en bok som forandret livet mitt

Lørdag tok ikke slutt før klokka åtte søndags morgen, vi spiste middag hos Louise og drakk sprudlende fra chic cocktail-glass, hørte på Prison Jazz, dro videre på samme Halloween-fest som jeg var på i fjor og danset hele natten under discolys og stjernehimmel. Stod på balkongen i altfor lite klær, typisk norsk, Bygdøy Allé en vinternatt, kanskje det ikke er helt vinter enda men det har i alle fall begynt å snø. Noen fester er bare så bra at man aldri vil at de skal ta slutt, jeg har jo ikke vært ute og danset på evigheter, når jeg først gjør det så innser jeg hvor befriende det er å være 21. Voksen, men ikke helt voksen. Kanskje den absolutt beste delen av livet.

Se på de nye trærne mine. Jeg er helt forelsket, synes de står skikkelig bra i leiligheten min. Det er altså trekvister med små, sjarmerende blomster på, de skal holde seg lenge sa mannen i butikken. Åh, ja, jeg kjøpte de på den blomstersjappa i Markveien på Løkka. Det var Helene som tipset meg om det, hun kjøper jo mye blomster så hun vet hvor de beste er å få tak i. Ikke koster det mye heller. Jeg likte disse skikkelig godt, veldig utypisk meg men jeg vet jo heller ikke helt hva som er helt meg når det kommer til blomster. Dette er året for å finne ut hva jeg liker! Så langt har det gått ganske bra.

Tomas Espedal. Skrivekunst tatt til et nytt nivå, jeg har aldri lest ord satt så pent opp til hverandre før. Dette er den beste boken jeg noensinne har rørt. Det er som å teksten hans danser, man klarer ikke å stoppe fordi det er så vakkert og velskrevet. Jeg kunne lest ut den ut på en kveld men jeg valgte å legge den bort før helgen slik at jeg kunne ha litt igjen til ukens første dag, og det var jeg sjeleglad for da jeg våknet i dag. Vær så snill og les den, så du forstår hva jeg mener. Nå skal jeg hive meg rundt på de andre bøkene hans! Jeg har ikke vært borti Espedal før, er det noen av dere som har lest noen av de andre verkene hans? I så fall, gjerne tips meg om hvilken jeg bør lese først. Dette her er helt fantastisk, det var som å finne noe jeg hadde lett etter i evigheter, uten at jeg helt visste hva jeg lette etter.

14 kommentarer
  1. Så gøy! Har lest en del Espedal, og anbefaler Mot Kunsten. Synes kanskje til og med at den var enda bedre enn gå!

  2. Ah, den boka har jeg lest så mange ganger❤ Alt handler tross alt om bevegelse, om å gå. Håper du kan komme med flere bokanbefalinger, du har veldig god smak

  3. Du skriver så fint, Kristine. Jeg koser meg sånn når jeg leser innleggene dine, og føler enda mer. Tusen, tusen takk <3 Jeg anbefaler deg også å lese «12 rules for life» av Jordan Peterson. Den danser ikke på den måten, men på en annen. Håper du har det bra <3

  4. Elsken av Tomas Dybedal er den fineste boka jeg veit om. Eneste litterære verket som har fått meg til å grine av hvor vakkert livet er og hvor mye man bør sette pris på hver minste lille ting rundt seg. Les den, du kommer ikke til å angre. Elsken kommer alltid til å ha en spesiell plass i hjerte og bokhylla mi🙌🏻 Han har også skrevet mange andre fine bøker som Året, Imot kunsten, Imot naturen osv. Glem Jon Fosse, denne mannen er i mine øyne vår tids Ibsen.
   “Elsken er en roman om døden. Den gode døden. Romanens hovedperson gleder seg til å dø, han har fått nok av livet, han er fornøyd. Men hvor og hvordan skal han dø? Han gir seg selv ett år igjen å leve. Og dette året blir det mest intense i livet hans, nettopp fordi hver årstid og hver måned og etter hvert hver dag, vil bli den siste”

  5. Anonym: hahaha, herregud. Ser nå at jeg skrev Dybedal. Mener selvfølgelig Espedal. Går litt i surr, ble så ivrig

  6. Les heller Min Bok bøkene. De er bedre enn Espedal og Knausgård.
   Utdrag:
   Jeg hadde jo tatt toget mange ganger, til Larvik.
   Og jeg hadde jo kjørt bil, med mora mi og Arne Thomassen, til Kristiansand, sommeren 1979.
   (Som jeg har skrevet om i et tidligere kapittel).
   Og faren min, Haldis, Christell og jeg.
   (Jeg husker ikke om Pia var med).
   Vi hadde jo kjørt til ‘tante Lete’ og de, (i Stavanger), i amerikaneren til faren min, en gang.
   På begynnelsen av 80-tallet.
   Og da kjørte vi jo om Kristiansand da.
   (Må man vel si, veien gikk vel ihvertfall rett ved Kristiansand der, tror jeg
   Vi kjørte langs kysten, (mer eller mindre), hele veien da.
   For å si det sånn).
   Så jeg trodde at toget skulle kjøre til Larvik, Brevik, Kragerø, Arendal, Grimstad, Risør, Lillesand og alle de byene der, langs kysten, på Sørlandet.
   Men så ikke.
   Togstasjonene som dukket opp hadde rare navn som Nordagutu, osv.
   Noe jeg klagde på, på toget da.
   Siden jeg husker at mora vår og Arne Thomassen, de pleide å kjøre innom alle disse fine sørlandsbyene, på veien ned til Kristiansand da, sommeren 1979.
   Så istedet for fine sørlandsbyer, så dukka det opp fjellsteder med rare navn da, fant jeg ut.
   Så da måtte jeg nesten klage litt, syntes jeg.
   Jan Snoghøj, (Christell sin 8-10 år eldre storebror, som kalte meg for ‘sønn til Arne’), begynte å snakke om at Nordagutu var gildt da, (eller noe).
   Noe sånt.
   Jeg var ikke helt sikker.
   Men men.

  7. Voksblomst heter de grenene 😍 En av mine favoritter som blomsterdekoratør 😊 Hvis du drar av litt av de barnålene så lukter det veldig friskt, som sitron 😄

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg