentane. Sjølv i ein “roleg” melodi, kan ein ha raske bevegelsar som gjer at du beveger deg over heile spektrumet av klaveret. “Drilling” av fingrane kan også hjelpe. Der du berre øver deg på å springe opp og ned på klaveret med høgre handa, venstre handa, og begge samtidig.
   Eg held på å øve inn eit stykke av Chopin Nocturne E Flat Major Op.9 No.2. Det er ein nydeleg melodi som høyrest veldig “enkel” ut og har eit veldig “soft uttrykk”, men som er kompleks og krevjande å spele. Det er mykje “hopping” med venstre handa for å nå alle tangentane, så no når eg øver den inn, så skjer det ofte at enkelte tonar blir for høge (fordi eg treff tangenten litt for hardt) eller forsvinner (fordi eg ikkje trykker hardt nok), men det er heilt OK. Når eg har fått heile stykket “inn i systemet” så kan eg justere tempo og trykk til perfeksjon, slik at det høyrest ut som det skal. I mellomtida, blir det ein del feiltrykk, tonar som forsvinner litt, tonar som landar litt for hardt, og ei takt som varierer frå veldig treig til veldig rask (alt etter kor “enkel” eller “vanskeleg” det partiet er), men eg kjem i mål til slutt – og det gjer du også <3 Lykke til 🙂

  13. Hei! Spiller selv Comptine d’un Autre Été som oppvarmingssang. Ut ifra det jeg så fra mystoryen din, vil jeg si at du overkompliserer sangen, hvis det gir mening haha. Skulle ønske jeg kunne vist deg det med en video eller noe lignende, men det første du må være obs på er å holde hendene adskilt. Om jeg ikke husker feil tror jeg at jeg så deg bruke begge hendene til å spille begynnelsen av sangen, og da gjør du sangen mye mer komplisert enn hva den egentlig er. I realiteten er jo sangen lettspilt, spesielt når en skiller hendene fra hverandre, da det en spiller med venstrehånden bare er fire utgaver av noe som basically er det samme gjennom hele sangen. Så hvis jeg var deg ville jeg øvd adskilt med hendene til du føler du mestrer det litt mer, for å så sette det sammen.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg