skal jeg være veganer når jeg får servert mat?

Annonse / turen er sponset av LOUDS

Nå er det cirka en måned siden jeg satte meg som mål om å gå over til et plantebasert kosthold før året er omme, og det har så langt gått veldig fint. Jeg har jo SÅ mye bønner og linser her hjemme at jeg nesten ikke har trengt å måtte kjøpe noe, haha. Jeg spiser fortsatt Jarlsberg, MEN jeg har begynt med andre pålegg på skiva og jeg tror jeg skal klare meg fint uten.

Det jeg nå har begynt å tenke på derimot..

Hva om jeg er på vinkveld og får servert et fat med oster, for eksempel?

Hva om jeg er på invitert og det er fisk på menyen? Eller fløte i suppen?

Jeg vet at mange er veganske i den forstand at de ikke kjøper animalske produkter selv, men de spiser det de får servert på en middag. Her er jeg så sjukt usikker! Jeg vil så gjerne gjøre det 100% når jeg først skal gjøre det, på samme tid vil jeg ikke bli “ekstrem”. Jeg sier ikke at dere som ikke spiser kjøtt og fisk og meieriprodukt er ekstreme (overhodet ikke! jeg ser opp til dere!!), men skjønner dere hva jeg mener? Jeg er redd for at sosiale settinger fort kan bli trøblete, men på samme tid så vet jeg jo at veldig mange går i plantebasert retning nå og som oftest er det ikke så vanskelig å tilpasse maten for en gjest som er veganer. 

I forrige uke var jeg i Amsterdam med LOUDS og vi bestilte mange retter til bordet. Jeg kunne så klart holdt meg til de veganske rettene, men denne gangen valgte jeg å ikke gjøre det. Jeg er fortsatt på “veien” så det går fint, jeg vet at jeg kommer til å klare det i løpet av året, men det fikk meg bare til å tenke litt. Har dere noen erfaringer? Bør jeg gå 100% in eller være åpen for mat jeg får servert?

En annen ting jeg har tenkt på er at desto lenger jeg har gått uten kjøtt / meieriprodukter, desto mindre frister det. Til slutt føles det kanskje unaturlig, til og med ekkelt, å spise noe som helst animalsk. Tenk om jeg ser tilbake på da jeg spiste Jarlsberg hver dag og bare “HVA POKKER, hvorfor spiste jeg det”. Sånn føler jeg det med melk nå. Jeg har ikke drukket kumelk på sikkert to år, og bare tanken på det synes jeg er ekkel.

Oh, dette er sjefen min i LOUDS, forresten. Dama bak magien!! SE så vakker ♥

Jeg kommer sikkert til å finne ut av mye på veien fremover nå, men det er gøy å høre deres erfaringer! X

60 kommentarer
  1. Hei! Må bare si at du inspirerer med veldig om dagen!! Nå er ikke jeg verken veganer eller vegetarianer, men spiser generelt lite kjøtt. Jeg ser utrolig mange fordeler med å redusere forbruket av både kjøtt- og meieriprodukter, men er nok litt i samme tankegang som deg. Per nå tenker jeg at dersom alle reduserer bruken og inntaket av disse matvarene kommer vi utrolig langt på veien. I tillegg synes jeg det kan ha mange fordeler å ikke “låse” seg for mye.. Personlig mener jeg man “gjennomlever” livsstilen sin ved å ikke handle dette selv, og at man kanskje kommer lengre med å være litt mer åpen i sosiale sammenhenger ❤
   -B🌸

  2. Jeg tenker litt som deg, ta det litt etter litt.
   Gjør deg kjent med alt i ditt eget tempo, på den måten tror jeg også forandringen blir lettere å få til å vare + at du blir kjent med sykt mange gode retter på veien.
   Heier på deg

  3. Hva slags andre pålegg har du på, tips? Hva spiser du som regel til frokost, yoghurt med musli? <3 Klem <3

  4. Hei Kristine!
   Til spørsmålet ditt om hva du burde gjøre med kosten ville jeg ha tenkt litt over primærformålet/hovedvekten for hvorfor du velger å gå over til vegansk kost; Er det utelukkende fordi du tenker på konsekvensene kostholdet har for dyr, miljøet, ressursene etc, eller er det utelukkende fordi du tenker på konsekvensene kostholdet har for egen helse. Er det sistnevnte er valget egentlig enkelt, da ville jeg gått “all in”. Er det derimot førstnevnte ville jeg valgt likevel å spise ting du får servert hos andre. Du kan se på det som at maten allerede er kjøpt inn og tilbragt etc. slik at handlingene dine egentlig ikke har så mye å si for formålet ditt med kosten. Her får du også ingen problemer med det sosiale.

  5. Jeg synes du skal spise det du blir servert! Men det du kan tenke på hvis du får forskyne deg selv, er selvfølgelig å ta mest av det som er mest vegansk!! Jeg har selv et mål om å bli vegetarianer, og kjøper sjelden kjøtt hvis det finnes andre alternativer! Men blir jeg servert så blir jeg servert, og da spiser jeg. Prøver også å tenke på de som har vært så snille å stå å lage mat til meg 🙂
   Et spørsmål; hva slags pålegg spiser du som er vegansk?? Trenger litt inspirasjon der!

  6. Hei,
   Jeg skjønner veldig godt dilemmaet ditt. Jeg har selv en del venner som er vegetarianere og veganere og de spiser likevel det de får servert, ettersom alternativet er at maten blir kastet – og dette er i hvertfall i mot deres verdier ettersom de også ønsker å redusere matavfall. Så jeg mener selv det er greit å spise slik mat når du får det servert, nettopp av den grunn at alternativet er enda verre, økt matsvinn 🙂 Men dette må du selvfølgelig bestemme selv, bare et lite tips 🙂

  7. Jeg har vært veganer i flere år, og kjenner igjen problemstillingen din. Det jeg pleier å gjøre er å høre med verten hva som skal bli servert. Om det går an å gjøre om en liten del av maten tilpasset veganere, om det er tilbehør jeg kan spise, eller om det er noe jeg skal ta med selv. Pleier ofte å lage til noe hjemme som ligner på det de andre skal spise, for å så ta det med. Etterhvert har hele omgangskretsen min blitt vandt til kostholdet mitt, og tar mer og mer hensyn. Både hos folk, i butikk og på restaurant er det i de senere årene blitt så mye enklere å være veganer, det er så mye utvalg. Samt at flere og flere følger trenden, så man blir gjerne ikke den eneste veganeren i sammenkomsten heller.
   Synes det er så flott at du tar steget mot å bli veganer, jeg heier på deg! 🙂

  8. Jeg tenker at dersom du skal på en middag går det an å gi en liten heads up på forhånd, spesielt hvis det er folk du kjenner godt, og liksom prøve litt ekstra for å opprettholde helt vegansk der også, men ikke la det gå så “langt” at det hindrer din deltakelse i sosiale settinger, eller at du virker moraliserende for de i omgangskretsen din.
   Jeg er ikke veganer eller vegetarianer selv, så vet ikke helt hvor mye mine tanker gjelder, men syns det er skikkelig fint at du legger i innsats her!

  9. hei!
   Jeg synes det er kjempeflott at du har lyst til å bli veganer, yey for det! Jeg er veldig stolt av deg :).
   Jeg er veganer selv og kan bidra med mitt perpektiv på problemstilligen. Det kan være ganske utfordrende å være veganer i sosiale settinger, jeg spiser likevel ikke kjøtt, egg eller meieriprodukter som blir servert til meg. Som noen sier så er den maten faktisk kjøpt og tilbredt allerede, men om du sier i fra om at du ikke ønsker å spise animalsk, tilbyr deg å ta med egen mat og takker nei til det uveganske, så fører det kanskje til at de ikke tilbreder det til neste gang du kommer på besøk. Og enda bedre, kanskje de bare gjør hele middagen vegansk til neste gang du kommer på besøk (ja det har skjedd med meg <3). I tillegg bidrar man til å sette veganisme på agendaen, og det kan starte samtaler rundt bordet om veganisme, dyrevelferd og miljø.
   Personlig syntes jeg det var litt utfordrende å føle meg til bry i starten, men det er noe jeg har vendt meg til nå, og som jeg faktisk trives med (ikke å være til bry altså, men å stå for mine egne etiske valg, selv om det kan være sosialt ubeleilig).
   Masse lykke til på veien mot å bli veganer! <3

  10. Altså all ære til veganere og vegetarianere, jeg prøver å bli flinkere selv. MEN; jeg er ikke veganer eller vegetarianer. Har heller ingen venner som er det. Når jeg inviterer på middag, så inviterer jeg på middag. Da synes jeg IKKE det er greit at gjesten tar med egen mat, jeg synes det er helt feil. Å lage noe som er vegetarisk er ikke noe problem, det kan tilpasses. Å tilpasse en hel middag til å være vegansk i mitt hjem derimot, det kjenner jeg at jeg ikke gidder om det kun er en veganer som kommer. Holder virkelig en knapp på å spise det du blir servert, men spis det du vil hjemme hos deg selv 🙂 Si gjerne ifra om du er bedt et sted, men ikke forvent at hosten skal tilpasse hele middagen til deg eller at du kan ta med egen mat. Det er bare kleint og ikke høflig ovenfor den som står og lager mat, spesielt hvis det er flere inviterte.

  11. For meg handler det med å være veganer/vegetarianer om å spare miljøet i størst mulig grad/verne om dyr. Og er maten allerede kjøpt og servert har allerede «skaden» skjedd, da kan man likesågodt være høflig å spise det som står på bordet!☺️

  12. Forstår veldig godt problemstillingen din her. Som veganer selv velger jeg personlig å ikke spise kjøtt, fisk, egg, melk osv hvis jeg skulle få det servert. Jeg pleier alltid å gi beskjed på forhånd at jeg er veganer (hvis det er noen som ikke skulle vite det) og jeg tilbyr alltid å ta med egen mat. Jeg forventer heller aldri at noen skal lage mat kun for meg hvis jeg er i middagsbesøk, dermed derfor alltid hører på forhånd. Av egen erfaring her merker jeg at de aller fleste virker som en ønsker å lage mat til meg også, (og det trenger jo ikke å være avansert i det hele tatt heller). For meg hjelper dette å spre budskapet om veganisme også. Når det kommer til restauranter så skal jeg si der har jeg aldri hatt noe problem med å få servert vegansk mat selv om ikke det står på menyen. De aller fleste restauranter ønsker å gjøre deg fornøyd og da setter sammen noe mat kun for deg eventuelt. Ellers finner jeg faktisk overraskende mye vegansk mat på menyen nå disse dager.
   Og grunnen til at jeg velger å ikke spise typ egg elns om jeg skulle få det servert er som du nevner, føles helt ærlig litt ekkelt. Det føles ikke naturlig i det hele tatt for meg, og frister ikke noe i utgangspunktet. For å få det mer i perspektiv tenk på noe du virkelig aldri kunne ha spist, la oss si hundekjøtt for eksempel. Hadde du spist en rett selv om det kun var litt hundekjøtt i? Personlig for meg er svaret ganske klart. Men igjen kan forstå folk som mener at skaden allerede er skjedd, og dermed er greit. Vanskelige greier haha. Men syntes det er supert at du prøver, og tror du vil oppleve det enklere etterhvert også. (ps ost er faktisk avhengende – hørt om casomorphins? hvis ikke søk det opp! Veldig interessant)
   Men kjør på videre!

  13. Frida: Helsemessig ville det jo være uproblematisk å få i set melkeprodukt og egg en får servert. Det hadde vært positivt!

  14. Hei! Jeg anbefaler deg å gjøre det gradevis, start som du har gjort nå, og dersom det føles naturlig for deg å kutte ut alt – så gjør du det da. Personlig synes jeg det ble altfor strikt å gå all in, og veldig vanskelig i mange settinger. Jeg har derfor valgt å tillate meg ost og egg uten å få dårlig samvittighet hver gang jeg spiser det, og også fisk en gang i blant dersom jeg får det servert. Jeg spiste plantebasert i et år, og er nå litt tilbake på samme sted for deg fordi jeg synes det ble for vanskelig.

  15. Hesann! Så fantastisk at du har valgt å bli mer plantebasert, jeg heier på deg!
   Jeg har vært veganer i snart to år, og i starten gjorde jeg det gradvis og kuttet ut litt etter litt, noe som passer meg greit. Men etter hvert som jeg kuttet ut alt, så jeg på det som unaturlig å spise noe som inneholdte animalske produkter (det har skjedd med uhell etterpå, men det må man bare akseptere og forstå at det kan skje). Når man skal på besøk så er det bare å si ifra at man er veganer og ikke spiser animalsk, så lager de bare en mindre mengde mat til de som skal spise animalsk der, og vipps så er problemet med matsvinn borte. Det er så lett å si «om du ikke spiser det så blir maten kastet», men om du sier ifra på forhånd så blir jo maten aldri laget! Jeg er 19 år nå og ingen av vennene mine er veganere, men jeg er alltid med på grilling osv og kjøper bare veganburger isteden for vanlige burgere, og klarer jeg ikke spise hele pakken er det alltids noen som er nysgjerrige på å prøve veganburger. Når jeg har vært på hytteturer/overnattingsturer med klassen så tar jeg med egen middag, og det ender ofte opp med at min middag frister mer enn det de får servert, hahah! Så det positive med å ha med egen mat er at du sprer veganisme på en positiv måte, med matglede. Isteden for å sitte og klage på hvor mye de ødelegger kloden når de spiser kjøtt, så frist de heller med deilig, plantebasert mat, og vis hvor mye utvalg og god mat vi veganere har! Kanskje neste gang du blir invitert på middag så har de fått en så positiv opplevelse med vegansk mat at de inviterer på helvegansk middag?
   Lykke til videre, husk å ta det i ditt eget tempo, fordi alt hjelper litt, uansett om du har en kjøttfri dag i uka eller er helt veganer😄🌸

  16. Du kan først kalle deg veganer når du har kuttet ut alle animalske produkter, spiller ingen rolle om du får det servert eller ikke. Spiser du fortsatt ost er du vegetarianer, spiser du fortsatt fisk er du pesceterianer. Og spiser du kjøtt er du kjøtteter. Du får heller si at du er på vei mor å bli veganer, men du kan ikke si hei, jeg er veganer, men jeg spiser fisk når jeg får det servert.

  17. Iselin: Wtf, uhøflig å ta med egen mat, nå synes jeg du er veldig teit. Så du vil heller at veganeren som kommer på besøk til deg bare skal sitte å se på at andre spiser?? Jeg ble litt målløs nå…

  18. Føler så godt på problemstillingen din. Det som var vanskeligst å tilpasse seg til med tanke på vegansk kosthold var å si nei til maten jeg ble servert. Man kan fort føle seg som en utakknemlig, frekk og ekstrem person når man takker nei til mat noen har brukt tid og omtanke på. Samtidig ville ikke noen forventet at en indisk person hadde forsynt seg med hamburger, eller hatt dårlig samvittighet om muslimen hadde spurt om matretten uten bacon. Selv om veganisme overhode ikke er en religion kan man trekke likhetstrekk med tanke på ideologier og de valgene man må ta i hverdagen. De aller fleste vil forså om du holder deg til kjeks uten ost på vinkvelden:) Et tips til det er at det finnes mange desertoster på ulike helsekostbutikker i Oslo!
   Jeg tror det kommer til å bli lettere jo lengre du går som veganer. De jeg spiser hos vet at jeg er veganer og om de ikke har noe jeg kan spise tar jeg ofte med en liten kake, matrett eller noe annet å spise på.
   Ønsker deg masse lykke til. Uansett hva du ender opp med å legge på tallerkenen din. Både jorden, regnskogen og dyrene takker deg for at du prøver deg på et vegansk kosthold. Klem <3

  19. Oda: Jeg er veganer og tanken på å spise et dyr gjør meg kvalm. Tanken på hvordan kjøttet føles når man tygger på det, svin er det som gjør meg aller mest kvalm av tanken på å spise det. Det blir for meg som å skulle spise menneskekjøtt. Jeg tror de fleste ville blitt veldig kvalm av tanken på det, og det er altså sånn jeg nå føler det over tanken på å skule spise døde dyr. Jeg tror jeg hadde begynt å gråte skulle jeg bli tvunget til å spise et dødt dyr, bare tanken på hvor kjipt dyret har hatt det.

  20. Som venninne av veganere, synes jeg det er slitsomt å konstant skulle følge deres pipe. Å spise vegetarisk kost er null problem og enkelt å tilpasse, men som nevnt over er vegansk noe helt annet. Fra et litt annet perspektiv, har jeg en del allergier og synes selv det er svært ubehagelig å belage andre på å tilpasse seg til de, men jeg ikke noe valg på hvor vidt jeg kan spise det eller ei- det har du, og jeg mener at du gjør det lettere for de selv og andre om du er tilpasningsdyktig. Det betyr ikke at du kaster bort alle verdiene dine, men at du evner å sette de i perspektiv! Heia deg uansett 😀

  21. Den problematikken forstår jeg veldig godt og jeg tror det er veldig individuelt hva folk føler. Nå blir ikke det helt det samme, men jeg er gluten intolerant, så hvis jeg blir invitert på middag / ost og kjeks eller andre settinger hvor det blir servering så sender jeg alltid en melding til verten for å høre hva som skal sereves. Jeg forventer aldri at noen tilbreder glutenfri mat spesielt for meg, så da spør jeg bare for å sjekke om jeg må ta med meg noe selv – noe jeg med glede gjør 🙂 Det krever kanskje litt mer planlegging fra din side, men bare send en melding og hvis ingenting er vegansk, så ta med deg noe selv! Jeg syns ikke det er uhøflig på noen som helst måte, til tross for at en intoleranse og et valg som vegansk ikke er helt det samme.

  22. Hei! Jeg er veganer og har vært det fullt ut i litt over 2 år nå, med noen feilsteg på veien (noe jeg ikke skammer meg over). Med fullt ut, mener jeg at jeg ikke spiste animalske produkter selv om jeg fikk det servert. Jeg brukte kanskje et år før jeg faktisk kalte meg selv “veganer”. Det gikk sakte, jeg prøvde først å spise mindre kjøtt da jeg fant ut av den store miljøvirkningene. Jeg brukte kanskje et år på å sakte men sikkert lese meg opp og oppsøkte informasjon. Etter tiden gikk var det ikke lenger slik at jeg “prøvde” å unngå visse matvarer, jeg hadde rett og slett ikke lyst på det lenger av etiske og helsemessige årsaker. Jeg var også som deg, levde for ost, i tillegg til at jeg elsket fisk. I starten tenkte jeg at jeg kunne ta imot når jeg fikk servert, ville jo ikke være til bry, eller være sær. Det som endret dette var da det etiske aspektet ble en så integrert del av min moral, at det veide tyngre enn muligheten til å bli dømt av andre som “ekstrem” eller “til bry”. Jeg trodde aldri jeg skulle bli en “etisk” veganer, men jeg tror det er det som gjør at en klarer å “holde” ut.
   Folk spør ofte om det er vanskelig. Men det er ikke vanskelig når jeg spiser det jeg “vil” spise, det jeg mener er riktig. Det føles ikke vanskelig å si nei til pizza med kumelk-ost på. Jeg har ikke lyst på det når jeg har sett det jeg har. Jeg er veldig opptatt av at ikke alt er svart og hvitt. Og blir spurt om dersom jeg har en egen ku i hagen, om jeg da kunne drikke melk fra den. Selv om denne kuen blir naturlig “gravid”, har jeg ikke lyst på kuens morsmelk, det gir ikke mening i mitt hode.
   Jeg begynte å se på alle dyr om like, for hva er forskjellen mellom en grisepølse og en hundepølse? Eller kumelk og kattemelk? For meg handler det om å stå opp for utnyttelsen av dyrene. For folk som ikke har satt seg inn i argumentene for og imot, vil av og til dømme deg for dine valg, tenke at du er ekstrem, og du får (eller bør) ikke alltid forklare de hvorfor heller. Flere som tidligere har ment jeg var ekstrem, har nå, i sitt eget tempo, faktisk begynt å ta kontakt med meg for å spørre om ulike retter til vegansk mat og har et positivt syn på det. Selvfølgelig har jeg lyst å hjelpe så mye jeg kan, men jeg tror det er viktig at folk tar det i sitt tempo. Så kan jeg leve med litt ubehagelige situasjoner, men jeg vet at jeg gjør det ut av kjærlighet og at jeg bidrar til endring! Jeg har sett den store endringen i tilgang i mat i butikkene den korte tiden jeg har vært veganer, så jeg vet at en og en utgjør vi alle sammen en forskjell, og etterhvert er det kanskje ikke sett på som uvanlig å bruke havrefløte, i stede for kumelkfløte!

  23. Jeg kaller meg verken veganer eller vegetarianer selvom jeg spiser plantebasert 95% av tida,og derfor ikke er 100% vegetar eller veganer. Jeg spiser av og til ost og egg med vilje, og bruker av og til melk i matlaging. Jeg ber om vegetar/vegan hvis jeg spiser ute og med venner, eller tar med selv, eller foreslår å lage mat hvor kjøttet kan være på siden eller halvparten av retten feks taco, pizza, vårrul eller en gryte hvor de andre kan ta oppi kjøtt på sin porsjon.
   Jeg spiser ikke kjøtt om jeg får det servert, men det er sjelden noe problem siden de fleste jeg kjenner ikke serverer meg kjøtt:P
   Man må ta ting i sitt eget tempo, og prøve så godt man kan:)
   Anbefaler deg å se Earthlings og lese Eternal Treblinka, som gir et godt inntrykk av ideologien om at dyr ikke er til for vår del og derfor ikke skal drepes for vår glede.
   Lykke til videre, litt er bedre enn ingenting, og alle monner drar:D

  24. Jeg er i akkurat samme situasjon som deg i skrivende øyeblikk. Bestemte meg i går for å gå over fra å være pesceterianer (fisk,egg,melk) til å prøve meg på 100% plantebasert kosthold. Skal i hvert fall takke nei til alt uvegansk nå en liten periode, som en slags test. Så bestemmer jeg meg etter det. Tenker man må prøve det ut før man kan ta ett valg.
   Jeg er sikker på at vi begge finner en god løsning! Heier på deg, på oss!!!

  25. Jeg er i akkurat samme situasjon som deg i skrivende øyeblikk. Bestemte meg i går for å gå over fra å være pesceterianer (fisk,egg,melk) til å prøve meg på 100% plantebasert kosthold. Skal i hvert fall takke nei til alt uvegansk nå en liten periode, som en slags test. Så bestemmer jeg meg etter det. Tenker man må prøve det ut før man kan ta ett valg.
   Jeg er sikker på at vi begge finner en god løsning! Heier på deg, på oss!!!

  26. Har vært veganer i snart ett år nå, og er i tillegg allergisk mot melkeprotein. Når jeg skal på middag hos andre er jeg nødt til å opplyse om at jeg ikke tåler melkeprotein, og da må jo meieriprodukter utelukkes fra måltidet dersom jeg skal kunne spise det. Dette er mine nærmeste selvfølgelig veldig vant med, og da var det også veldig “lett” for dem å takle overgangen med at jeg heller ikke spiser kjøtt lenger. Dersom jeg er på middag hos noen som ikke er kjent med allergien min, pleier jeg som regel å opplyse om den, og av og til nevner jeg at jeg er veganer også. For meg er det viktigste at allergien min blir tatt hensyn til selvfølgelig, og så er det et pluss om jeg blir servert vegansk også. For meg føles det veldig rart og feil å spise kjøtt, men jeg spiser det som regel om jeg blir servert det av mennesker jeg ikke kjenner så godt. Blant familie og nære venner er ikke dette noe problem, da de vet og respekterer at jeg er veganer 🙂

  27. Iselin: når man har gått en lengre periode uten å spise animalske produkter, føles dette for mange feil og kan til og med føre til at man blir dårlig da kroppen ikke er vant med å få dette i seg. Synes du kan vise litt mer åpenhet og respekt. Det forventes selvfølgelig ikke at du skal gjøre hele middagen vegansk, men hva er problemet med at noen tar med seg sin egen mat, og ellers er med på det sosiale med middagen?

  28. Anonym: hvorfor er alle så opptatt med å sette merkelapper på alt? Poenget er at man gjør noe bra (enten det er for seg selv, dyrene eller miljøet), og bidrar til å sette industriene på agendaen. HVA har det egentlig å si hva man kaller seg, i det store og det hele.

  29. Anonym: Jeg kan selvfølgelig lage en salat eller steke en linsebiff og grønnsaker ved siden av liksom, men jeg kommer ikke til å servere det til hele middagsselskapet om det bare er en veganer. Da får man heller bare spise mer av det man kan spise, når man selv har valgt et sånt kosthold, i stedet for å forvente at alle skal tilpasse seg.

  30. Iselin: De fleste ville skjønne at verten ikke lager alt til å bli vegansk, om den da ikke ønsker å gjøre det. Men man kan jo se på veganisme i et selskap som om noen har allergi, man vil jo ikke forlange noen med allergi for laktose eller gluten til å spise det, og vil kanskje også sette pris på om personen tar med litt mat selv, da det kan være vanskelig å tilberede det. Veganere som har vært det en stund vil også utvikle laktoseintoleranse og bli ekstremt dårlig ved inntak av animalsk kost, personlig har jeg ikke spist kjøtt eller fisk på over 22år og tør ikke tenke på hva som vil skje om jeg inntar det. Så jeg tar alltid med egen mat om verten ikke lager noe som er vegansk, men det pleier ikke være noe problem 😉 Ved større selskap så pleier jeg å insistere på å ta med selv så de slipper å bruke mye ekstra tid på min mat. Veganisme handler også om veldig mye mer enn mat, så det å forlange at en veganer spiser alt som blir servert, blir litt som å forlange en muslim eller jøde til å spise svinekjøtt, det er bare noe man ikke gjør. Men klart så er det også opp til hver enkelt veganer hvor dedikert man er til valget man har tatt.

  31. Hei
   Kult at du tester ut vegansk/vegetarisk livsstil. Jeg har selv vært veganer i noen år nå, og vegetarianer noe år før det.
   Jeg vil ikke komme med noe kritikk, for alle som prøver er 100% lengre på vei enn de som ikke gjør noe for dyrene. Sånn du beskriver deg selv vil du gå under kategorien flexseterianer. Om du skifter til å kun spise plantebasert mat så lever du et plantebasert kosthold. For å kunne definere deg selv som veganer må/skal alle valgene du tar i livet være 100%. Da spiser du ikke ost på venninnekveld, fisken på menyen og ect. Er du veganer har du tatt et standpunkt i livet. Ja fisken er allerede død, og osten er allerede melket og produsert, men du velger bevisst å ikke spise det. Tilbud og etterspørsel, ingen dyr skal lide og ingen dyr skal utnyttes på noen som helst måte. Dette gjelder også skinn, pels, silken og bomull. Veganer er et ord som blir mye slengt rundt, men ikke alle er klar over hva det innebærer. Derfor ville jeg bare oppklare det. Uansett, stå på. Jeg har troen på at du hvert fall kan gå over til et plantebasert kosthold 🙂

  32. Jeg kjenner igjen problemstillingen din. Jeg tenker at du ikke skal tenke at du må velge enten eller i dag, og heller ta tiden til hjelp.
   For jeg ble ble ikke veganer på dagen..og heller ikke vegetarianer. Jeg sluttet å spise svin da jeg var 10 år, deretter slutta jeg å spise fisk og storfe. Til slutt kutta jeg ut kylling. Dette skjedde gradvis ila 11 år. Da jeg var 22 år bestemte jeg meg: hvorfor spiser jeg kjøtt når jeg gruer meg til å spise? Jeg gruet meg til alle høytider, grillinger osv.
   Etter 2 år som veggis begynte jeg å sette meg inn i egg bransjen.. Informasjonen gjorde at jeg ikke kunne spise egg mer. Deretter satte jeg meg inn i melk, og så kom all informasjon om miljø. Til slutt kutta jeg ut melk og vips var jeg veganer.
   Det tok altså 14 år for meg å ende opp som veganer 😅 nå har jeg vært veganer 2 år. Totalt 4 år veggis. Elsker valget mitt. Desverre havner jeg mange kjipe situasjoner som veganer. Noe som ofte får meg til å miste lysten til å være veganer, men utenom det så er det mitt beste valg i livet. Det er verdt å ha det litt kjipt noen få ganger i året når helsa og samvittigheten er så bra som den er.
   Poenget mitt er altså: ikke være så opptatt av å måtte velge her og nå. La ditt liv utvikle seg som du gjør. Da blir det enklere å være veganer også 🙂

  33. Heihei Kristine!
   Jeg har selv ikke kjøpt kjøtt selv på 2 år, men har valgt å spise kjøtt når jeg får det servert i middager, og ikke har muligheten til å «velge» selv hva jeg skal spise. For meg funker det kjempefint – men det kommer selvfølgelig ann på om man selv føler seg komfortabel med å av og til spise kjøtt. Syntes det er så innmari trist at mange er så «enten eller» hvor du enten må spise kjøtt eller ikke kjøtt i det hele tatt. Det er jo sinnsykt bra at man i det hele tatt ønsker å redusere og jobber med det! Alt hjelper jo:-D Kan også anbefale appen til Tasty – der kan man velge om man kun ønsker å få opp vegetariske retter! Og så mye enkelt og godt!
   Lykke til!

  34. Du inspirer meg så mye om dagen!
   Jeg ser promblestillingen din, og prøver å teste ut det samme. Jeg spiser lite egg, melkeprodukter og kjøtt. Saken er den at jeg bor hjemme, og når ting allerede er kjøpt inn og tilbrakt er det også fælt å kaste mat -det hater jeg. da er det bedre at jeg spiser middag hjemme, enn å bruke mer penger/tid på mat/tilbredning.
   Jeg tenker at du skal unngå det du ikke vil ha i deg med tanke på miljø/dyrene/helsa så langt det rekker. Men når du får mat server, så kan du spise det.. Enig? Og du har fortsatt lang tid på å lese deg opp om miljø og helse, teste nye retter, se hvor dine grenser går osv.
   Klem

  35. Anonym: Nå synes jeg du er litt trangsynt her. Har selv cøliaki, kan dermed ikke spise gluten. Jeg forventer aldri at folk skal tilberede mat som er tilpasset kun til meg, og tar heller ikke med egen mat. Jeg spiser det som kan spises. Altså om vi spiser taco sammen, dropper jeg lefsa å laget en tacosalat på tallerkenen😊
   Jeg forstår at du ikke ønsker å spise kjøtt, men du må også være åpen for at andre mennesker ønsker å spise kjøtt. Da kan du spise det vennene dine har tilberedet bortsett fra kjøttet du åpenbart avskyr så sterkt.
   Synes veganisme kan bli i det ekstreme laget fordi sånne som deg forventer at hele verden skal legge til rette for et valg DU har tatt, når jeg som IKKE har valgt cøliaki større grad prøver å få det til å fungere uten å forvente at alle rundt meg skal snu på himmel og jord for meg.

  36. Eva: “Så det positive med å ha med egen mat er at du sprer veganisme på en positiv måte, med matglede. Isteden for å sitte og klage på hvor mye de ødelegger kloden når de spiser kjøtt”
   der sa du noe! FANTASTISK

  37. Oda: Det du skriver som svar til meg har ingenting med det du skrev først eller det jeg svarte… Så klart kan jeg spise poteter eller salat eller ris og alt det, men når du sier at “skaden” har skjedd så antar jo jeg at du mener at det blir servert en kjøttrett eller noe lignende. Og jeg forventer ikke at andre skal lage mat tilpasset for meg heller. Man må få lov til å ta med egen mat.

  38. Anonym: Det man identifiserer seg som har faktisk noe å si. Og man er ikke veganer og man spiser animalske produkter. Da kan man heller si at man for det meste spiser plantebasert, for det ville jo vært sant.

  39. Oda: Jeg tror kanskje det “Anonym” over her reagerte på er at du formulerer det som å “være høflig og spise det som står på bordet”. Selvfølgelig kan man ikke regne med at alt skal tilrettelegges i alle settinger, men det at det er uhøflig å kun spise eventuelt tilbehør, la være å spise, eller ta med egen mat, det synes jeg blir feil. De fleste som er veganere velger dette på bakgrunn av moralske/etiske synspunkter, og da må det være greit å la være å spise animalske produkter som serveres, og eventuelt ta med egen mat.

  40. Ina: Hvis dere ikke hadde tolket kommentaren min i verste retning så hadde dere skjønt at «å spise det som står på bordet» selvfølgelig ikke gjelder alt som står på bordet. Jeg tar heller ikke av ALT som står på bordet, men det jeg kan spise og liker. Kort oppsummert: ikke skap dramatikk rundt ditt eget valg, spis det som er servert minus det du er allergisk mot/ikke ønsker å spise. Finito.

  41. Synes dette er utrolig kult av deg Kristine! Det tok meg 5-6 år fra å bli 100% vegetarianer, og forsøker den dag i dag å bli veganer. Jeg vet godt hvor vanskelig det er å være i sosiale settinger og være den eneste som ikke spiser det andre spiser. Årsaken til at det tok så mange år for meg var hovedsakelig fordi jeg alltid følte at jeg var et problem for andre, og at mine valg ville gjøre ting mer tungvindt eller vanskelig for andre. Noe jeg i dag vet at det ikke er, fordi det er tross alt ditt valg! Jeg slet blant annet med at min egen familie skulle godta overgangen, og måtte da starte med å kutte ut alt av kjøtt med unntak av kylling og fisk. Etter en stund ble dette alt for ekkelt for meg, og sluttet helt ut med kylling, og ble da pescetarianer. Senere sluttet jeg også med fisk, og er i dag vegetarianer. Jeg har den siste tiden også forsøkt å kutte ut egg og melkeprodukter, fordi jeg også synes slike produkter er unaturlig og egentlig ekkelt! – Så det jeg prøver å fortelle deg, er at det kan ta sin tid, men du vil klare det! Alt handler om hvilken innstilling du selv har, og hvor gode mennesker du har rundt deg. Mine venner og familie respekterer valget mitt den dag i dag.
   Jeg synes ikke du burde spise kjøtt og slikt kun fordi det er servert. Dersom du ønsker å stå for noe, så burde du trå til og si ifra at du ikke spiser det (på forhånd slik at de vet, for de fleste tar jo hensyn). Du er utrolig tøff Kristine, og jeg har tro på at du klarer det! Dersom du sier i fra på forhånd at du ikke kommer til å spise kjøtt eller dyreprodukter, så vil de sannsynligvis ikke handle inn/servere så like mye av dette nå som de vet at det er én person mindre som spiser. Alt hjelper! Og jeg vil også bare legge til at du og dine valg har stor påvirkning på andre. Dersom du møter opp i sosiale settinger og ikke spiser kjøtt, men heller andre kjøttfrie alternativ, så kan dette vekke interesse blant andre.
   Dersom du finner en indre motivasjon til å bli veganer, så vil det gå helt naturlig. Personlig er min motivasjon dyrene, og jeg ønsker ikke å støtte noen form for utnyttelse av dyr, og jeg synes det er grusomt at man kan kalle slakt “humant”. Hverken folk ønsker å godta det eller ikke, så behandles ikke dyrene så godt som man skulle tro alle steder.
   Stå på Kristine!! <3

  42. Om jeg bestemmer meg for å ikke spise godteri fordi det ikke er bra for kroppen, så spiser jeg det heller ikke bare fordi andre forventer det av meg når jeg er på besøk. Ærlig talt. Det er ikke du som er ekstrem, det er samfunnet som henger langt etter. Heller få verden til å tilpasse seg det du tror på, enn omvendt!

  43. Sosiale settinger og det å spise ute er definitivt veldig vanskelig i begynnelsen. Jeg valgte selv å begynne å gå mot en 100% vegansk livsstil når jeg flyttet til Frankrike for to år siden, og synes det var ekstremt vanskelig i begynnelsen. Kjøtt var lett å kutte ut, men ost osv. spesielt når jeg spiste ut var veldig vanskelig å unngå. I begynnelsen turte jeg heller ikke å si nei om jeg fikk servert noe som ikke var vegansk da jeg nesten ble litt “flau” over at jeg var så spesiell i matveien. Jeg anbefaler ikke å gå 100% inn med en gang, da det er lett å falle tilbake på gamle vaner. Du bør også gjøre det EKSTREMT mye research på hvordan det er å leve vegansk, både om ernæring og industrien generelt (hvordan dyrene blir behandlet osv. Dette er hovedgrunnen til at jeg aldri kommer til å slutte å være veganer.) Siste nevnte er egentlig det som avgjør om hvor lenge og eventuelt hvor lett overgangen kommer til å være for hver enkelt. Ønsker deg lykke til, du kommer aldri til å angre om dette er et livsstilsvalg du kommer til å ta!
   -Klem

  44. Som flere her sier så elsker jeg også tilnærmingen din til dette! <3 Du har unge lesere og viser at det å spør og være usikker/nysgjerrig er utrolig bra!

  45. Iselin: så din venn skal ekskluderes fra middagen fordi du nekter å lage noe vedkommende kan spise og de får ikke ta med egen mat som de kan spise..? Er det dét du sier? Du høres ut som en god venn.

  46. Ta det i ditt tempo og gjør det som føles naturlig! Selv ble jeg veganer for 3 år siden og slet veldig med den problemstillingen i starten, og det er jo sikkert veldig naturlig i en sånn overgangsperiode. Etter hvert begynte jeg som du nevner og virkelig ikke ha lyst på noen dyreprodukter i maten min selv om den ble servert, men det aller viktigste i min beslutning med å slutte med alle dyreprodukter også i sosiale sammenhenger var at jeg ville at folk skulle respektere mitt valg i å være veganer da det virker useriøst hvis jeg virkelig holder de verdiene som ligger i grunn sterkt men er tilbøyelig til å legge dem helt fra meg i noen sammenhenger. Dermed føler jeg at jeg gjorde det lettere for både meg selv og andre rundt meg med å være mer konsekvent, da er det liksom ikke noe å vurdere hver gang som faktisk er veldig deilig! En annen ting jeg tenker nå er jo at ved å velge vegansk og å frastå mat som ikke er det blant folk så gjør du veganisme mer synlig for andre som ikke er kjent med det fra før som kan være veldig fint!
   Lykke til! Og uansett hva du gjør er det jo ikke noe som er feil, bare du kan vite hva som føles rett for deg:)

  47. Så utrolig bra at du skriver om dette! Det er så sykt mye digg vegansk mat, og det kommer bare mer. Har aldri angret på valget jeg tok for nesten 2 år siden.

  48. Anonym: Jeg skjønner at det kanskje virker litt rart at man er så bastant på disse “merkelappene”, men akkurat når det kommer til veganisme så er det nå sett på som et livssyn og da er det litt viktig at man overholder visse “regler”. Kristine kan si at hun spiser plantebasert, eller at hun SPISER vegansk, men å kalle seg selv for veganer uten å frastå helt fra alt av animalske produkter (klær, sminke, mat, hårprodukter osv.) er ikke innafor. Det blir litt som å kalle seg kristen, men tro på buddha nå og da – hvis du skjønner hva jeg mener.
   Det hjelper også for forståelse. Hvis man klarer å holde seg til merkelappene slipper man forvirring når man feks spiser ute/hos venner. Hvis du har en som sier de er vegetarianer, men spiser kylling, så vil dette gjør folk forvirret.. Det kan ende i misforståelser, at “feil” mat blir servert og at faktiske veganere og vegetarianere får servert mat de ikke vil/kan spise

  49. Det er SÅ fint for både deg og planeten at du legger om livsstilen. Men PLEASE ikke skriv “veganere” som spiser det de får servert da det undergraver uttrykket! Det er rimelig kjipt å må stikke hjem og gå på do fordi man har blitt servert meieriprodukter… (-: Kan jeg få legge til at du kanskje mener et plantebasert kosthold? Kjenner ingen veganere med vesker og sko lagd av noen andres kropp.

  50. Anonym: melk er den viktigste kilden til Jod i norsk kosthold. Samt er det viktig med animalskeprodukter for å få smi seg den livsviktige B-vitaminer b12.

  51. Hei Kristine! Jeg har i mange år tenkt «Shit, jeg burde egentlig vært veganer, men jeg orker ikke, det er så styr». Jeg klarer ikke å forstå hvordan vi kan avle og drepe dyr kun for vår nytelse, men så har jeg likevel valgt å fortsette med kjøttspisingen. Bare skjøvet den vonde sannheten og samvittigheten bort. Nå har jeg derimot blitt så inspirert av en kollega på 50 som har vært veganer siden 2013. Kan hun, så kan jeg! Jeg har i første omgang bestemt meg for å prøve å kutte ut kjøtt helt, og deretter kutte ut andre animalske produkter, litt etter litt. Jeg blir så glad av å se bloggere med stor innflytelse velger å prøve seg på et vegansk kosthold. Du vil nok inspirere mange! 🙂 gleder meg til å se fremgangen din! Jeg kan virkelig anbefale podcasten « Food for Thought» av Colleen Patrick-Goudreau. Jeg startet i går kveld, og har hørt meg gjennom mange episoder allerede. Korte og enkelt forklarende episoder som tar for seg vegansk livsstil/tenkemåte fra A-Å. Føles ut som om jeg har levd på en løgn hele livet :O Jeg hadde ikke noe svar til det du spurte om, men anbefaler virkelig den podcasten – jeg har igjen MANGE episoder, men likevel vet jeg hva jeg skal svare folk når de spør «Øøh, men hvor får du proteinene dine fra da? om du hadde vært på en øde øy og det var en ku der, DA hadde du vel spist den?? +++». Det burde garantert være noen episoder med tips til hvordan man kan forberede seg til måltider med venner og på restaurant. Ønsker deg masse lykke til!

  52. Selv tenkte jeg mye i starten at jeg ikke ville være “ekstrem”, som du sier. Så jeg tillot meg å spise vegetarisk når jeg var ute eller med andre folk. Men etterhvert så ble det ekkelt og uaktuelt, og da slutter man rett og slett å bry seg om hva andre tenker 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg